Velkommen til verdens fineste plass, sier eier Niels C. Haatuft og bretter ut armene som for å omfavne både hytter, fjord og snødekte fjell. Plassen han viser til, er en tidligere gård langt oppe i fjellsiden overfor Eidsdal fergekai – omtrent midt mellom Geiranger og Trollstigen. Her, 430 meter over havet, har han fått satt opp tre like rektangulære «glasscontainere» med panoramavinduer mot fjelltopper, Norddalsfjorden, og Valldal på andre siden av fjorden. Og helt i front – en matchende badstue, også den med heldekkende vinduer mot det den spektakulære utsikten.  

INNFLYTTER. Det begynte som et hytteprosjekt og er blitt et levebrød for Niels C. Haatuft, som flyttet til Kilsti på grunn av den ville naturen. Foto: Ronny Frimann

Toppturparadiset

– Det startet med en toppturhelg på Juvet Landskapshotell med faren og broren min. På veien hjem var vi på finn.no og fant denne gården til salgs. Først tenkte vi hytte for oss selv. Men så er Nature Compact Living venner av familien, og da ble det dette, sier Niels.

Og «dette» er ikke hva som helst. 

Glasscontainerne er levert av Nature Compact Living, et norsk konsept som produserer miljøvennlige mobile borom. De tre like hyttene har store glassflater på tre sider som vender ut mot fjord og fjell. Vinduene er gjennomsiktig speilglass og reflekter den vakre naturen. 


ENKLE GLEDER: De knapt 40 kvm store containterhyttene inneholder alt man trenger, til og med kjøkken, bad med wc og en stor og myk Hästen dobbeltseng. Foto: Ronny Frimann

I midten er det bad med dusj og wc, og i andre enden ligger kombinert stue og kjøkken med spiseplass, også den omgitt av nesten bare glassflater.  Til og med taket i soverommet er av glass. Det er som å sove ute, men isteden ligger vi under varme dyner i en svært behagelig Hästen-seng. Her kommer man veldig tett på naturen – uten å gi slipp på komfort.

LES OGSÅ: VINTERENS 10 BESTE OVERNATTINGER

Geitegården

Kilsti betyr opprinnelig kjesti, der kje er det samme som geitekilling. Så her på plassen har det vært drevet med geiter i lang tid, og gjøres fortsatt. Nærmeste nabo er den Hanen-merkede gården Ytste-Kilsti Gard, som både selger kjøtt fra egen gård og egenproduserte produkter som spekemat og pinnekjøtt av geit og kje. Det går fint å lage egen mat på stekeplatene inne hytta, men vi har valgt luksusversjonen og går for VIEN matkasse inkludert middag produsert av den tidligere kokka Janniche Tafjord på Ytste-Kilsti. Og herregud, for et måltid!

EKSTREMT KORTREIST. Legg inn et besøk på den Hanen-merkede nabogården Ytste-Kilsti, der broren til middagen vi fikk i matkassen kvelden før henger i armene på matmor og kokke Janniche Tafjord. Avslutt dagen i badstua til Kilsti. Foto: Torild Moland

Til kvelds får vi servert en langtidsmørnet og marinert kjelår med ovnsbakte poteter og lokale grønnsaker, som er så god at vi nesten ikke orker å smake på geitostisen fra Storfjord iskrem som venter i fryseboksen.

Så når sola synker over fjellkammen i vest og farger himmelen, tenner vi i peisen på plattingen ute, pakker oss inn i saueskinnsfeller og håper at det er plass til mer i magene når sola står opp igjen. For da venter en like deilig frokost med kjerull fra Ytste-Kilsti, egg fra frittgående høner, Solbærmarmelade fra Stolte Anton, surdeigsbrød med rug fra Nerigardsbakst og ost fra Skarbø gard på Stranda. 

LES OGSÅ: SNØSIKKERT LANGRENNSPARADIS

Hjemlengsel

Gode og mette er det på tide å avlegge de berømte geitene et besøk. Janniche Tafjord på Ytste-Kilsti tar selv imot og viser oss rundt på fjellgarden hvor det er geiter, kje, kuer, høner og griser. 

– Dette er en familiegård og jeg er trettende generasjon som driver den. Etter noen år i Ålesund som kokke ville jeg tilbake, forteller hun. 

UT PÅ TUR. Kilsti ligger midt i smørøyet for klatring, toppturer og randonee – noen av de fineste turene starter rett bak hyttene. Foto: Ronny Frimann

Og det er lett å skjønne. Terrenget er bratt, og om sommeren kan geitene gå helt ned til fjorden og høyt til fjells. Men nå om vinteren står de i båsene sine i fjøset og gir melk som Tine henter til meieriet i Ørsta og bruker til oster og iskrem. Men egentlig burde de bare solgt geitemelken, for både fotograf og bikkje slurper i seg fersk geitemjølk som det var nybrygga øl. 

Bak gården strekker Blåhornet seg mot himmelen og innbyr til en kort, men givende tur før lunsj. Høyere opp venter klassikeren Grøtet (1519 moh.), en av de flotteste toppturene i Sunnmørsalpene.

– Jeg er fra Geilo, men det er mer spektakulær natur å bo her. Det å få være ute i naturen, gjerne med bikkja, det er det flotteste jeg vet. Jeg ønsker at gjestene skal få samme opplevelse, og håpet er at et opphold her skal skape minner de tar med seg resten av livet, sier Niels. 

Det gjør det. Punktum.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN