Flere tips til norgesferien:
Fra Svolvær til Å: På loffen i Lofoten
Vestlandet: Ja, vi elsker «fjords and fjells»
Troms: Urbant og vilt
Nordmøre: Kysten er klar

Agder og Rogaland. Anbefalt tidsbruk; 7 dager. 350 km.
Høydepunkt: Kystlandskap, fyr, hvite sørlandsbyer, Stavanger

Lindesnes fyr. Foto: Torild Moland

Det sies at eventyret starter der veien slutter. Så vårt eventyr tar til på Lindesnes, en drøy time vest for Nordsjøvegens startpunkt Kristiansand, på det sydligste punktet på fastlands-Norge og landets eldste fyr. Hit, og ikke lenger, går vårt langstrakte land. Videre er det bare åpent hav og frådende bølger. Som vikingene skal vi på tokt langs denne kysten, for å oppdage nye og ukjente skatter. Nordsjøvegen er ikke raskeste vei fra A til B, men den fineste – en 450 kilometer lang avstikker fra Europavei 39 som snirkler seg inn langs fjorder, opp over fjellpass, forbi gamle gårder og gjennom vide åkre. 

Nordsjøvegen. Foto: Torild Moland

Klassisk Sørlandsidyll

Etter en god natts søvn i den ene halvparten av fyrvokterens bolig, passerer vi den verdensberømte undervannsrestauranten Under, et arkitektonisk mesterverk og en av landets beste restauranter, og Listas lange strender, med kurs mot den klassiske sørlandsidyllen Flekkefjord. De spreke, og litt vågale, kan ta den dristige turen ut til de imponerende Brufjellhålene, grotter med utsikt mot havet. Vi velger den noe mer forsiktige varianten dresinsykling på Flekkefjordsbanen, hvor du sykler en tandem med plass til en ekstra person eller piknikkurv, deler av eller hele den 17 kilometer lange nedlagte Flekkefjordsbanen. Og husk lommelykt – turen på skinner går gjennom 17 bekmørke tunneler. 

Strand på Jæren. Foto: Ronny Frimann

Å kjøre bil på vannet

Herfra går turen vestover og inn i Rogaland, gjennom et variert øyrike av ferskvannsinnsjøer med små holmer og skjær og fargerike hytter. Det føles som å kjøre bil på vannet! Ta turen ut til øya Hidra, en riktig sørlandsidyll, og bo i kunstinstallasjonen «Små hytter» på Hågåasen.

Vi legger heller inn et par dagers avstikker til den idylliske «slow-city»-byen og tidligere Sogndalsstrand, seilskutebyen som ble Norges første verna kulturlandsby, der historiske Sogndalstrand Kulturhotell opptar 10 vakre bygninger. Med strategisk beliggenhet mellom Egersund og Mandal, har Sogndalstrand vært en viktig havn for kystfarende helt siden 1500-tallet. Herfra er det kort vei til de historiske husene fra 1700-tallet under klippene i Helleren innerst i Jøssingfjorden – stedet der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Er du sprek – sett av tid turen Fladen Opp, som følger vannledning til det gamle kraftverket opp på fjellet. 

Flørlitrappen. Foto: Torild Moland

Så dukker blendahvite Egersund opp i horisonten, med turens mest ikoniske fottur til karakteristiske Trollpikken. Deretter skjer det noe. Landskapet endrer seg. Jærens vidåpne åkre og berømte strender som Orrestranda, Borestranda og Solastranda bretter seg ut i all sin vindfulle prakt. 

Og vi har landet rett i Norges største matfat. 

Norges matfat

For visste du at Rogaland er landets største matprodusent, og Hå er Norges største landbrukskommune? 25 prosent av alle norske tomater kommer fra Wiig gartneri på Klepp – og i gartneriets kafé serveres landets mest originale softis – med tomatsaus! Vi nyter tradisjonell husmannskost basert på kjøtt fra Jærens feite melkekuer hos Håland Slakteri og Edeståvå og runder av med et besøk til lille Voll Ysteri som produserer den særegne og prisvinnende Jærosten. 

Om dere klarer å booke i tide, ta´n helt ut med en helaften på Michelinrestauranten Re-Naa i Stavanger, som ligger i første etasje i det historiske hotellet Eilert Smith, alternativt en tur ut til Flor & Fjære for å få servert nydelig mat i botaniske omgivelser. Vandre en tur i Europas best bevarte trehusbebyggelse i gamlebyen, ta en guida streetart-tur og besøk Oljemuseet. Stavanger er en sann metropol og en fin avveksling fra mer landlige opplevelser. 

The Bolder. Foto: ronny Frimann

De tre enorme sverdene «Sverd i fjell» innerst i Hafrsfjord er minnesmerke over slaget hvor Harald Hårfagre samlet Norge til ett kongerike i 872 og har stått støtt siden Kong Olav avduket kunstverket i 1983. For en riktig kjenning av hvordan vikingene herjet denne kysten fra 800-1050, bli med på vikingfestival på historiske Avaldsnes.

Cruiser rundt

Fra Stavanger er det bare en kort kjøretur til den dramatiske Lysefjorden, som helst bør sees både på cruise fra havnivå og fra toppen av de opptil 1000 meter høye klippene som kanter fjorden. Vi går bakveien opp til Preikestolen, hopper på Kjeragbolten, går de 4444 trappetrinnene i verdens lengste tretrapp i Flørlitrappen, fortsetter inn til de arkitekttegnede DNT-hyttene Nye Skåpet – og runder av med å nyte det hele fra en god og myk seng på fancy The Bolder med panoramautsikt over fjorden. Sørlandet har mer å by på enn bare sol og sommer.

Mer info: nordsjovegen.no

Flere tips til norgesferien:
Fra Svolvær til Å: På loffen i Lofoten
Vestlandet: Ja, vi elsker «fjords and fjells»
Troms: Urbant og vilt
Nordmøre: Kysten er klar

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN