Klar for sprek ferie? Et sted hvor vakre blomster dekker åssiden, sola tar godt tak, pinje­skogen dufter og nærmeste hvileplass med kalde forfriskninger aldri er (veldig) langt unna? Fra Gozo ­Coastal Walk til Alsace Wine Route og Lycian Way i ­Tyrkia – dette er langturene hvor du får både trening og trivsel underveis.

Fiskernes sti i Portugal. Foto: Runar Larsen

1 Costa Vicentina, Portugal

Følg Trilho dos pescadores (Fiskernes sti) langs Costa Vicentina i Algarve helt sør i Portugal. 

Den sørlige delen av Portugal er kjent for heftige strender kantet med røffe klipper. Her er det lett å trives i sola. Men vi vil påstå at den som pakker gode sko og legger ut på vandring langs kysten vil få enda mer ut av ferien. Dette er en nydelig fottur som går over klipper og ned på strendene i vill og vakker natur, og innom små, hvitkalkede landsbyer. Hele fotturen slynger seg nesten 23 mil langs den sørlige vestkysten av Portugal, og byr på et landskap så variert og vakkert at det er lett å glemme at du aldri er mer enn en times tid unna all inclusive-resorter og turistsentrum i Algarve. Her kan du gå mellom overnattingsstedene langs kyststien på en lengre fottur, eller ha base i en av feriebyene i sør og dra på dagsturer langs kysten. 
Mer info: Ruten går fra Porto Covo sør for Sines og langs kysten helt til Lagos i 13 dagsetapper på maks 22,5 kilometer hver. Turen kan gjøres begge veier, og det er mange koselige landsbyer å overnatte i. Se dagsetapper, forslag til overnatting og praktisk informasjon på rotavicentina.com. TAP flyr til Lisboa og Norwegian flyr til Faro på Algarvekysten.

AKTIV FERIE PÅ MADEIRA

Kryss Korsika til fots: Foto: Atout France/Robert Palomba

2 Legendarisk travers: GR 20, Korsika 

Pakk gode sko og finn veien til Frankrikes største øy. Her blir selv de mest kresne fjellvandrere stumme av begeistring.

Det skyldes i stor grad fotturen GR20, som regnes for å være en av verdens vakreste fotturer. Dette er en legendarisk travers som strekker seg fra nord til sør på Korsika, hvor du blant annet kan bestige Mount Cinto – Korsikas høyeste topp (2706 moh.). Hele turen er 180 kilometer lang, men du kan selvsagt gå kortere etapper. Det vanligste er å sette av en uke, og da rekker du omtrent halve turen. Start gjerne i Bavella, et område sentralt på øya omgitt av høye fjelltopper og masse mystikk. Fra dette høye området går turen opp på sleipe fjellrygger og ned i vakre daler, gjennom barskog med majestetiske Lariccio-furuer, som med en glatt bark er symbolsk for selve Korsika. Dramatisk og flott natur preger Middelhavets fjerde største øy, som da også er kjent som både «Den vakre øya» og «Fjellet i havet».
Mer info: Fly til Ajaccio via Paris. Norwegian har direkterute fra juni. Ferje fra Nice tar fire timer. Bering Travel kan tilrettelegge med organisert tur og bagasjetransport, underveis er det overnatting i hotell, herberger og gjeterhytter eller telt. 14 dagers tur fra kr 24.000. Les om ruten her.

Natur og kultur nord på Kypros. Foto: Ronny Frimann

3 På Glemte stier på Nord-Kypros

Velduftende pinjeskoger, storslagen utsikt og historiske slott og klostre – uten så mange andre turister.

Langs hele den vakre kysten nord på Kypros rager de storslagne Kyreniafjellene som grønne vakttårn. Det er over 230 kilometer med godt merkede stier på kryss og tvers i de vakre fjellene, som går ned til kysten, opp igjen i fjellet, over bratte fjellrygger og innom små landsbyer. Her går det en langdistanserute helt fra Andreas-klosteret i Karpaz nasjonalpark på den nordøstlige tuppen langs hele nordkysten i 18 dagsetapper – men man kan selvfølgelig velge å bare gå noen av dem, eller ta dagsturer fra en behagelig hotelltilværelse ved sjøen. Stiene går vekselvis på grusvei og skogsstier, gjennom velduftende trær og grønne, blomstrende enger. Nord-Kypros er kompakt, og ingenting er mer enn en time eller to unna. Skal du bare gå én dagstur kan vi anbefal turen fra Esentepe opp til det fantastiske Antiphonitis-klosteret. Bygningen har vakre fresker som beskriver bibelske historier og kristendommens helgener, og kan dateres helt tilbake til 1200-tallet. 
Mer info: Fly til Ercan på Nord-Kypros via Istanbul med Turkish Airlines eller Pegasus, eller fly direkte med Norwegian, SAS eller Sunclass til Larnaca på sørsiden og ta taxi over. Det er enkelt å krysse grensen nå. Planlegg ruten på kyreniamountaintrail.org. Escape Travel har flere fellesturer høsten 2024.

Variert terreng langs Balkans heftigste fottur. Foto: istock

4 Via Dinarica:  Fjord og fjell i Balkan

Det tar flere uker å gå den nesten 200 mil lange turen gjennom Balkan, men du rekker også et par flotte etapper på en langhelg. 
Via Dinarica strekker seg gjennom noen av Europas mest ukjente og urørte naturperler, og siden den også krysser sju forskjellige land er det stor variasjon i kultur og språk. Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Serbia, Kosovo og Albania er alle en del av fotturen, og som om ikke antallet land gjør det komplisert nok er ruten delt opp i tre: White Trail går i høyfjellet, Green Trail handler mer om skog, daler og landsbyliv, mens Blue Trail i stor grad følger kysten. Her gjelder det å finne sin favoritt, eller kombinere flere deler for å få mest mulig variasjon. Selv om stiene ikke er nye, er konseptet Via Dinarica relativt fersk som offisielt nettverk av fotturer. Noe av hensikten har vært å fremme kulturell utveksling og skape bærekraftig turisme i en region hvor det for bare et par tiår siden var mye uro, men også trekke fram deler av en region som fortsatt er ganske ukjent for turister flest. I sommer åpner for øvrig sykkelruten transdinarica.com parallelt med Via Dinarica.
Mer info: TEMA Reiser, REISEbazaar, Bering travel og Peer Gynt reiser er blant selskapene som har organiserte vandringer langs Via Dinarica. Nettsiden trail.viadinarica.com er et godt utgangspunkt for å starte planleggingen på egen hånd. Tirana i Albania, Pristina i Kosovo, Dubrovnik og Split i Kroatia, Sarajevo i Bosnia-Hercegovina og Skopje i Nord-Makedonia er alle gode utgangspunkt for vandringer langs Via Dinarica. Alle byene tilgjengelig med direktefly med Norwegian/SAS fra Oslo i sommer.

Landlig i Romania. Foto: Runar Larsen

5 Romania utenfor allfarvei: Via Transilvanica

Den 1400 kilometer lange Via Transilvanica viser vei gjennom en glemt del av Romania. 
Romania er et av Europas mest fascinerende reisemål. Få steder er avstanden fra rykte til realitet lengre enn i landet som kan skilte med alt fra spennende storbyer til deilig badeliv. Men for den som allerede har blitt kjent med Romanias fortreffelighet, er det landsbylivet og den urørte naturen på fjellet som er høydepunktet. Da passer det bra at den nye fotturer Via Transilvanica åpnet så seint som i 2022, med kilometermerker hele veien langs den 140 mil lange ruten fra Drobeta-Turnu Severin ved Donau i vest via Transilvania over til Putna i nordøst over sju etapper. Fotturen ble etablert for å fremme turisme i regioner og landsbyer som ofte havner i skyggen av de etablerte reisemålene i Romania, så her kommer man virkelig utenfor turisttråkket. Mens ruten er tilrettelagt med både informasjonsskilt og veibeskrivelser underveis, og den tidløse stemningen ute på landet er mye av gleden med turen. Her er det stolte tradisjoner i både kultur og gastronomi – langt unna storbyens mas. 
Mer info: Det går flere direkteruter med fly fra Oslo/Sandefjord til Bucuresti (Norwegian/Wizz Air). Romania-active.com kan skreddersy fotturer i Romania; en uke med overnattinger fra kr 7000 per pers. Les mer her.

ELVELANGS I ROMANIA: ET GRØNT EVENTYR!

Gozo har lang sommer og fine turstier. Foto: istock

6 Gozo Coastal Walk

De fleste reiser til den maltesiske øya for å slappe av på stranda. De sprekeste går hele veien rundt.
Gozo Coastal Walk er en 4-5 dagers fottur som snirkler seg rundt hele Gozo. Her er det både historiske attraksjoner, nydelig natur og fine badesteder langs den 55 kilometer lange ruten. Selve fotturer går på en blanding av offentlige veier gjennom små landsbyer og stier langs kalksteinklippene ved kysten. Hensikten er å tilrettelegge for kystnære vandringer, og rundturen er delt opp i fem etapper fra 9 – 13 kilometer; Mgarr til Xlendi, Xlendi til San Lawrenz, San Lawrenz til Marsalforn, Marsalforn til Nadur og Nadur tilbake til utgangspunktet. Den offisielle ruten starter i nærheten av ferjeterminalen i Mgarr, som også har god forbindelse med offentlig transport til øyhovedstaden Victoria, men her kan du selvsagt velge hva som passer best. Og det er mye fint å se underveis, både av natur og kultur – så det er ingen grunn til å haste gjennom ruten.
Mer info: Siden Gozo er temmelig liten (14×7 km) er det mest hensiktsmessig å ha samme overnattingssted og ta buss/taxi ut til de ulike delene av Gozo Coastal Walk. Exodustravels.com kan skreddersy individuelle reiser med fokus på fotturer, men her er det også greit å fikse selv. Fly til Malta (3,5 timer) fra Oslo med Norwegian i sommer, og ta ferje videre til Gozo.

HISTORISKE HØYDEPUNKT PÅ MALTA

Camino de Santiago er pilegrimenes favoritt. Foto: istock

7 Klassikeren Camino de Santiago

«El Camino» er en av verdens mest populære pilegrimsruter. Dette er klassikeren alle glade vandere drømmer om.
Camino Santiago er Europas viktigste kulturvei, og hvert år tar opp mot 280 000 pilegrimer med seg det karakteristiske skjellet og setter kursen over Pyreneene og ut mot kysten av Spania. Mens noen velger å være helt tro mot den opprinnelige reisen og bærer all bagasje selv og bor i enkle herberger underveis, er det mange muligheter for både mer luksus og tilrettelegging. Flere turoperatører kan skreddersyr reiser langs ruten og ordne med følgebil og guide, og for de som ikke er så spreke er det også mulig å oppleve noe av turen med buss. For mange er dette først og fremst en indre reise, men turen byr også på varierte attraksjoner, som Leon og kirken med 1800 glassmalerier, Mariakirken i O´Cebreiro med sin tilknytning til historien om Den hellige gral, og selve pilegrimsmålet i Santiago de Compostela ved veis ende. Det er selvsagt mulig å legge ut på El Camino på egen hånd, men her kommer du garantert i kontakt med andre – alle med samme mål for turen.
Mer info: Den vanligste ruten går fra St. Juan-Pied-du-Port i Frankrike, og strekker seg nesten 800 kilometer. De fleste bruker omtrent en måned, men du kan også gå kortere etapper. Escape Travel og Olivenreiser er blant norske reisebyrå som kan skreddersy turer. Det finnes rimelige herberger for pilegrimer underveis, hvor du kan bo hvis du innehar et credencial – pilegrimsbevis. Dette får du flere steder langs turen. Se mer info her. 

Historiske attraksjoner langs Lycian Way. Foto: Torild Moland

8 Langs Tyrkias turkise kyst: Lycian Way

Den 509 kilometer lange Lycian Way regnes som en av verdens vakreste fotturer.
Halvøya Lykia er en del av Tyrkia mest kjent for bedagelig strandliv. Men tidlig og seint på sommersesongen – før det blir alt for varmt – er det vel så bra egnet for aktive dager. Lycian Way er hjertebarnet til den britiske fotturentusiasten Kate Clow som lanserte ideen om en merket fottur I 1999. Her kan du sette av alt fra dager til uker til fots i herlig natur, alltid med historisk sus. Lykia er det historiske navnet på Teke-halvøya i Tyrkia, hvor fjellene stuper nærmest rett ned i det turkise Egeerhavet. Her ute strekker Lycian Way seg fra Fethiye til Antalya. Det er en historisk reise; ruten følger greske og romerske veinett og tradisjonelle nomaderuter, langs akvedukter og gjennom pinjeskoger, ned i vakre bukter og opp til steile topper. Underveis vandrer du forbi lykiske gravkammer, nydelig hugget ut i fjellveggen, forbi koselige landsbyer som Kas, og opp på de høyeste topper i Taurusfjellene. Dette er kanskje den geografisk mest varierte og spennende delen av hele Tyrkias kyst mot Middelhavet. Husk både gode sko og badeklær!
Mer info: De to dagsetappene fra Fethiye til Kas byr på mange av høydepunktene. lycianwaytrekking.net har skreddersydde opplegg; fra kr 8000 per pers for en uke. Flyreise kommer i tillegg. Escape Travel har en reise langs Lycian Way under planlegging for høsten. Daglige flyavganger til Antalya med SAS, Norwegian, Sunclass Airlines og Freebird Airlines, Norwegian flyr en gang i uken til Bodrum i sommer.

LES MER OM TYRKIAS TURKISE KYST HER!

Vinsmaking i Alsace. Foto: Bartosch Salmanski

9 Alsace Wine Route: Skål for Frankrike!

Glad i vin og vandringer? Finn fram gode tursko og legg ut på den legendariske fotturen gjennom Alsace i Frankrike.
Hele Alsace Wine Route sørvest for Strasbourg er på 170 kilometer, men siden terrenget er flatt er det ingen krevende langtur. Utfordringen blir heller å velge hvem av de 50 vingårdene langs ruten som fortjener et besøk! I tillegg går turen gjennom vakre landsbyer og idyllisk natur, så her er det mye å se på underveis. De fleste som skreddersyr selvguidet tur til fots anbefaler å bruke minst en uke på hele turen, med dagsetapper mellom 15 og 20 kilometer. Selve ruten går i en rett linje sørover fra middelalderbyen Barr (en halvtime fra Strasbourg), ved foten av fjellkjeden Vogesene og Rhindalen og til Kayserberg. Men med vinproduksjon og riesling i verdensklassen omtrent rund baut er det lett å spore av. Det er også noe av poenget med Alsace Wine Route. Det er også vanlig å sykle mellom vingårdene i Alsace.
Mer info: Thenaturaladventure.com har 8-dagers reise langs Alsace Wine Route hvor overnatting, frokost og bagasjetransfer er inkludert, fra kr 9000 per pers. Men er det korte avstander og greit å organisere selv. Les mer om vinruten her. Fly til Basel i Sveits (Norwegian) i sommer (en time fra Barr), eller via Paris (rett under 2 timer med tog fra Strasbourg).

Følg historiske stier langs Costa Brava i Spania. Foto: Istock

10 Camino de Ronda / GR92: Kysten av Spania

Sendero de Gran Recorrido 92 har fått navnet fra OL i Barcelona, men du trenger ikke være atlet for å gå kyststien i Costa Brava.
Dette er en historisk og naturskjønn vandrerrute langs kysten av Spania, og en del av et større nettverk som går fra Portbou i Girona og helt ned til Tarifa i Andalusia lengst sør i landet. Selve GR92 er 583 kilometer, og den merkede stien strekker seg langs den ville kysten som er lett tilgjengelig fra Barcelona. I tiden som diktatur etter 2. verdenskrig var det militæret som patruljerte langs kyststiene i Spania; de var utplassert for å stoppe smuglere fra å bringe ulovlige varer inn i landet. Etter hvert som landet åpnet seg for verden for øvrig og handelsblokadene ble fjernet, vokste stiene igjen. Men i takt med økt turisme har de igjen blitt åpnet opp og blitt et yndet området for fotturer. Ruten er også en del av E-12, som går hele veien gjennom Europa til Østersjøen. 
Mer info: GR92 starter i Portbou rett sør for grensen til Frankrike, går rundt Cap de Creus, rundt Barcelona, over fjellet tilbake til kysten og hele veien sørvest mot Ulldecona utenfor Valencia. Fly til Barcelona eller Valencia med Norwegian. Finn alt fra 2-10 dagers pakketurer – fra kr 2000 for de korteste etappene.

Kombiner badeliv og vandringer på herlige Korfu. Foto: istock

11 Helt gresk lykke på Corfu Trail

Korfu er en av de mest undervurderte øyene i Middelhavet, og en skikkelig godbit for alle som liker å gå i variert natur.
Venetianske havner og enorme kalksteinsklipper. Grønne skoger, frodige olivenlunder og deilige rullesteinstrender. Hvorfor er det ikke flere som snakker om Korfu? I 2001 åpnet Corfu Trail, som er en 220 kilometer merket fottur på tvers av øya og en fenomenal måte å bli kjent med øyas allsidige natur og attraksjoner. Det tar halvannen uke å gå hele strekningen, men her er det også fint å velge dagsturer eller bare deler av hele ruten, som er delt opp i 10 etapper. Corfu Trail starter offisielt i Kavos lengst sør, og går i hovedsak langs øyas vestkyst hele veien nordover til Agios Georgios i nordvest. Mens turister flest bor på store hotell i resortbyer, gjør fotturer litt vekk fra det tradisjonelle tråkket at en helt annen verden åpnes. Her er det tradisjonelle familiehotell og livet på landsbygda som lokker. Og som alltid på fottur: Mat og drikke smaker ekstra godt etter en svett vandring i luftig natur. 
Mer info: Nettsiden bookatrekking.com har god veiviser til Corfu Trail, samt turpakker hvor overnatting og transport er inkludert. Hele turen på øya fra hale til hode koster fra kr 11 000 per pers (11 dager). Fly til Korfu med Norwegian i sommer.

TIL HOVEDSIDEN