Flere tips til norgesferien:
Agder og Rogaland: Roadtrip i sør
Vestlandet: Ja, vi elsker «fjords and fjells»
Troms: Urbant og vilt
Nordmøre: Kysten er klar

Fra Svolvær til Å. Anbefalt tidsbruk; 7 dager. 230 km.
Høydepunkt: Rorbuer, fotturer og strender.

Den vakre øygruppen lengst nord i Nordland er perfekt for en road­trip. Her er det korte avstander på lange smale veier med fri utsikt til de spisse Lofotfjellene og mot glassklart vann. Hele denne veien kan du reise fergefritt, da det er broer mellom øyene. Strekningen fra Svolvær til Å tar ikke mer enn 2 timer og 17 minutter, men med idylliske campingplasser, hvite drømmestrender, bratte fotturer og koselige rorbuer langs Nasjonal turistveg Lofoten (E10) går en uke fort.

Sakrisøy. Foto: Mari Bareksten

Lofotens hovedstad

Et naturlig startpunkt er Svolvær, Lofotens inngangsport og hovedstad. Lei en fargerik campervan fra Lofoten Vanlife, ellers er de koselige rorbuene fra 1800-tallet til Svinøya rorbuer en bra base. Få oversikt fra de nyanlagte sherpatrappene til Fløya og Djevelporten, med magisk utsikt mot både Svolværsgeita, byen og Vestfjorden. Eller hva med ølsmaking og bryggeri­omvisning hos Lofotpils – Lofotens første og eneste mikrobryggeri? Det første fiske­været man kommer til etter Svolvær er Kabelvåg – her syns de minste det er morsomt å stoppe innom Lofotakvariet, mens de voksne helst finner vei til spaavdelingen hos Nyvågar rorbuhotell rett ved siden av. Kabelvåg er også basen til Lofoten Aktiv, som arrangerer korte og lange kajakkturer. 

Surfing på Flakstadsanden. Foto: Mari Bareksten

Lofotens «løkka».

Ti minutter etter Kabelvåg kommer man til E10s første avstikker, vei 816 til Henningsvær – Lofotens hippeste fiskevær. Legg inn minst én overnatting. Gjerne på kulturhotellet Trevarefabrikken midt i byen, hvor det er både sauna, restaurant og et rikt kultur­program med både yoga, quiz og konserter. Det er også et par andre steder du bør innom; KaviarFactory, et av landets fremste museer for samtidskunst, den ikoniske Klatre­kafeen som drives av Nordnorsk Klatreskole, Engelskmannsbrygga med lokal glasskunst og keramikk og den bærekraftige gourmetrestauranten Einvær. I Henningsvær blandes urbane gleder med høye fjell og rå natur; byen er også kjent som Lofotens klatreparadis. Før bilturen fortsetter vestover er fotturen opp til Festvågtinden et must. Sammen med kvalifisert guide fra for eksempel Trevaretur kan man gå videre herfra til Torsketunga, Nord-Norges svar på Trolltunga. 

Hattvika Lodge. Foto: Mari Bareksen

Viva la Vestvågøy

Tilbake på Europavei 10 er det kun fem minutter videre til et helt spesielt kunstverk langs veien. Både fjord og fjell speiles i Dan Grahams glasskonstruksjon, som er en del av Skulpturlandskap Nordland, og vel verdt en stopp. Skulle det bli behov for å svinge av veien, strekke beina eller nyte matpakken sin er det også flere flotte rasteplasser langs Nasjonale turistveger Lofoten, deriblant de fargerike campingbordene Skreda og amfiteateret på Eggum. Kort tid etter kunstpausen forlates Austvågøy til fordel for Vestvågøy, som i vikingtiden bar navnet Lofotr – navnet Lofoten har sin opprinnelse i. Lofotr er også navnet på vikingmuseet på øya, også dette et selvsagt høydepunkt. Bygningen som er en imponerende rekonstruksjon av det største langhuset som er funnet fra vikingtiden er et interessant stopp for både store og små vikinger!

Aktiv i Lofoten

Etter en tur innom vikingmuseet passer det fint med et aktivt avbrekk. Da er det for eksempel lettvint å svinge av hovedveien igjen for å kjøre ned mot Unstad, en av landets hotteste surfe­strender. Bli med Unstad Arctic Surf på surfekurs, eller lei brett i surfekafeen – for øvrig kjent for sine kanelboller. På veien passerer dere også Lofoten gårdsysteri, en koselig gårdskafe som lager prisvinnende ost, hvor det også serveres lunsj. Man bør også ta med seg turskoene på en biltur til Lofoten – på få steder i landet er det mulig å gå så mange ulike fjellturer på et så kompakt område. Fra Unstad er det kort vei til den kritthvite Hauklandsstranda, også startpunktet for to av Lofotens kremtopper: fotturene til både Mannen (400 moh.) og Himmeltinden (962 moh.). Regn rundt to timer t/r til Mannen og 4-6 timer t/r til Himmeltinden. Vel nede frister det kanskje med et bad? 

Fredvangbruene. Foto: Mari Bareksten

Sauna og strandcamping

Hvis Lofotens badetemperaturer er i det kaldeste laget kan det vært godt å kombinere salte bad med sauna. En liten halvtime med bil fra Hauklandsstranda ligger Ballstad og Hattvika Lodge, med en av øygruppens fineste saunaer. Med badstue på brygga, transmaking i bua og splitter nye arkitekttegnede pålehytter er Hattvika Lodge i Ballstad et luksuriøst avbrekk på campingferien. Har man heller lyst til å overnatte i bil eller telt kan man heller se mot Lofotens fineste campingplass. På Lofoten Beach Camp våkner gjestene opp til lyden av bølgene som slår inn mot Flakstadstranden, med Lofotfjellene som bakteppe. For de som vil gå flere fotturer kan veien herfra gå videre over Fredvangbruene. Der kan man ta fatt på de 542 høydemetrene opp til Ryten med utsikt over stranden Kvalvika. Kjør videre mot fiskeværet Reine, og stopp ved Anitas Seafood på Sakrisøya for å spise Lofotens beste fiskeburger. Den mest populære varianten kalles «Ole Brumm» og serveres med både selvrøkt laks og store ferske reker. Deretter er det verdt å snøre på seg fjellskoene og gå opp de 1566 trappetrinnene til Reine­bringen. Regn 1.5-2 timer t/r. Passer ikke for de med høydeskrekk.  

Mannen og Hauklandstranda. Mari Bareksten

Fra A til Å

I nærheten av Reine er det flere koselige rorbuer, blant annet Eliassen rorbuer og Sakrisøy. Man kan også kjøre videre til kulinariske Holmen, en av Lofotens mest smakfulle rorbu­hotell. De siste årene har Lofoten fått et skikkelig kulinarisk løft. Maten her reflekterer Lofotens natur; ville urter og blomster, sopp i sesong, tang fra fjæra og oster fra de nærliggende gårdene. Og selvsagt mye sjømat. 

Lofoten Beach Camp. Foto: Mari Bareksten

Herfra er det bare fem minutter til Å. Det tradisjonelle fiskeværet, helt ytterst i Lofoten, ser akkurat ut som det gjorde for 200 år siden. Små, røde rorbuer klamrer seg fast til en liten brygge hvor tørrfisken henger på fiskehjellene. Her stopper også asfalten og turen er ved veis ende, så da er det bare å enten ta ferje over til Bodø fra Moskenes eller snu og kjøre tilbake til Svolvær. Eller ta seg god tid på tilbakeveien og oppleve enda mer.

Mer info: lofoten.info

Flere tips til norgesferien:
Agder og Rogaland: Roadtrip i sør
Vestlandet: Ja, vi elsker «fjords and fjells»
Troms: Urbant og vilt
Nordmøre: Kysten er klar

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN