1. Se opp

Du skal bare sjekke Facebook, lese noen mailer og snappe at dere er i gang – og vipps så var kvalmen der. Det er en kjent greie at man lettere blir bilsyk om man holder blikket på mobilen, en bok eller TV-skjerm, i stedet for på veien. Det som skjer er at nervesignalene fra øret, som følger bilens bevegelser, opplever noe helt annet enn øynene, som ser på noe som holdes i ro. Balansesignalene som sendes til hjernen samsvarer dermed ikke, hjernen blir svimmel, og vi blir ugne og kvalme. Så hold blikket på veien, og sitt helst i framsetet eller i midtsetet bak der du har best overblikk over veien. Det kan også være lurt å fokusere på et fast punkt lenger frem, og holde blikket der.

2. Straka vegen

En svingete vei er ikke de bilsykes beste venn. Om det er mulig kan man kjøre en alternativ rute med mindre svinger, om ikke gjelder det å følge med på veien. For mange kan også en pute eller jakke rundt nakken for å holde hodet i ro hjelpe. Be sjåføren om å kjøre så jevnt som mulig, unngå humper og hull i veibanen, og å bremse sakte. En jevn kjøretur er mer behagelig for en uggen mage.

LES OGSÅ: 6 ROADTRIPS DU KAN GJØRE NÅ

3. Lur før tur

Det finnes flere lure forhåndsregler: Ikke reis på tom mage, men heller ikke spis for mye. Unngå spesielt alkohol, kaffe, godteri og andre søtsaker før turen. Kle deg smart, løse klær, spesielt rundt halsen og livet, er mer behagelig om kvalmen kommer snikende på. Pakk med en liten bag med kald klut, Coca-Cola, ingefærtabletter (som skal ha lindrende effekt på kvalme), salte kjeks, spypose o.l. som er fint å ha om uhellet først er ute. Ørepropper er også fint, om man blir så dårlig at man ikke orker å snakke med noen eller høre på skravlende medpassasjerer.

4. Frisk luft

Bruk bilens air condition for alt det er verdt. Husk å bruke sirkulasjonseffekten, som sirkulerer luften rundt i bilen, eller åpne vinduene jevnlig for å få inn frisk luft. Unngå også sterke lukter som kaffe, parfyme, sigarettrøyk og bensinlukt som kan forverre tilstanden. Det er lov å fortelle medpassasjerer som vanligvis har 15 Wunderbaums hengende i ruta, eller bruker et par parfymesprut for mye, om å la være den dagen.

SLIK PAKKER DY BILEN TRYGT

5. Finn på noe gøy

Om noen er bilsyke, få de til å tenke på noe annet. Lek førstemann til å se en gul bil, sett i gang allsang eller test hverandres kunnskap i quiz. Ta med lydbok, i stedet for bok, eller finn frem CD’ene med de gamle slagerne. Tiden går fortere, og kanskje glemmer man kvalmen underveis også.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN