Langt utenfor allfarvei på et øde gårdsbruk ved tettstedet Midoes i Portugals sentrale region, oser det av ekte bondegårdsromantikk. Det blir selvsagt kjærlighet ved første blikk.

– Hit kommer du for å finne roen. Noen drar på ridetur, spaserer i fjellet eller hjelper til i hagen. Men alle glir inn i pakt med naturen og glemmer alt av stress og mas fra hverdagen, sier Liesje Vanneste.

Turer til fots, hest eller på to hjul - fra gården er aktivitetstilbudet variert. Og naturen vakker. Foto: Runar Larsen

Turer til fots, hest eller på to hjul – fra gården er aktivitetstilbudet variert. Og naturen vakker. Foto: Runar Larsen

Kjærlighet

Hun ga opp en trygg tilværelse i hjemlandet Belgia for å søke nye eventyr på midten av 90-tallet sammen med sin daværende ektemann, og fant til slutt sitt paradis på landet i Portugal. I 1998 var den tidligere farmen i Midoes forlatt og forfalt, men møysommelig og tålmodig arbeid har ført til et herlig fristed for dyr og mennesker.

Den lille bedriften markedsfører seg som «Portugal By Horse», men du trenger på ingen måte å være interessert i hest for å legge ferien hit.

Fire enheter i to separate bygninger kan leies, så det blir aldri mange om beinet. I stallen venter hestene på dagens morgenstell og løpeturer på frodige jorder, mens et par sultne høner kakler fritt omkring. Selv hunder og katter lever i harmoni.

Idyllisk, med andre ord. Sånt kan sjarmere selv den mest hardbarkede urbanist.

– Jeg kan nok aldri vende tilbake til bylivet igjen, innrømmer Jõao Gonsales som driver gården sammen med Liesje.

Bygutten møtte sin belgiske kjæreste for tre år siden. Da hadde hun drevet gården på egen hånd i et par år, og Jõao ble så betatt av både Liesje og stedet at han ble værende.

– Det handler om å ta en dag av gangen. Mens jeg jobbet i IT-bransjen i Lisboa kunne jeg være søvnløs hele natta mens jeg grublet på tekniske løsninger. Her nyter jeg frisk luft og fysisk aktivitet og har det i det hele tatt veldig godt. Et herlig liv, sier han.

Her finner du alt om Portugal!

Til hest

Men det er mye som skal holdes ved like på et lite småbruk midt i ingenmannsland. Jõao karakteriser det som et evig prosjekt.

Blomsterprakt og grønt overalt hvor du snur deg. Foto: Runar Larsen

Blomsterprakt og grønt overalt hvor du snur deg. Foto: Runar Larsen

 

– Vi får alltid nye ideer til hva som kan gjøres. Nå jobber jeg for eksempel med å lage et piknikområde nede ved bekken. Det skal stå klart i sommer. Mange av våre gjester synes forresten det er morsomt å delta i arbeidet. Vi har for eksempel et par fra England som kommer et par ganger i året. De jobber som professorer ved et universitet, men deres lykke er to uker med total avskjerming fra hverdagens stress, og de tar gjerne i et tak, smiler han.

 

Kan du tenke deg et bedre sted å slappe av med en bok? Foto: Runar Larsen

Kan du tenke deg et bedre sted å slappe av med en bok? Foto: Runar Larsen

Også familier trives godt på gården. Med fem hester i stallen kan selv den mest urutinerte rytter bli med på et ridende eventyr. Vertskapet er dyktige instruktører, mens gårdens hunder er ivrige følgesvenner.

Det går øde stier og veier i umiddelbar nærhet, så enten du trives på hesteryggen, på sykkelsetet eller til fots er det flotte utfluktsmuligheter. 

Les også: Topp 10 i Portugal

Stjernefjell

Quinta da Alegria er også et godt utgangspunkt for utflukter til Serra de Estrela – Stjernefjellet. Dette er en av Portugals flotteste naturparker, og 45 minutter med bil unna Midoes kan du vandre i evigheter uten å møte andre mennesker.

For fjellglade turister er det litt vanskelig å skjønne hvorfor så få velger å ta beina fatt; trolig er det en kombinasjon av tradisjon og tilgjengelighet.

Serra de Estrela - Stjernefjellet - er Portugals høyeste fjellrygg og ypperlig for fjelltur. Foto: Runar Larsen

Serra de Estrela – Stjernefjellet – er Portugals høyeste fjellrygg og ypperlig for fjelltur. Foto: Runar Larsen

Dette er den høyeste fjellkjeden på fastlandet og ved det høyeste punktet, Torre på 1993 meter, blir det så mye snø om vinteren at det er laget skianlegg. Men siden det går bilvei til topps, er andre steder i naturparken mer forlokkende for fotturister.

Leen van Melle er Quinta da Alegrias egen kjentmann i parken. Også hun kom fra Belgia, fant sjelefred – og ble boende.

– Vi kan vandre i flere dager uten å møte andre enn gjetere og sauer. Det er så utrolig befriende rolig, sukker Leen som beskriver omgivelsene med et enkelt ord:

– Sucegado. Det betyr noe sånt som fredelig på portugisisk.

På toppen av granittryggen har naturen skapt en egen hinderløype med enorme steiner. Vi klatrer, hopper og balanserer oss mellom de gigantiske etterlatenskapene fra istiden.

– Det beste med Serra de Estrela er variasjonen. Den oppmerkede ruten T1 tar oss fra øde natur, til fraflyttede gårder og til kultivert landskap, sier Leen.

Og trekker pusten dypt:

– Kjenn på lufta!

 

Klikk her for flere ideer til en aktiv ferie

Her finner du bonderomantikk på hesteryggen! Foto: Runar Larsen

Her finner du bonderomantikk på hesteryggen! Foto: Runar Larsen

Enkel luksus

På gården til Liesje og Jõao er det også lett å finne roen. Stedet holder åpent for turister året rundt, men det kan bli veldig kaldt om vinteren. Når det gryr mot vår og temperaturen stiger, fylles bassenget med frisk vann fra brønnen, hengekøya monteres på balkongen og putene finner plass i rottingsofaen.

Det tar ti minutter å vandre opp til sentrum av selve landsbyen, hvor bakeren står for ferskt brød og søte kaker hver dag, mens slakteren fikser kjøttpålegg og biff. Et par koselige restauranter disker opp med godbiter om du vil spise ute.

Med trådløst internett nede på gården har du dessuten alle muligheter til å følge med på verdens begivenheter selv om det er langt unna bylivets kjas og mas, men ærlig talt er det best å bare slappe av med en bok og nyte stillheten.Eller finne fram tegneblyanten og forevige det naturlige kunstverket som omringer gården.

Hvem trenger all inclusive, kostbare hotellrom eller eksklusive motebutikker på ferie? Det er dette som er luksus. Enkelt, men ekte.

 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN