Smak og behag! Takket være en fin miks av stolte tradisjoner og innovative turistkonsept er Telemark et allsidig reisemål. Her finnes både gastronomer og adrenalinjegere det gode liv, enten om de vil ut på vannveiene, opp i fjellet eller bare slappe midt i naturen. For selv om det er båtturer langs Telemarkskanalen og sommerlig badeland som er de største trekkplastrene, er det også mye annet spennende å vente i en av landets mest tradisjonsrike regioner.

Foto: Ronny Frimann

1. Et naturlig badeland

I Nissedal finner du et actionfylte badeland, helt naturlig og gratis. Gjennom tusener av år har store vannmasser i elva Fyresånå blankskurt og polert det granittgrå grunnfjellet langt inne i skogen i Nissedal. Elven har tatt med seg stein og snurret de rundt som en virvelvind, og etterlatt seg et månelandskap som minner mest om en kjempestor sveitserost. Avhengig av vannføringen i elva, danner dette et naturlig badeland. Stien inn fra bommen er et par kilometer lang og går i et trivelig skogholt langs vannet, over steinurer og tidvis ved siden av den gamle tømmerrenna. Turen tar en halvtimes tid og er akkurat passe for å få opp varmen til et velfortjent bad.

Mer info: Visittelemark.no/nissedal

Foto: Mari Bareksten

2. Safari i Bø

Safariteltene til Breiva Gjestegård og Glamping er et utmerket alternativ til den afrikanske savannen. Håndvevde marokkanske tepper står i god stil til rottingmøbler, amerikakister og arekapalmer i det kakifargede canvasteltet hvor det er sengeplass til seks. Bordet er dekorert med villblomster og kubbelys, og utenfor hører vi fuglene kvitre. Ettermiddagssolens gylne stråler trenger seg gjennom teltduken og for en liten stund farer tankene til Kenya, Tanzania og Botswana. De eksotiske safariteltene er en del av Breiva Gjestegård og Glamping, og gjestene får ofte øye på både ekorn, fugler, hjort og en og annen elg.

Mer info: breivagjestegaard.no

Foto: Via Ferrata Telemark

3. Trygt og spennende i fjellet

Er dere en aktiv familie, og har lyst på en fjelltur litt utenom det vanlige? Da bør dere sjekke ut Via Ferrata-ruten opp Skrede-fjellet! Dette er moro for både store og små. «Jernveien» er laget for familier og passer for barn helt ned i barneskolealder. Turen starter med en liten spasertur på sti til foten av fjellet, før man hekter på seg sikkerhetsutstyr og begynner klatringen oppover. Underveis er det et lite stopp som passer perfekt for en rastepause, før det bærer videre igjen hele veien til toppen der en vakker utsikt venter som premie. En perfekt måte å avslutte med god mestringsfølelse for både store og små.

Mer info: viaferrata-telemark.com

Foto: Skreppa

4. Knasende godt

I den lille fjellbygda Morgedal dufter det av steketakker og nystekte flatbrød. Før tre dristige damer bestemte seg for å blåse liv i gamle mattradisjoner i 2001 var Morgedal mest kjent som den moderne skisportens vugge. Men nå er det de knasende gode hjemmelagde flatbrødene mange kommer for. Med et ønske om å få frem den gode gamle smaken av et tradisjonelt Telemark-flatbrød satte venninnene i gang med å bake etter gamle oppskrifter – og siden har de fått mange priser og utmerkelser. Det er kombinasjonen av kvitseidsmør og grovt mel som gjør de hjemmelagde flatbrødene ekstra gode. Du kan lære mer på kurs i flatbrødbaking.

Mer info: skreppa.no

LES OGSÅ: (NESTEN) TIL TOPPEN AV NORGE

Foto: De Historiske

5. Rjukans verdensarv

Rjukan er spekket med industrieventyr, krigshistorie og mektig natur – og et helt spesielt hotell. Atmosfæren i den gamle representasjonsboligen til Norsk Hydro er statsledere og nasjonalhelter verdig. Bygningen ble tegnet av arkitekt Thorvald Astrup på oppdrag av Norsk Hydros grunnlegger Sam Eyde i 1908. Praktvillaen går for å være en av landets vakreste eksempler på arkitektur i jugendstil, og symboliserer starten på en æra i norsk historie. Etter at det åpnet som hotell i 2015, kan også folk flest ta del i herligheten. Den ærverdige bygningens grønne omgivelser litt over sentrum er innredet i eksklusiv stil, i en miks av historisk prakt og moderne komfort.

Mer info: rjukanadmini.com

Foto: Ronny Frimann

6. Vin-vin-situasjon i Gjørv

I en vintønne som tidligere rommet norsk rødvin, kan du sove søtt og nyte fredens ro i den lille fruktbygda Gvarv. En gammel vintønne med buet dør, hjerter i smijern og et vinkelformet tretak kan bookes som hotellrom. Døra er liten, og det er akkurat plass til et par sko på gulvet foran en overraskende romslig dobbeltseng med gode madrasser og tykke dyner, midt blant vinrankene – og et perfekt sted for å fordøye kulinariske inntrykk etter vinsmakingen. Et stykke Provence, i Telemark! Det syder ellers av fruktige opplevelser i Gvarv om sommeren. Foruten vingården kan Lindheim Frukt og Ølkompani (olkompani.no) by på fersk frukt, mikrobrygg og gårdsutsalg, mens Nordre Lindheim (eventyrmost.no) produserer eplemost i verdensklassen.

Mer info: lerkekasa.no

Foto: Torild Moland

7. Sabotørstien

Du kan lese om tungtvannsaksjonen eller se den prisbelønte serien på NRK – men ingenting er som å faktisk dra ut på krigsheltenes fotspor og gå de samme stiene og bo i en kopi av hytta de i februar 1943 skjulte seg i. Nå kan du bli med på guidet turer fra Rjukan Fjellstue, inn forbi bombekrater og gamle skihopp, til den lille hytta godt gjemt i skogen. Selve hytta er ikke stor, men mer enn komfortabel nok for overnattingsbesøk. På kjøkkenet står det et gassbluss, og vann kan hentes i brønnen utenfor. Herfra går turen i Sabotørenes fotspor, helt ned til Vemork. Underveis er det satt opp tavler med informasjon og ekte bilder fra krigsårene, der unge menn kledd i hvitt plukker opp våpen og ammunisjon droppet av britene. 

Mer info: sabotørhytta.no

Foto: Mari Bareksten

8. Svevetelt i naturen

Sov søtt mellom trærne i tradisjonsrike Telemark i en hybrid mellom hengekøye og telt. Omgivelsene til den lille campingplassen Telemark Camping & Inn ved Skredvatn i Telemark er det ingenting å si på – her har man utsikt til både sjø og skog. Kano, fisking, fotturer og sykkelturer er populære aktiviteter. Blant søte små campinghytter i en mer tradisjonell tømmerstil er det satt opp to fargerike svevetelt for campinggjester som er ute etter en annerledes overnatting. Teltene er fastspent mellom trestammene med slitesterke stopper, så man sover trygt og godt hele natten.

Mer info: telemarkcamping.com

Foto: Runar Larsen

9. Villmarksspa på Haukeliseter

Dette er en praktisk inngangsport til Hardangervidda, like ved E134, og et ypperlig sted for den som vil kombinere flotte fjellturer med avslappende velvære. Haukeliseter Fjellstue har nemlig eget villmarksspa, med både badestamp og badstue helt nede ved Ståvatn. Her spiller det ingen rolle om vinden er sterk eller regnet tett, for inne i både stamp og badstue er det alltid hett. Snakk om velværeavdelinger med utsikt! Friskuser kan også kjøle seg ned med en dukkert i innsjøen. Perfekt etter fjellturen, og før treretters middag inne på restauranten til turisthytta.  

Mer info: www.haukeliseter.no

LES OGSÅ: ELEKTRISK SAKTEFERIE I TELEMARK

Foto: Ronny Frimann

10. Elektrisk sakteferie

Telemarkskanalen er det lengste kanalsystemet i Norge, 105 kilometer med vakre vannveier som snor seg fra Skien inn til Dalen. Underveis sluses båten opp 72 meter, gjennom 8 forskjellige slusesystemer og totalt 18 slusekamre. Systemet er over 150 år gammelt og var en viktig ferdselsåre. Her er steinmurte slusevegger og enorme sluseporter – alt gammelt og autentisk. Og nå kan du opplevel denne historiske ferden i din egen elektriske båt – som helt stille tusler opp kanalen i bedagelige 5 knop. Båten har en rekkevidde på 100 km, som er mer enn nok mellom ladestasjonene som nå er satt opp både langs kanalen og flere steder ute i fjorden. Så hva med å ende turen på Jomfruland eller i Kragerø?

Mer info: canalboats.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN