Knutholmen er ikke et sted du havner ved en tilfeldighet. Den trange veien svinger seg over fjellet, gjennom tuneller og ut mot havet. Det er en time siden vi handla på Coopen i Svelgen, og enda har vi ikke parkert. Og likevel – hit kommer folk helt fra Bergen og Oslo – bare for å spise!

Historisk fiskevær

På 1860-tallet var Kalvåg et av de viktigste fiskeværene på Nord-Vestlandet, med en befolkning på oppimot 11.000 i de mest hektiske periodene. Her var sykehus, skole, bedehus, lensmannsgård, forretninger, handelsvirksomhet og et helt bygdesamfunn. Og mer enn 50 salterier. Men på 1960-tallet var sildestammen overfisket, og de gode tidene over. 

Det kunne gått med Kalvåg som så mange andre gamle fiskevær, hadde det ikke vært for en etterlengtet bruforbindelse til Bremangerlandet og Svein Inge Fosse som satset hardt på turisme og samtidig verne om det gamle og opprinnelige. 

– Vi har et helt spesielt sted her ute i havgapet, og det må vi jo ta vare på, mener sjefen sjøl Svein Inge Fosse. 

SAUNAFEBER. Et avkjølende bad er obligatorisk og gjør godt for kropp og sjel – og skjerper appetitten før kveldens høydepunkt i restauranten. Foto Ronny Frimann

Resultatet er at Kalvåg i dag er et av landets best bevarte sjøhusmiljø. Her kan du overnatte i nyrestaurerte sjøboder og bygninger med historie tilbake til 1880-­tallet. Alle rorbuene og rommene ligger i små, koselige hus rundt den vesle vågen, i gangavstand fra selve hovedhuset til Knutholmen som inneholder restaurant, møterom og pub.

LES OGSÅ: MIDT-NORGES MATMEKKA

Nyoppusset

– Det var her det begynte, sier Svein Inges sønn Jan Fredrik Fosse og åpner bakdøren på en hvit trebygning med smårutete vinduer og grønne karmer nede ved brygga. 

Jan Fredriks besteforeldre flyttet til Kalvåg i 1952, og etter hvert tok de over butikken. 

Inne er det nyoppusset og hjemmekoselig, og rommene har fått passende navn som Bakeriet, Bestyrerrommet og Dynamittlageret.

PANORAMA: Når høstværet kommer er det greit å kunne sitte inne bak storslagne panoramavinduer og nyte god mat i varme omgivelser. Foto: Torild Moland

– Jeg husker at bestemor sto i bakeriet. Det var varmt og hektisk og koselig. Og den stemningen har vi prøvd å ta vare på. Og her inne, her var det faktisk dynamittlager, sier han og åpner døra til et koselig rom med dobbeltseng og smårutete vinduer.

I dag har Butikken fått følge av en rekke rorbuer, leiligheter og luksuriøse Sjøboden med rom oppkalt etter blant annet Nicolai Astrup og Dronning Sonja. 

Midt i vågen ligger hovedattraksjonen og selve navet, Knutholmen Restaurant, utsmykket med en båt, gamle ­tønner, taukveiler og maritime effekter. 

LES OGSÅ: NORGES MEST SMAKFULLE UNIKE OVERNATTINGER

Lokal meny

– Her er det stille og fredelig, og deilig å kunne gå og plukke sopp og fiske, skryter Martin Sveian, tidligere nordisk kokkemester og gift med Jan Fredriks søster Martine Fosse. 

Vi har sunket ned i to dype stoler ved et rundt bord med sjøutsikt. Vinduene er rammet inn av tunge, draperte gardiner og på bordet ligger en nystrøket damaskduk og et sett med spisebestikk som ville fått Julia Robert i Pretty Woman til å stotre. Solen har gått sin gang, og vi er klare for å nyte om ikke Knutholmens aller største attraksjon – for dem er det mange av – men i det minste en viktig bit i puslespillet som gjør dette historiske landstedet så spesielt. 

SUPERKOKKER. Alexander Økland med bakgrunn fra berømte Fat Duck og tidligere nordisk kokkemester 
Martin Sveian disker opp deilige retter på kjøkkenet i det historiske fiskeværet ute på Bremangerlandet. Foto: Torild Moland

For post-korona fikk Martin selskap av selveste Alexander Økland som kommer rett fra den berømte Michelin-restauranten Fat Duck i England. Menyen de koker sammen inneholder mye fisk og skalldyr, fersk fra lokale fiskere. 

– Og så har vi noen veldig lokale ingredie­nser som ramsløk og jordskokk fra hagen til Martin, sier Alexander og ler. 

Gourmet i havgapet. Kveldens treretters har litt av begge deler, og står ikke tilbake for noe de serverer i storbyen. 

Først kommer en perfekt stekt kamskjellrett med sprø kanter og myk midte, akkompagnert av knasende erter og en brusende smørsaus. Til hovedrett er det havets delikatesser, og desserten er en hemmelighet. Menyen varierer fra dag til dag og bestemmes av tilgjengelig lokale råvarer. 

Maten på Knutholmen er blitt så kjent at det ofte kommer folk hit fra Førde for å spise søndagsmiddag – og for å treffe Svein, som lik en syvende far i hust pusler med gjestene, slår av en spøk og gjerne tar folk med på både krabbefiske og sette hummerteiner. 

En av kveldens gjester summerer det bra: 

– Tusen takk for deilig mat. Eneste aberet er at man blir så mett!

Gourmet i havgapet. Kveldens treretters har litt av begge deler, og står ikke tilbake for noe de serverer i storbyen

Ut på tur

Da er det jo praktisk at Knut­holmen ligger på en halvøy med tilgang til aktiviteter både på sjøen og på land. 

Frøya ligger nesten så langt vest det er mulig å komme her i landet, og utenfor Bremangerlandet er det bare åpent hav og frådende bølger helt til Grønland. Så hvorfor ikke utnytte naturens ressurser og gjøre det til en attraksjon? 

HAVETS FRÅDE. I resten av verden har vær lenge vært en attraksjon. Her i Norge har vi jo mer enn nok av det, og i møte med frådende hav blir man liten som menneske. Foto: Ronny Frimann

Derfor er «Stormtitting» blitt nyeste attraksjon her ute i havgapet. Vi har sett det på tv mange ganger, litt halvgærne folk som i vill fart kjører bil etter tornadoer og lynkuler, i jakten på det gode bildet og en spennende opplevelse. «Idioter» har nok mange tatt seg i å tenke. I utlandet har værturisme lenge vært et fenomen, men det er først nå at vi har begynt å bli ­nysgjerrige på vårt eget vær.

MER SOM DETTE: VARM VELVÆRE

Stormfulle dager

Lavtrykkene kommer rett inn fra Atlanterhavet og bringer med seg mild og fuktig luft. Her kan det komme over 45 mm nedbør på ett døgn, og det er ikke uvanlig at vindkastene kommer opp i storm styrke. 

SE PÅ STORMEN. Når lavtrykkene kommer inn fra Atlanterhavet og bringer storm og opptil 45 mm nedbør i døgnet, er Dosabu på yttersiden av Frøya det perfekte sted for værturisme. Foto: Ronny Frimann

Og for å gjøre naturen mer tilgjengelig for «folk flest» – ikke bare ihuga turgåere – har Knutholmen fått satt opp en stormtitterbu på ytter­siden av øya, Dosabu. Hit er det under tre kilometer å gå, og turen er fin enten sola skinner eller blåsten står på fra vest. Vel framme ved bua kan man sitte godt og varmt bak store panoramavinduer, høyt hevet over vannet, og stirre ut på storhavet som slår mot klippene på yttersiden av øya. Dramatisk. Men så fint! 

– Det er derfor vi bygget Dosabu. Så folk kan gå opp dit og sitte inn og se på været der ute, forteller Jan Fredrik Fosse. 

FIKK DU MED DEG? NATURLIG LUKSUS

Fugl og fisk

Ikke langt unna ligger en tur for ivrige fotturister, nemlig Hornelen. Europas høyeste sjøklippe rager hele 800 meter over havet, og er en drøy tur opp fra havnivå. Vel opp er belønningen en utsikt verdt alt strevet. Det anbefales ikke å gå turen uten guide. Men her er også mange kortere og enklere turer. 

– Jeg kan virkelig anbefale en rusle- eller sykkeltur til Nesje. Det er ca. 5 km på nærmest utraffikert grusvei fram til Nesje fyr. På vegen møter du gjerne havørn, oter, spesiell fauna og annet fugl- og dyreliv i tillegg til havet som bryter innover. Fra fyret ser du så langt øyet rekker rett vest i havet og kan nyte fantastiske solnedganger.

Og skulle været eller motet svikte, er det bare å varme seg i den flytende badstua utenfor bryggekanten eller gjemme seg bort på spaet rett ved siden av. Knutholmen har noe for både fugl og fisk.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN