Flere tips til norgesferien:
Agder og Rogaland: Roadtrip i sør
Vestlandet: Ja, vi elsker «fjords and fjells»
Fra Svolvær til Å: På loffen i Lofoten
Nordmøre: Kysten er klar

Troms. Anbefalt tidsbruk: 14 dager. 710 km.
Høydepunkt: Storbyliv i Troms, fjord og fjell i Lyngen og nydelige Senja

Tromsø er ikke hvilken som helst storby. «Nordens Paris» er kompakt og innholdsrik, men med et utvalg av serveringssteder og kulturtilbud en verdensmetropol verdig. Dette gjør Nord-Norges største by til et naturlig nav i enhver reise i Troms. Og det beste av alt: Her venter barsk natur, mektige fjell og fantastisk turterreng omtrent på dørstokken.

Tromsø. Foto: Runar Larsen

Storby i naturen

Du kan starte med storbylivets gleder, eller vente med dem til slutt. Alternativt: Legg inn et par dager både før og etter den store bilferien, for det er som antydet mer enn nok å ta seg til i Tromsø. Gå ikke glipp av toppturen opp Sherpatrappa til Fjellheisen, hvorfra det er utsikt over fjord og fjell – og det blir tydelig hvor spesiell beliggenheten til byen faktisk er. Tilbake i sentrum er det verdt å bestille bord på Restaurant SMAK, hvor kulinariske kokkekunster ikke står tilbake for noen av landets mer bejublede spisesteder. Legg også inn en tur til Polarmuseet, ta en svett økt i badstuen PUST inne i havna og nyt storby­livets gleder i Storgatas kafeer og utsteder.

Lyngen North. Foto: Runar Larsen

Til Lyngen

Noe av styrken til Tromsø er at det er aldri er langt til de store naturopplevelsene. Det tar knapt et par timer (inkludert fjordkryssing med ferge) før du kan være i Lyngen. Den fjell- og fjordrike regionen er muligens mest kjent som skikjørernes paradis, men sommerføre i Lyngsalpan er heller ingen dårlig ide. Første stopp bør være det sagn­omsuste Blåisvatnet i Sør-Lenangen. Det går en merket sti over relativt flatt terreng fire kilometer fra parkeringsplassen til selve vannet, og vel framme er det lett å skjønne hvorfor sosiale medier til tider flommer over av «selfies» med akkurat dette usedvanlig blå vannet i bakgrunnen. Et vakkert sted, og en lavterskeltur midt i fjellheimen.

Aurora Fjord Cabins. Foto: Runar Larsen

Ro og rorbuer

Sett kursen videre nordover på Lyngenhalvøya for å finne husrom for natta. Lyngen Experience holder til helt nede ved fjorden, og er et stilig overnattings­sted med fin velværeavdeling og store vindu ut mot havet. XLyngen et hakk mot nord har koselige rorbuer med muligheten for selvhushold, samt utleie av båt og fiskeutstyr. Herfra er det kort vei til en annen fin og familievennlig fottur; kyststien ut til Lyngstuva. 

På motsatt side av halvøya har Bivrost og Aurora Destillery etablert seg som verdens nordligste whiskydestilleri. Her er det gode muligheter for å smake på de elde dråpene, samt sjekke inn i nybygde fjordhytter med utsikt mot sjøen hvor trålerne fisker etter regionens berømte reker.

Norges Alaska

Ferja over fra Lyngseidet til Olderdalen er tar deg tilbake på E6, og denne delen av turen er en avstikker før rundturen fortsetter. Bestill en overnatting hos Lyngen North på Spåkenes. De er mest kjent for sine særegne glassigloer, men den nybygde restauranten Solvind er god nok grunn til å ta turen innom – over­nattingsgjest eller ei. En sein middag med det beste av fjord og fjell servert foran digre vinduer med vest etterfulgt av en økt i boblebadet er slettes ingen dårlig ide på lyse sommerkvelder. 

Senja. Foto: Runar Larsen

Følg E6 videre for nye eventyr. Har du tid og lyst er en utflukt til det operative og særdeles sjarmerende fiskeværet i Hamnnes på Uløya et nytt høydepunkt. Deretter er det tid for en reise til Alaska. Det vil si: Norges svar på amerikansk villmark venter i Reisadalen. Amazing Troms stiller med spesialkonstruert elvebåt, og kan frakte skuelystne raskt inn i nasjonalparken med de mange fosse­fallene. Lunsj ved Mollisfossen er obligatorisk. Snakk om mektig natur!

Ut mot havet

Etter noen dager hvor severdigheter og opplevelser har kommet tett som hagl, er det på tide med en transportetappe. Kjør E6 sørvest mot Bardufoss, hvor verdens nordligste dyrepark Polar Zoo inviterer til møter med både ulv og bjørn. Deretter venter Senja et hakk mot nordvest i all sin prakt, via bro fra Finnsnes. Den digre øya er i ferd med å bli en ny reiselivsfavoritt, og med base på hyggelige Hamn i Senja er det kort vei til padleturer i skjærgården, fjellvandring på taggete topper og deilig velvære i badesjarken. Takket være sommerlig fergeforbindelse fra Senja til Brens­holmen på Kvaløya, ikke langt fra Sommarøy, går det relativt kjapt å komme seg tilbake til Tromsø.

 Badesjarken, Hamn i Senja. Foto: Runar Larsen

Men om du klarer å stå imot storbyens sirenesang, er også øyene vest for Tromsø spekket med opplevelser – høyt og lavt. Den som er glad i padling bør kjenne sin besøkelsestid på Rebbenesøya, tilgjengelig med fergeforbindelse via Ringvassøy. Her er de mongolske teltene til Elements Arctic Camp base for padleturer ut mot storhavet – og generelt fine opplevelser under midnattssolas lange dager.

Mer info: nordnorge.com

Flere tips til norgesferien:
Agder og Rogaland: Roadtrip i sør
Vestlandet: Ja, vi elsker «fjords and fjells»
Fra Svolvær til Å: På loffen i Lofoten
Nordmøre: Kysten er klar

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN