Vi er en broket gjeng som samles ved kaia i Synnervika lengst nord i Femunden før matrosen på MS Fæmund II kaster loss og seiler ut over blikkstille vann. Noen av passasjerene er klare for en ekspedisjon i villmarka. Flere har packraft festet på sine sekker, som buler av turutstyr. De har solide fjellstøvler på beina og eventyr i blikket – klare for å utforske en natur selv Lars Monsen blir stum av begeistring over, og hvor han nylig har etablert Lars Monsen Femund Lodge. Det er et paradis for friluftsliv utenfor tråkket; tøffinger drømmer om ørret fra fjerne vann, om stille netter under stjernehimmelen og turer langs markas sagnomsuste furukjemper. Naturen lokker, og skipet fra 1905 er raskeste vei inn i selve indrefileten.
Vilt og tilgjengelig
Andre tropper opp i sandaler og sommerkjole, på vei ut i det samme området, men uten andre mål enn å nyte livet. Spise vaffel med Rørosrømme og multer, speide ut mot Femundsmarkas runde fjelltopper. La humla suse, hele tiden omringet av nasjonalpark. Synnervika er også padlernes eldorado, særlig for flerdagsturer i kano via tømmerrenna over til nabosjøen Feragen. Ombord historiske MS Fæmund II kan vi imidlertid komme tett på naturen uten at det koster verken mye tid eller krefter. Skipet legger til kai ved noen av de mer avsidesliggende delene av den 60 kilometer lange innsjøen, og det er her turfolket forsvinner inn i det ukjente. Vi blir sittende. Målet? Et bedre måltid i Elgå.
Kryss og tvers
Svend-Andreas Schie (31) har sommerjobb som skipper på den historiske båten. Han seiler i sommerlig skyttel Femunden på langs. Godt vant med langt mer utfordrende farvann på Nordsjøen, styrer han skuta med trygg hånd ut fra Synnervika.
– For hundre år siden var frakt av tømmer den viktigste oppgaven til skipet. Nå er det turister som fraktes, sier skipper Schie.
Vi seiler i 8,5 knop over til Røa, før det blir anløp ved Femundshytta i vest, og så over til Haugen i øst. Det går i sikksakk, åtte stopp i øst og vest.
– Det er fine arbeidsdager, men utfordringene er litt annerledes enn det jeg er vant med. Her er det fastpropell og ror, samt gammelt styresystem. Alt er manuelt, forklarer skipperen som også være på ekstra vakt for grunner.
Snart står Jonasvolden på motsatt bredd for tur, et populært sted for campingliv om sommeren. Vi krysser igjen. Revlingen er utgangspunktet for Svukuriset turisthytte, fire kilometer marsj fra havna, i dagsturavstand fra Stor-Svuku, som med sine 1416 meter over havet er Femundsmarkas snille kjempe. De fleste med tursekk og fjellstøvler har forlatt skipet da Elgå endelig står for tur.
LES OGSÅ: VIN OG VELVÆRE PÅ RHINEN
Ro i båten
Men må livet til fjells alltid handle om tøffe turer og klamme telt? Det er nesten 30 varmegrader denne dagen, og med to små badeløver i reisefølget frister det vel så mye med en frisk dukkert som topptur da vi hopper av i den hyggelige bygda, hvor Lars Monsens tilstedeværelse har gitt etterlengtet blest.
Kaptein Schie og hans mannskap fortsetter til Buvika, hvor de gjør vendereis og cruiser tilbake via Elgå en time senere. Det betyr god tid til en lang lunsj for den som er på dagstur.
Dere skal ha sik og chips, sikburger, og pizza med røkt sik, anbefaler Mali Romestrand (56)
Hun er sjefen på kjøkkenet til Femund Nasjonalparkhotell, som hun driver sammen med Bjørn Olsen (56). Restauranten har en stor terrasse med utsikt mot den avlange sjøen, og som seg hør og bør er lokale råvarer en viktig del av menyen. Men sik?
Sik i sentrum
– Sik er en uutnyttet ressurs. Men ja, den har et imageproblem! Fisken er jo ikke rød i kjøttet, stakker, smiler Mali – og drar parallellen litt over i reiselivets verden.
Regionen mellom gamle Hedmark og Sør-Trøndelag tett på grensen til Sverige er et ubeskrevet blad for overraskende mange av oss.
Femunden er litt som siken. En hemmelig perle.
Vi gafler i oss delikatesser fra sjøen MS Fæmund II tøffer inn mot havna for å plukke opp passasjerer som skal nordover.
Snart spaserer vi den korte veien ned til havna, mett på fisk og sulten på mer natur. En dagstur på den ærverdige skuta over fjellhavet gir en smakebit på både villmark og lokale spesialiteter, og er en døråpner til nye turer i en litt glemt del av landet.
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!