Flere tips til norgesferien:
Agder og Rogaland: Roadtrip i sør
Vestlandet: Ja, vi elsker «fjords and fjells»
Fra Svolvær til Å: På loffen i Lofoten
Troms: Urbant og vilt

Nordmøre. Anbefalt tidsbruk; 7 dager.
Høydepunkt: Havørnsafari på Smøla og Atlanterhavsveien

Det tar 2,5 timer å kjøre fra Trondheim til Tustna. Øya nordøst for Kristiansund er berømt for fine fjellturer og hyggelige overnattingssteder, men vår jakt på Nordmøres sommerperler begynner først med en ferje­tur ut til Smøla. Dette er muligens det stedet i landet med størst bestand av havørn, og på båttur med Smøla Naturopplevelser fra Straumen er det nærmest garantert å komme tett på de gigantiske rovfuglene. Havørnsafari er imidlertid ikke den eneste grunnen til å besøke Smøla. Ytterst på den paddeflate øya er fiskeværet Veiholmen eksepsjonelt idyllisk, og med et par netter på Olsens Pensjonat i historiske omgivelser er alt lagt til rette for ramsalte opplevelser tett på storhavet. Værvandring, sjømat, kajakkpadling eller fisketurer er oppskriften på fine dager.

Havørnsafari. Foto: Runar Larsen

En ladestasjon

Det er ikke lett å rive seg løs fra Smøla, men veien tilbake går i alle tilfeller via Tustna. Dette er også et spennende reisemål, hvor hengekøyelivet på svaberget ved Tustna Ladestasjon må sies å være toppen av sommerlig idyll. Og det kan saktens være greit å lade opp før bilturen går videre sørover langs kysten.  

Tustna Ladestasjon. Foto: Runar Larsen

Få veistrekninger i Norge er mer dramatiske enn Atlanterhavsveien. Men Atlanterhavet kan ligge som speil om du kjører sørover langs Nasjonal turistveg om sommeren. Likevel føles det rått og mektig, særlig på strekningen mot Storseisundbrua, den mest ikoniske konstruksjonen langs den berømte kystveien. Farstadsanden – komplett med en flere hundre meter lang strand med finkornet sand helt ute ved storhavet – er den reneste Syden-idyllen. Kontrastene råder!

Ta det rolig

Det er fort gjort å kjøre den nasjonale turistvegen som offisielt går mellom Bud i sør og Karvåg i nord. Hele strekket er ikke mer enn 36 kilometer. Men det er faktisk vel verdt å sette av flere dager, hvor svevestien på Eldhusøya, kyststien på Vevang og ikke minst utkikkspunktet i Askevågen er naturlig stopp.  Vil du ha en dose nasjonalromantikk i kombinasjon med aktive sprell fra stranda, er Hustadvika Gjestegård på Stor­holmen stedet for deg. Hustadvika er kjent som et av landets beste surfesteder.

Atlanterhavsvegen. Foto: Runar Larsen

Den som vil nyte et par dager i fullstendig ro og mak, sjømat og kysthistorie, bør se mot Håholmen Havstuer, bygget opp av Ragnar Thorseth, og drives nå av hotellkjeden Classic Norway. Med bilfri idyll og historiske sus er det et av de mest særegne overnattingsstedene langs hele kysten, kun tilgjengelig med båt.

Hengekøyepark, Midtsund. Foto: Runar Larsen

Fra Nepal til Midtsund

Siste øy på vår anbefalte ferd er Otrøya. Her ligger tettstedet Midsund, kjent for steintrapper laget av sherpaer fra Nepal. Fire forskjellige trapper gir strålende muligheter for flere toppturer, hvor ferden opp til Rørsethornet (659 moh) er den mest krevende. Følger du stien opp mot Digergubben, når du etter hvert landets heftigste hengekøyepark.

Dette er et yndet sted for en natt med utsikt mot havet; en passende måte å fordøye inntaket av kystnære opplevelser i indrefileten av Nordmøre.

Mer info: visitmr.com 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN