Flere saker i samme serie:
MED ELBIL PÅ LANGTUR
HUND INGEN HINDRING
AKTIV PÅ LAND OG VANN

Som reisejournalist- og blogger har Gjermund Glesnes (45) reist høyt og lavt over den ganske klode, og har lang erfaring med bilferier i Europa. Første gang han reiste på familieferie med småbarn i følget, innså han at livet på veien ville fortone seg litt annerledes enn før.

La dolce vita

– Vi skulle kjøre bil til Italia fra Norge, med en 8 måneder gammel baby i baksetet. I forkant fikk jeg noen kommentarer for folk som mente vi var gale, og det var en del øyeblikk underveis hvor jeg lurte på det samme, sier sandefjordingen som driver reisebloggen detvondeliv.no

For det er stor forskjell på å reise med baby og barn, sammenlignet med å legge ut på langtur uten å bekymre seg for bleieskift, søvnrytme og tilgang på riktig mat.

– Da vi kveld etter kveld satt på hotellsenga og spiste takeaway i stillhet og dunkel belysning for ikke å vekke vår sovende skjønnhet, stilte vi oss noen spørsmål om dette var særlig smart. Men stort sett var bilturen en eneste 177,7 mil lang opptur, hevder familiefaren.

PÅ TUR. Reisejournalist Gjermund Glesnes reiser med barn. Foto: Gjermund Glesnes

LES OGSÅ: PLANLEGG NORGESFERIEN – ROADTRIP I SØR

Planlegging

Mens Glesnes tidligere ikke var fremmed for å legge ut på langtur uten noen særlig plan, har tilveksten av en nysgjerrig datter endret tilnærmingen til reiselivet på enkelte måter.

MED PAPPA PÅ TUR. Gjermund Glesnes har lang erfaring med bilferier i Europa, og fra nå av er datteren fast inventar. Foto: Gjermund Glesnes

– Et tips til eventuelle andre som vil kjøre langtur med en baby, er å gjøre som oss: Bestille hotell så nær det dere vil se som mulig, og sørg for at det har privat parkeringsplass, råder han.

For en Alfa Romeo med hjemlengsel og to voksne med forkjærlighet for la dolce vita i Italia, var det helt naturlig å legge bilferien til støvellandet i Middelhavet. Etter båtetappen til Kiel ble det dagsetapper på mellom tre og fire timer i fem dager, før familien var vel framme ved Bolsena sør for Toscana.

– Sett av tid til både køer og omkjøringer. Dem blir det nok av. Vi satset også på overnatting i fine småbyer, som var små nok til at vi rakk å føle at vi fikk sett dem før Johanne skulle ha grøt og nattstell, forklarer Gjermund Glesnes.

Sett av tid til både køer og omkjøringer. Dem blir det nok av

Begeistret

Det er muligens noe enklere å reise med en baby enn litt større og langt mindre tålmodige barn, men Glesnes er ikke fremmed for nye bilturer også nå som datteren nærmer seg skolealder.

– Vår erfaring er at små frøkner er noe mer bevandrede i de utsøkte små omveiers magi enn folk flest antar. Og kanskje digger de fotogene middelalderbyer like mye som foreldrene, sier han.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN