Hilsen fra Himakånå. Foto: Torild Moland

HIMAKÅNÅ
01. Mini Trolltunga

Med ny grusvei omtrent helt til topps, er det ingen sak å komme seg opp til utsiktspunktet Himakånå. Utsikten mister du likevel pusten av. 357 meter over havet, og en slags miniversjon av Trolltunga der den henger over Lysevatnet i Hinderåvåg, omtrent fem mil øst for Haugesund. Men selv om «skrytebildet» fra toppen er av det luftige slaget, er det en smal sak å ta seg til topps. Mye på grunn av stadig større pågang av turister ble en ganske bred grusvei anlagt opp mot den spesielle toppen i 2020. Selv om kresne fjellfolk kanskje opplever dette som en åpen aveny, er det fortsatt en fin tur – som ikke tar veldig lang tid. Det er både gleden og ulempen med Himakånå i Rogaland.

Mer info: Ca. 1,5-2 timer tur-retur på godt merket sti i lett terreng.

Europas høyeste sjøklippe Hornelen. Foto: Sverre Hjornevik / Fjordnorge

HORNELEN, VESTLAND
02. Klippen ved havet

Som en hybrid av Trolltunga og Preikestolen er Hornelen en ny favoritt blant tindebestigere på Vestlandet.

Utsikten er fenomenal fra det som faktisk er Europas høyeste sjøklippe, ytterst i havgapet på Bremangerlandet i Sogn og Fjordane. Hornelen rager 860 meter over havet, og fra toppen kan du se ut mot fjorder, små øyer og høye fjell i alle himmelretninger. Det er også mulig å få «Preikestolen-følelsen» ved å la beina dingle over stupet – og skue rett ned mot skipsleia på fjorden. Andre synes det minner mer om megapopulære Trolltunga ved Odda. Stien opp er tidvis bratt, men likevel ikke spesielt krevende – selv om enkelte deler er steinete. Men det er mer en vakker natur som lokker. Ifølge legenden er toppen fast hvilested for hekser på vei til Bloksberg, og platået er dessuten hjemmet til en rekke forsteinede troll. En fin tur om du har base på hyggelige Knutholmen i fiskeværet Kalvåg.

Mer info: Ca. fire timer en vei. Start fra Berleneset eller Hunskår. Guidet tur kan bestilles gjennom Knutholmen.no.

LES OGSÅ: LYSEFJORDEN RUNDT

Segla i solnedgang. Foto: Vidar Moløkken / Visit Norway

SEGLA, SENJA
03. Ikonet i nord

Segla har blitt selve symbolet på Senja. Fjellet ser ut som et seil som stiger opp fra sjøen. Med sine 639 meter over havet er ikke Segla blant de høyeste, men takket være tilgjengelighet og dramatisk natur er det den desidert mest populære turen. Fra toppen kan du se nærmest loddrett ned i Mefjorden. Enkelte partier er svært bratte, så her skal du sjekke både føre og værmelding før du legger ut på tur. Men på fine høst­dager er det lite som slår utsikten fra toppen. Kombiner gjerne Segla med Barden, på luftig tur i beste Besseggen-stil.

Mer info: Start turen til Segla fra parkeringsplassen ved Fjordgården. Turen er totalt bare fire kilometer men tar likevel tre timer en vei, i variert terreng. 

Klassisk utsikt på vei over Besseggen. Foto: Ronny Frimann

BESSEGGEN
04. Klassikeren

Joda, dette en kjent tur – men det er jo en grunn til at den er så populær. Besseggen er en klassiker som får både turister og lokale til å gispe etter pusten. Og stigningen opp fra Memurubu til eggen, med utsikt over det blå Gjende og det turkise Bessevatnet, er grunnen til at dette er en av Norges mest populære fotturer. Mer enn 40 000 mennesker går ruten hver sommer, så på fine dager kan det bli trangt om plassen. Om man tar båten fra Gjendesheim inn til Memurubu og går tilbake, går man (på en god dag) med solen i ryggen over eggen. Kombiner gjerne med mindre kjente Bukkelægret som går fra Gjendbu innerst i Gjende til Memurubu.

Mer info: Turen er 13 km og beregnet til seks timer, men med barn må man regne minst åtte, og kanskje mer. Husk å kjøpe båtbillett på forhånd! Rutetabell på gjende.no, mer info på besseggen.net

LES OGSÅ: 10 TING DU IKKE VISSTE DU KUNNE GJØRE I TELEMARK

Kortreist tur til Mørkgonga rett utenfor Oslo. Foto: Ronny Frimann

MØRKGONGA, VIKEN
05. Den dype dalen

Takket være sosiale medier har den dype kløften over Steinsfjorden nordvest for Oslo blitt en skikkelig kjendis de siste årene.

Den karakteristiske, dype kløften var lenge en skjult perle forbeholdt de lokale. Den siste tiden – og kanskje mye på grunn av pandemiens utenlandsreiserestriksjoner – har også andre turgåere oppdaget den fine og relativt lett tilgjengelige dagsturen, som kulminerer i en «Insta-vennlig» fotomulighet. Selve turen starter på parkeringen ved sjøen 20 minutter unna Sundvollen, og det tar rundt halvannen time å gå de 3,5 kilometerne og 500 høydemetrene opp til sprekken i lavaplata som dekker Krokskogen. På grunn av rasfare er selve kløften utenfor rekkevidde, men det går en godt merket sti rundt. Helt ytterst på tuppen er det en benk der man kan nyte roen og utsikten over Steinsfjorden og Ringeriksåsene. Det er verdt innsatsen, og på kvelden kan du til og med få Mørkgonga for deg selv.

Mer info: Finn turbeskrivelse og praktisk info på ut.no

Aurlandsdalen er både vakker og dramatisk. Foto: Torild Moland

AURLANDSDALEN
06. Norges Grand Canyon

Aurlandsdalen er en av de vakreste og mest storslagne vi har her i landet. 

Stupbratte fjell detter loddrett ned i dype daler, gravd ut av vannet som fortsatt beveger seg i bunnen. Den gamle kløvstien som var siste strekke på vandreruten fra øst til vest, går gjennom trange passasjer, over vaklete broer, forbi mektige fosser og gjennom de idylliske høgdegårdene Sinjarheim og Almastova. Underveis anbefales det å ta en avstikker over Bjørne­stien, hvorfra man virkelig ser hvorfor denne turen har fått tilnavnet Norges Grand Canyon.

Mer info: Dagsturen fra Østerbø 820 moh og ned til Vassbygdi på 50 moh. er rundt 20 km lang og beregnes til 6-8 timer. Det går buss mellom Østerbø og Vassbygdi i sesong. aurlandsdalen.com

Romsdalseggen . .du får knapt en mer spektakulær tur i Norge. Foto: Shutterstock

ROMSDALSEGGEN
07. DEN NYE BESSEGGEN

Bli med til fots fra fjord til fjell i selve indrefileten av Romsdalens fjellperler. 

Med spektakulær utsikt til Romsdalstindene i det høye, Rauma elv i dypet og Trollveggen i det fjerne, må turen over Romsdalseggen sies å være en av de mest spektakulære norske fjell kan by på. Og siden det går tre ruter av varierende vanskelighetsgrad over fjellet, passer den for alle, fra nybegynnere til eksperter. Ta bussen fra Åndalsnes inn til Venjedalssetra, og velg vanskelighetsgrad der. Den barnevennlige ruten går ikke oppe på selve eggen, men er fantastisk vakker likevel.

Mer info: Familieruta  er under ti kilometer lang, stiger 793 meter og beregnet til fire timer men kan fort ta det dobbelte. Den «vanlige» turen via Halsaskaret er nesten 11 km og beregnet til sju timer en vei. Totalt blir det 1051 høydemetre på denne turen.

LES OGSÅ: 10 SKJULTE SKATTER

Husk å kjøpe vaffel på toppen av Gaustadtoppen. Foto: Shutterstock

GAUSTATOPPEN
08. Sør-Norges høyeste

Det tar bare et par timer å komme til topps, men belønningen er stor.

Fra Gaustatoppen kan man se en sjettedel av Norge! Den velkjente, flate toppen på fjellet overfor Rjukan i Telemark er langt fra Norges høyeste fjelltopp, likevel er den en av de mest kjente. Og det er ikke så rart – for den er helt spesiell. Inne i fjellet går det nemlig en heis, som i mange år var forbeholdt det militære, men nå omsider er åpnet for publikum. Dermed kan man jukse litt og ta banen enten opp eller ned.

Mer info: For de som går, starter turen ved Stavsro nede på rundt 1200 moh, og stiger jevnt opp til toppen på 1887 moh. Totalt er den 5 kilometer én vei og tar rundt 4-5 timer å gå. Banen koster kr 350/250 (gaustabanen.no).

Den vakre turen i De syv Søstre er oppkalt etter vår turglade Dronning. Foto: Torild Moland

DE SYV SØSTRE
09. Dronningruten

Norges kanskje vakreste kyststrekning byr også på magiske fjellturer, enten man velger noe barnevennlig langs kysten, eller tar en topptur til De sju søstre. 

Søstrene er sju topper ved siden av hverandre, og enkelte sprekinger løper dem alle på en dag. De to nærmest Sandnessjøen er de høyeste, og ruten rundt dem kalles Dronningruten etter Dronning Sonja som er så glad i turen. Uansett hvilken topp man velger er belønningen en magisk utsikt over øyriket og havet utenfor Helgelandskysten.

Mer info: Spreke barn over 10-11 år klarer denne 7-8 timers turen. Men den mest barnevennlige er ruten i midten, som tar 4-5 timer til toppen av Skjæringen på 1037 moh. ut.no

Toppen av Norge! Foto: Torild Moland

GALDHØPIGGEN
10. Toppen av Norge

Norges høyeste fjell på 2469 moh er lettere å bestige enn man skulle tro, og det er mange barn som ­kommer helt til topps hvert år. 

Fra Spiterstulen (1104 moh) eller Juvasshytta (1841) i Jotunheimen er det relativt greit å ta turen opp, men turen fra Juvasshytta har langt mindre stigning. Men fra Juvasshytta går turen over Styggebreen, og da er det syv års aldersgrense, og man må gå i tau. Det går arrangerte turer fra Juvasshytta. Fra Spiterstulen kan man gå på egenhånd da den ikke går over bre. Uansett vei opp, er utsikten fra toppen formidabel og man kan se Rondane, Glittertind, Snøhetta og store deler av Jotunheimen.

Mer info: Fra Juvasshytta er turen 11 km, 560 høydemeter og tar 5-7 timer. Fra Spiterstulen er den 13 km, 1520 høydemeter og tar 8-10 timer. Husk varme klær!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN