Flere tips til norgesferien:
Agder og Rogaland: Roadtrip i sør
Fra Svolvær til Å: På loffen i Lofoten
Troms: Urbant og vilt
Nordmøre: Kysten er klar

Vestlandet. Anbefalt tidsbruk; 14 dager. 590 km.
Høydepunkt: 3 turistveger, Aurlandsdalen, Lovatnet, Refviksanden

Irrgrønne, bratte fjellvegger stuper voldsomt ned i vann blåere enn blåbær. Brearmer som spiser seg nedover fjellsiden. Garder på de mest utilgjengelige steder. Fjorder, innsjøer, fjelloverganger og øyer. Og helt ytterst i havet – strender vakre som Maldivene. Vestlandets største utfordring er ikke mangel på attraksjoner, men å nå dem. Så her er det viktigere enn noen gang å legge opp en brukbar plan. 

Flåmbanen. Foto: Ronny Frimann

Norges Grand Canyon

Enten man kommer fra Bergen eller Oslo er Flåm et naturlig startpunkt, og lille Flåm er etter hvert blitt en stor attraksjon: Herfra starter de vakre fjord-cruisene inn i UNESCO-vernede Nærøyfjorden, og det er her du enten ender sykkelturen ned Rallarvegen eller starter togreisen med Flåmsbana, kåret til verdens vakreste togreise av Lonely Planet i 2014. 

Da Nordens lengste zipline åpnet oppe ved Vatnahalsen i 2018, ble det plutselig mulig å gjøre en helt spesiell kombo, nemlig tog, zip og sykkel på en og samme tur.

Besøk bryggeriet der den særegne Ægir-øllen produseres, og ta den korte avstikkeren til Underdalen og smak på den prisvinnende hvite geitosten som produseres der ute på et nes i Nærøyfjorden.  

Nå er du klar for en skikkelig fysisk utfordring – en heldags fottur ned Aurlandsdalen, også kjent som Norges Grand Canyon. Den gamle kløvstien som var siste strekke på vandreruten fra øst til vest, går gjennom trange passasjer, over vaklete broer, forbi mektige fosser og gjennom de idylliske høgdegårdene Sinjarheim og Almastova. 

Vikinghistorie

Aurlandsdalen. Foto: Ronny Frimann

Hvil ut på nydelige 292 Aurland, en historisk gård populær blant britiske fiskelorder i gamle dager, nå gjort om til boutique gårdshotell med fokus på økologisk drift og bærekraftige aktiviteter. 

Fra Aurland kan du ta snarveien gjennom fjellet i verdens lengste veitunnel, den 24,5 km lange Lærdalstunnellen. Men det er langt vakrere å ta Nasjonal turistveg Aurland; Den smale veien snirkler seg opp dalsiden nesten 800 meter fra Aurlandsvangen til Stegastein utsiktspunkt og videre over fjellet til Mark Dions tankevekkende kunstverk på Vedahaugane. 

Rakssetra. Foto: Ronny Frimann

Vel nede i Lærdal er det verdt å ta en kort avstikker til Borgund stavkirke, før ferden går utover mot havet og en snartur innom vikingbygda Kaupanger. Gå topptur til Kvitebergholten, se Kaupanger stavkirke og besøk utendørsmuseet De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum. For en helt unik opplevelse, overnatt i Ramnereiret, en tretopphytte utformet som en stavkirke 200 meter over Kaupanger. 

Et glass norsk rødvin?

Herfra må du velge – enten nordover til Breheimen med vandring til Blåisgrotta i Nidgardsbreen og besøk i Norsk Bremuseum, eller vestover via Norges nordligste vingård i Slinde og en av de minst trafikkerte nasjonale turistvegene over Gaularfjell, inkludert en miniversjon av Trollstigen, komplett med arkitekt­tegnet utkikkspunkt på toppen.  Veiene møtes igjen før Førde, der Birdbox Langeland og Birdbox Fauske byr på unik overnatting med magisk utsikt over fjord og fjell. Sett gjerne av et stopp i Ausevika, et av de største helleristningsfeltene i Norge. 

Flere tips til norgesferien:
Agder og Rogaland: Roadtrip i sør
Fra Svolvær til Å: På loffen i Lofoten
Troms: Urbant og vilt
Nordmøre: Kysten er klar

Instamoments

Loen Via Ferrata. Foto: Ronny Frimann

Herfra er det en drøy kjøretur helt ut til Knutholmen på øya Frøya, til gjengjeld er det vel verdt å sette av et par dager her til å bestige Hornelen som rager 860 meter over havet – den høyeste sjøklippen i Europa, samt til Dosabu der man kan sitte inne og se på været som river i havet. Så er det tid for litt avslapning på stranda, og ferden går med ferje til Refviksanden, kåret til en av Norges vakreste. Nordfjorden er rundt 120 km lang, og det tar under to timer å kjøre fra Refviksanden ytterst i havgapet og helt inn til Loen innerst i fjorden. Dette er et eldorado for aktiv ferie, med toppturer til Skåla og Lodals­kåpa, og Loen Via Ferrata – Nord-Europas høyeste som starter nede ved fjorden og ender på toppen av Loen Skylift 1011 moh.  Et instabilde på det irrgrønne Lovatnet hører med, og gjerne en kort spasertur opp til idylliske Rakssetra. 

Mett av inntrykk?

Ta veien hjem til Oslo over Strynefjellet, også en nasjonal turistveg. Sulten på mer? Fortsett videre til Geiranger med fjordcruise eller enda bedre – kajakk ut til Brudesløret og Dei sju søstre, og biltur til utkikkspunktene Ørnesvingen og Flydalsjuvet. Overnatt på Hotel Union Geiranger, en favoritt blant kjendiser og adelige siden åpningen i 1891. Og besøk Norsk Fjordsenter, som forteller om vår egen historie – hvordan fjell og fjorder er blitt til, bosetting og utvikling. 

Loenvatnet. Foto: Ronny Frimann

For en ekstra lang tur, sleng på Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen og kjør via Rauma og Trollveggen Camping før turen går ned Gudbrandsdalen og hjem.

Mer info: no.fjordnorway.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN