På toppen av en klippe, med dramatisk utsikt til en gyllen sandstrand og et opalfarget hav i bukten under, står det nygifte paret Burak Cop og Gulin Korkmaz Cop fra Istanbul og tar bilder av seg selv i de Instagramvennlige omgivelsene.
Butterfly Valley kalles bukten, og selv tyrkerne lar seg blende av dens skjønnhet.
– Vi elsker det! For et sted – utsikten, inntrykket, skjønnheten. Vi har også lyst til å ta en båttur og se den fra sjøsiden, drømmer det nygifte paret.
Og det er de ikke alene om – Butterfly Valley er et av høydepunktene langs kysten, berømt på grunn av den trange, gylne stranden og de dramatiske omgivelsene. Men sannheten er at den verken er unik eller alene. Hele «Tyrkias turkise kyst» – som løselig strekker seg fra Kas i syd til forbi Fethiye langs den Den lykiske halvøy – er pepret med vakre bukter med silkemyke strender, der pinjedekte fjellsider ramler ned i et batikkteppe av grønt, turkist og blått. Dette er Tyrkias svar på Maldivene. Året før korona stengte ned verden var et entusiastisk crew fra CNN travel på besøk langs Tyrkias turkise kyst, og proklamerte det raskt «den neste hotspoten ved sjøen». For anledningen har vi tatt bolig i en av dem. Hillside Beach Club ligger helt alene i den avsidesliggende Kalemyabukten utenfor byen Fethiye, innhyllet av grønne åser dekket av nåletrær. Hit kommer man ikke ved en tilfeldighet.
For et sted – utsikten, inntrykket, skjønnheten
På resorten har vi all tenkelig luksus, hvite loungeputer, chillout musikk og white-party på kvelden; et lite mini-Bodrum kun for resortens gjester. Om morgenen er det yoga på «stillestranden», etterfulgt for vår del av en joggetur på ensomme stier med bratt bakkestart fra hotellet. Siden brytes badelivet av med windsurfertimer og et og annet slag med beachvolleyball. Før det igjen er tilbake til slaraffenlivet på stranda.
Men utenfor denne luksuriøse bobla tråkker vi rett inn i «det ekte Tyrkia» og historie som strekker seg mange tusen år tilbake i tid med gravkamre hugget inn i fjellveger, sunkne byer og romerske amfiteatre.
Og landets diggeste fiskemarked.
Fethiyes fiskemarked
– Brasme? Havabbor? Reker?
Innehaveren av Cetin Balikcilik fiskebutikk – en av flere som ligger sentrert i midten av Fethyes attraktive fiskemarked – holder opp en fersk fisk i hver hånd, rett opp av havet utenfor. I disken hans ligger deler av dagens fangst, og underveis lempes det på med mer av havets delikatesser fra nyankomne kasser.
Fethiye er en sjarmerende liten by med lang havn kantet med kafeer og restauranter, perfekt for en liten spasertur om ettermiddagen eller litt shopping etter middag. Her er også en livlig gamleby med butikker, restauranter og barer. Likevel er byens største attraksjon et lite fiskemarked.
Det som gjør fiskemarkedet i Fethiye så spesielt, er de koselige familierestaurantene med blårutete duker og oliventrær som omkranser markedet. Rutinen er som så: Du går til en fiskebutikk og peker på det du vil ha, avtaler med en kelner fra et av spisestedene hvordan du vil ha det tilberedt – og så er det bare å sette seg ned i skyggen av et oliventre og vente på dagens lunsj eller middag mens kasser med fersk fisk sorteres i bakgrunnen og luften fylles av lukten av hvitløksmarinerte reker.
Ah, følelsen av ferie.
LER DEG Å LAGE TYRKISK BRØD HJEMME
Hugget i stein
Mettet av mat er vi sultne på opplevelser. Og vi trenger ikke spasere lenger enn til utkanten av byen for å besøke en av dem – det vakre gravkammeret oppkalt etter grekeren Athos som ligger begravd her.
Moderne Fethiye ligger på ruinene av den gamle greske byen Telmessos, og den imponerende graven i åssiden på sørsiden av byen ble bygget rundt år 350 før Kristus.
Det vakre gravkammeret oppkalt etter grekeren athos
Den har fått sitt navn etter de greske inskripsjonene på siden der det står Amyntas, sønn av Hermagios. Graven ble bygget av Lykierne, folket som levde i området på den tiden. Lykia var aldri del av et spesifikt land, men heller en tett knyttet konføderasjon av uavhengige bystater som inkluderte Telmessos. Går man trappene helt opp til gravkammeret kommer man tett på de enorme søylegangene og utsikten over Fethiye er verdt turen alene.
Spøkelsesbyen
Fra gravkammeret går oppdagelsesferden videre til den forfalne spøkelsesbyen Kayaköy, en halvtime sydover. På begynnelsen av 1900-tallet var Kayaköy full av liv, med skoler, kirker og butikker. Og hvor rundt 10 000 greskortodokse kristne og muslimske anatoliere levde side om side. Grekerne kalte byen Levissi, tyrkerne kalte den Kayaköy. Livet var godt.
Så kom den gresk-tyrkiske krigen i 1919, og alle greske innbyggere i Tyrkia ble deportert (og vice versa). Mer enn 6000 kristne forlot plutselig Kayaköy, og igjen sto deres tomme hus og steinkirker. Det var begynnelsen på slutten for Kayaköy, som også ble forlatt av de tyrkiske innbyggerne etter et jordskjelv på femtitallet. Tidens tann har tæret på husene, skolene, butikkene og kirkene, men de står den dag i dag, som en protest mot at de ble forlatt mot sin vilje. Historien ga Louis de Bernières, forfatteren av «Kaptein Corellis mandolin», inspirasjon til boka «Birds without wings», godt lesestoff på stranda før et besøk til spøkelsesbyen.
Et skikkelig adrenalinkick og et minne for livet
Paraglidernes paradis
Rundturen fortsetter til paragliderstranden Olüdeniz, Tyrkias mest fotograferte strand. Vakker, og veldig travel. Folk ligger som sild i tønne på den tynne strandtunga, inne i sentrum er barene åpne til langt på natt, og gatene er proppfulle av høylytt ungdom. Olüdeniz er vakker – men best på avstand. Alternativt som base for opplevelser. For 1000 kroner får du et uforglemmelig hopp i en tandem paraglider fra utgangspunktet 2000 meter over havet. Med på kjøpet får du nydelig utsikt over den berømte stranden, et skikkelig adrenalinkick og et minne for livet. Gode forhold med stabile vinder gjør paragliding til byens mest populære aktivitet og på gode dager kan du kontinuerlig se et titalls fargerike skjermer som daler i luften.
Olüdeniz er også utgangspunkt for dagscruise langs kysten, som gjerne har stopp i allerede nevnte Butterfly Valley. Vi tar turen videre opp i fjellet og inn i landet, mot de to tidligere lykiske storbyene Penara og Tlos. Tlos er et overraskende imponerende skue, med både et stort område med romerske ruiner og enorme lykiske sarkofager, mens Pinara kanskje er det mest imponerende med ti etasjer gravkamre hugget inn i en fjellklippe høyt, høyt over selve ruinbyen.
Luksus for alle
Mettet av sol, sand og inntrykk er det deilig å trekke seg tilbake på TUI sitt flaggskip Sensatori Fethiye by Barut nord for Fethiye, og bare nyte livet og solen som synker i havet.
Den store resorten strekker seg mange hundre meter langs stranden, med innbydende cabanaer med flagrende gardiner av lin og utsikt mot solnedgangen. Om morgenen er det yoga på stranda, padlebrett i vannet og en deilig lang frokost før late dager på en solstol.
Ringen er sluttet. Vi er igjen tilbake på Maldivene – i hvert fall Tyrkias lokale variant.
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!