Den går litt under storbyradaren, men den som setter av litt tid til å utforske Funchal vil oppdage en både vakker og dynamisk by. 

– Da kjører vi!

LIV OG RØRE. To carreiros kledd i hvitt dytter sleden. Foto: Runar Larsen

To carreiros kledd i hvitt dytter sleden. Så suser vi nedover fra historiske Monte, på brosteinen i 30 km/t, forbi pastell­fargede bygninger, i skyggen av den tropiske hagen til Monte Palace ikke langt fra byens ­enorme botaniske hage, forbi en skole, og et par kilometer videre på en trafikkert vei.  

– Det var en britisk handelsmann som startet dette for snart 200 år siden. Han hadde kontor nede i sentrum, og syntes det tok for lang tid å gå. Så bygde han en slede, forklarer lokalhistoriker Graca Lopes.

10 GRUNNER TIL Å LEGGE FERIEN TIL ARGARVEKYSTEN

– Den gang brukte de hest opp igjen. Nå har vi heldigvis kabelbanen, og kjelke­tradisjonen lever som turistattraksjon, forklarer hun.

Liten og stor

Det er en fartsfylt introduksjon til Madeiras hovedstad. Selv om køen til kjelketuren kan være lang, er det såpass unikt at det definitivt bør stå på listen over attraksjoner i Funchal, som med sine 105 000 innbyggere er den sjette største i Portugal. Om opplevelsen starter med en nedtur, er det bare en smakebit på overraskende mange høydepunkter i urbane omgivelser, inkludert to Michelinrestauranter, Il Gallo d´Oro og William som ligger på «hotellstripa», de moderne kjøpesentrene La Vie og Forum Madeira – som brosteinsdekte gater fulle av sjarm og stemning. Mye har skjedd her på 0-15 år siden.

MANGFOLDIG. Funchal er både vakker og dynamisk. Foto t.v: Runar Larsen, foto midten og t.h: Apollo

– Liten, ja, men stor på innhold, fortsetter min historiske guide – og gir en naturkata­strofe noe av skylden for forvandlingen.

20. februar 2010 sørget storm og flom for store skader på sørsiden av Madeira. På en time falt det mer nedbør enn på en vanlig måned. Funchal ble også hardt rammet, og i kjølvannet av katastrofen som krevde 51 menneskeliv ble en rekke lokale initiativ lansert for at havnebyen skulle få en etterlengtet ansiktsløfting. 

Det gamle fisker­nabolaget Zona ­Velha fikk ny giv, og er endret fra trist og ­forfallent til levende og fargerikt på få år

– Særlig havnepromenaden og det gamle fiskernabolaget Zona Velha fikk ny giv, og i sistnevnte er bybildet endret fra trist og forfallent til levende og fargerikt. Før var det nesten ingen som brukte området, nå syder det av liv, sier guiden.

MER FRA PORTUGAL? VI HAR INNSIDERTIPS TIL LISBOA

Sjøsmak

SMAKSEKSPLOSJON. Madeira har alle forutsetninger for en smakfull ferie. Foto: Runar Larsen

Gamlebyen – Zona Velha – er både sukkersøt og karismatisk. Dørene på de pastellfargede husene i gågaten Santa Maria er lerret for gatekunst, mens barer og restauranter fyller det som for ikke lenge siden var forlatte og forfalne bygg. Ved enden av gata er Mercado dos Lavradores byens beste sted for å bli kjent med lokale produkter (se etter espada), kjøpe eksotisk frukt og spise godt og rimelig. Skulle du få lyst på en dukkert, er badestedet ved Forte de São Tiago et fint sted. Herfra er det fint å følge promenaden vestover, slenge seg ned på et serveringssted og ta et glass poncha ved havna og nyte synet av den bratte byen i nord og havets endeløse horisont i sør. 

I enden av havnepromenaden er fotballspilleren Cristiano Ronaldo et populært fotomotiv. Han står på sokkel utenfor hotell CR7 og sitt eget museum og skuer imponert inn mot hjembyen sin. Det er lett å skjønne fascinasjonen; Funchal er byen som bergtar selv den kresne.

Mer info: Ta taubane (madeiracablecar.com) fra havnepromenaden opp til Monte, og kjelketur (carreirosdomonte.com) ned igjen. Sentrum utforsker du til fots.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN