Spis godt

Susanne Sayers. Foto: Privat

A Nossa Casa (Facebook-side) i Bairro Alto er lekkert og hyggelig. Drives av et ungt ektepar, som tryller fram portugisiske godsaker fra kjøkkenet sitt. Santa Clara Dos Cogumelos over markedshallen ved Feira da Ladra (det store loppemarkedet) er morsomt og annerledes. Cogumelos er portugisisk for sopp, en råvare som inngår i alle retter, deriblant dessert. 

Jeg vil også nevnte Ultimo Porto (Facebook-side), en fiskerestaurant ved havna. Den lokker både skipsredere, havnearbeidere og folk fra byen. Alle vil spise nygrillet fisk og sjømat, servert omtrent midt mellom containerne. Ikke det mest romantiske valget, men maten er av beste kvalitet.

Atalho Real har høy hipsterfaktor. Her skal du spise prego, en biffsandwhich, og de gjør seg virkelig flid med både biff, brød og tilbehør, og du kan også få kjøtt i andre varianter. 

Atalho Real. Foto Atalho Real

FÅ MED DEG VÅRENS MEST POPULÆRE STORBYER

Kafeer og barer

A Brasileira er en klassiker i trendy Chiado. Ifølge legenden var det her utrykket «bica» oppstod. Portugiserne syntes visstnok at den sorte drikken var noe bitter, så de anbefalte «Beba Isto Com Açucar» – «Drikk dette med sukker» – BICA. Utenfor sitter statuen av poeten Fernando Pessao stadig med sin kopp, han forstyrret ofte av «selfieturister». Et stykke unna turisttråkket i Graça er Centro Ideal (Facebook-side) bra for kaffe og kaker. Enkelt og autentisk.

Hva med uteliv? Pavilhao Chines (Facebook-side) minner mer om et museum enn en bar. Et festlig sted, hvor modellfly i taket og andre leketøy gir et eksentrisk preg. Ikke lenger den hemmeligheten den var, men verdt turen. Jeg er ikke veldig begeistret for barene i populære Bairro Alto, det blir for mange turister der for meg. Men sjekk ut Café Klandestino (Instagram-side), inneklemt mellom curryhus i Mouraria, som er et av de mest etnisk mangfoldige distriktene i indre Lisboa. Og baren er svært bra! Ellers bør man se mot Miradouro da Graça for solnedgang, et utkikkspunkt hvor det også er mulig få kjøpt en drink. 

LES OGSÅ: FASCINERENDE FUNCHAL

Takterrasser

Topo Martim Moniz på toppen av et anonymt forretningsbygg byr på en litt annerledes utsikt over byen. Alltid god stemning. Hotel Mundial har også en fin takbar, med mer internasjonalt klientell. I Prinçipe Real har spisestedet O Decadente O Insolito på taket. Herlig utsikt, og i le for det som kan være en frisk solgangsbris. Park Bar (Facebook-side) i Bairro Alto er øverst på et parkeringshus. Morsomt sted.

Se og gjøre

Ta trikken. Foto: Turismo de Lisboa

Den store fordelen med Lisboa er at det er så enormt mye du kan se, men ikke mye man er nødt til å se. En fado-forestilling i Alfama er likevel et must. Gå til Rua dos Remedios i Alfama om kvelden, så finner du noe. Tasca da Bela er blant de bedre, mens fado-museet (museudofado.pt) i Alfama er en annen mulighet.

Den store fordelen med Lisboa er at det er så enormt mye du kan se

Det nasjonale flismuseet (Museo Nacional do Azulejo) er overraskende interessant. Museo Nacional dos coches har en stor samling hestevogner, og byr på historier fra en svunnen tid. Gulbenkian-museet er for øvrig blant Europas beste kunstmuseum. Et generelt råd: Alle turister skal kjøre med trikk nummer 28. Dette er veldig slitsomt for de fastboende, siden det er den eneste linjen som går på tvers av byen. Så i stedet for å stå som sild i tønne og samtidig bidra til unødvendig mye trengsel i kollektivtrafikken, vil jeg anbefale en turisttrikk. Da slipper du kø, og sitter bedre.

Selve Lisboa har ingen strender. Men nærmeste badestrand er i Caxias, bare 17 minutter med kysttoget fra stasjonen Cais do Sodré i retning resortbyen Cascais. Min personlige favorittstrand er Praia Adraga nord for Sintra. I høysesong vil jeg anbefale Costa Caparica på motsatt side av Tajo-elven. Her er det flere mil med fantastiske strender.

Costa da Caparica. Foto: António Sacchetti

Merk at bølgene kan være store, og vannet alltid kjølig. Fotballkamp på Estádio da Luz er en annen essensiell attraksjon, dersom Benfica spiller hjemmekamp. På søndager er spaserturen fra bykjernen og ut til Belem langs promenaden ved vannet svært populært, også blant de lokale. For shopping er Embaixada en fin og litt pussig bygning i ny-orientalsk stil, og huser flere butikker med portugisisk design. En opplevelse i seg selv. Og så må du nesten ta en tur til Feira da Ladra, «Tyvenes marked», uavhengig om du skal lete etter skatter eller ei. Åpent tirsdag og lørdag.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN