Som en fugl vagler den rektangulære hytta på kanten av et stup, 600 meter over Lysefjorden, med utsikt mot Lysefjordbrua i den ene retningen og innover fjorden i den andre. Det unike overnattings­alternativet The Bolder er et fint sted å få oversikt over Rogalands mest dramatiske og attraktive fjordarm – den 42 kilometer lange og 422 meter dype Lysefjorden. 

The Bolder. Navnet er ikke til å misforstå, men det er usikkert om det gjenspeiler selve arkitekturen, beliggenheten eller de som våger å overnatte her. Foto: Ronny Frimann

For her er det vilt mye å se og finne på: Fra berømte Preikestolen til Kjeragbolten, de arkitekttegnede DNT-hyttene Nye Skåpet, verdens lengste tretrapper og det gamle kraftsamfunnet Flørli – alt ved Lysefjorden er vakkert, dramatisk og naturnært.

Kjendistoppen

Fra Bolder er det passende å starte rundturen med et besøk til Rogalands kjendistopp Preikestolen, som en kjempende Tom Cruise har udødeliggjort for hele verden i filmen Mission Impossible 6 (selv om klippen skal forestille Kashmir!).  

De fleste går den fire kilometer lange turen i kø fra Preikestolen Fjellstue opp til toppen, der de klemmer seg sammen på de 25 x 25 meter store platået 604 meter over fjorden. Men det finnes en bakvei, som starter med kanopadling over Revsvatnet fra Preikestolen BaseCamp, og derfra en stigning opp til kanten av Lysefjorden. 

Preikestolen vanncamp byr på mer jordnære opplevelser ved Refsvatnet. Foto: Ronny Frimann

Turen ender på et platå over Preikestolen, og man kan selvfølgelig også ta en tur ut på selve fjellformasjonen. Men turen har inneholdt så mange fantastiske utsiktspunkt og naturopplevelser helt uten andre mennesker at det nesten ikke er nødvendig. 

LES OGSÅ: RAGO – DEN SISTE VILLMARK

Fjordcruise

Men bare nesten: Dette er tross alt en av verdens mest ikoniske utsikter! Fra Preikestolen beveger vi oss ned til havnivå igjen, for den aller beste måten å oppleve fjorden på er med et cruise. Fra Forsand ytterst i fjorden går det mange båter daglig inn til Lysebotn innerst i fjorden, og man kan godt bruke dem i et hop on-hop off system med en rekke stopp underveis.  

Cruise rundt. Men mange daglige avganger og flere stopp innover i fjorden er det lett å lage sitt eget hop on-hop off cruise.  Foto: Ronny Frimann

Klokka har så vidt bikket 07 på den lyseste dagen i året, og sola er på vei over fjellkanten. Båten brøyter seg vei i en blikkstille fjord, der 1000 meter høye fjellsider stiger nesten loddrette opp av havet. Og underveis, på nordsiden av fjorden, kan vi så vidt skimte stjerna vi akkurat besøkte. Fra fjorden ser den ut som en bitteliten trekanta sukkerbit. 

Men Preikestolen er langt fra Lysefjordens fineste topptur, skal det vise seg!

4444 trappetrinn opp fra kraftbygda Flørli. Foto: Ronny Frimann

4444 trapper

Det går opp, opp, opp. Vi har hoppet av båten i den historiske kraftbygda Flørli og skal gå verden lengste tretrapper – 4444 trinn som følger rørgata fra kraftstasjonen nede i Flørli til Ternevatnet 741 moh.

Flørli har verken vei eller biler. Og hadde stått og forfalt siden kraftverket bygda ble bygget rundt stengte i 1999. Helt til nederlenderen Hessel Haker kom hit et drøyt tiår senere. Da han sto i Flørli, foran de berømte 4444 trappetrinnene, husene der malingen flasset av og den hvite kraftstasjonen i jugendstil, var han solgt. I 2015 flyttet Hessel til Flørli på fulltid. Her har han med hjelp av frivillige og en betydelig egeninnsats pusset opp skolen på kaia, flere leiligheter, den gamle radiobua, ingeniørmessa og deler av kraftverket. Hver lørdag i sesong tennes badestampen på kaia. 

Og fra toppen av Flørlitrappene går veien ned via Lysefjordens egen «Trolltunga» – den langt mindre kjente Kalleliklumpen, som snart blir en Instakjendis. 

LES OGSÅ: 10 FOTOGENE FOTTURER

Hopp, Karoline, hopp

En kort ferjetur innover, og vi er ved veis ende og Lysefjordens mest spesielle topptur. Det krever litt å komme til toppen av Kjeragbolten, turen er totalt en mil lang med en drøy stigning på over 500 høydemeter. Men belønningen er fantastisk landskap, Lysefjorden i all sin prakt og Kjeragbolten med sin karakteristiske runde stein klemt mellom to knauser. Er dette Norges vakreste eventyr?

En liten stein på 5 m³, kilt i en kløft i fjellet, er blitt en av landets mest populære fotturmål (t.h.). Veien opp fra Lysebotn til startpunktet er verdt turen alene (t.v.). Foto: Istock

Kjeragbolten er den andre store stjerna i Lysefjorden. Om sommeren går rundt 300 000 mennesker til Preikestolen og 100 000 til Kjeragbolten, så ikke regn med å få den karakteristiske steinen rundt 1000 moh. for deg selv. Men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. De vågale hopper på steinen – de vanlige nøyer seg med å se på. 

Og om man kommer til Lysebotn med bil, er det selvfølgelig obligatorisk å kjøre opp den svingete veien i reneste Flå­klypa-stil fra bunnen ved Lysebotn og opp på Kjerag kafe og restaurant, også kjent som «Ørneredet».  

DNT-hytta Nye Skåpet. Foto: Ronny Frimann

Men vi tar båten ut fjorden igjen, for å avslutte med en fottur i Frafjordheiene på sørsiden av fjorden, til en av landets kuleste DNT-hytter. 

Turisthytte med stil

Da de selvbetjente turisthyttene Nye Skåpet på sørsiden av Lysefjorden åpnet i 2016, ble de raskt en favoritt. Hyttene ligger vakkert til i landskapet og har hentet inspirasjon fra Juvet landskapshotell. Et hovedhus omkranses av seks separate hytter, alle med sengeplass til fem. Panoramavinduene strekker seg fra gulv til tak, med god utsikt mot Soddatjørn. De spektakulære hyttene er det perfekte startpunktet for fotturer i Frafjordheiene landskapsvernområde, hvor bergartene er mer enn 10 000 millioner år gamle. Det er også første overnatting på turruten Lysefjorden rundt – en populær fottur som tar en ukes tid og som dekker både Preikestolen, Kjerag og Norges lengste trapp. 

Så du kan gå hele runden. Eller ta båt. Uansett er det en spektakulær opplevelse.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN