En god og varm dessert er en flott avslutning på både fjellturen og bålkosen. Det skal jo være lov å kose seg litt ekstra på tur!
Her er våre tips til søte, rykende ferske båldesserter.
En god og varm dessert er en flott avslutning på både fjellturen og bålkosen. Det skal jo være lov å kose seg litt ekstra på tur!
Her er våre tips til søte, rykende ferske båldesserter.
Foto: Mai Nguyen
59.8353367, 11.0375863S’mores er en amerikansk leirbål-klassiker som er kjempe digg og svært lett å lage. Desserten består av havrekjeks, sjokolade og marshmallows, men kan lages i uendelig mange varianter! Vi har prøvd oss på klassikeren, i tillegg til en egen vri med jordbær og sjokoladekjeks.
Ingredienser:
Havrekjeks
Melkesjokolade
Marshmallows
Slik gjør du:
Grill marshmallows på pinne til den blir gyllen på utsiden og myk på innsiden. Så legger du den varme marshmallowsen på en sjokoladebit mellom to kjeks. Du kan også lage din egen vri ved å for eksempel legge til bær, syltetøy, peanøttsmør eller bytte ut havrekjeksen med din egen favorittkjeks!
Foto: Mai Nguyen
,Med nyplukka blåbær, syltetøy eller smeltet sjokolade… Pannekaker er en enkel og allsidig rett som passer perfekt både til morgen og til kvelds. Til frokost kan det passe å lage en grovere pannekakerøre hvor man erstatter noe av hvetemelet med havregryn og sammalt hvete. Et godt tips er også å ha rikelig med smør i pannekakerøra så du slipper å ta med deg smørpakken i sekken.
Ingredienser (4 porsjoner):
4 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
5 dl melk
50 g smør
Utstyr:
Stekepanne
Slik gjør du:
Bland mel og bakepulver i en bolle. Tilsett halvparten av melken og visp sammen til en klumpfri røre. Deretter rører du inn egg, resten av melken og smeltet smør.
Ta med pannekakerøra i en 1.5 liters flaske. Vel fremme er det bare å fyre opp bålet eller primusen, ta frem stekepannen, helle i røra og la duften av nystekte pannekaker vekke appetitten. Er det bærsesong kan dere til og med plukke tilbehøret selv.
* Grove pannekaker? Bytt ut halvparten av hvetemelet med sammalt hvete og tilsett litt havregryn og salt.
Foto: Mari Bareksten
,Det klassiske pinnebrødet er en favoritt blant store og små. Om du blander inn sukker og kanel kan pinnebrød også nytes som en søt avslutning etter grillmåltidet. Smaker også godt med en varm kopp te, kakao eller kaffe!
Ingredienser (ca. 5 pinnebrød):
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ½ ss sukker
½ ts salt
¾ dl nøytral olje
1 ½ dl lunkent vann
Ta med en blanding av:
5 ss sukker
2 ss kanel
Slik gjør du:
Bland det tørre i en bolle. Tilsett lunkent vann og olje, og elt deigen glatt og smidig. Ta med deigen i en lufttett matboks eller plastpose, slik at den ikke tørker på overflaten.
Del deigen i 5 og rull ut bitene til pølser. Deretter rulles de i blandingen av sukker og kanel. Deigen tvinnes rundt en pinne og stekes over glørne på bålet.
Foto: Mai Nguyen
,Til slutt anbefaler vi grillet brie til de som er glad i ost! Den kremete og flytende konsistensen vil passe perfekt med kjeks eller brødbiter som dyppes i osten. Ikke minst er det en rett som er enkel og rask å tilberede. Vi har laget en versjon med honning, valnøtter og bringebær – nam!
Ingredienser (2 porsjoner):
150 g / 1 pakke brie
1 ss olje
4 ss honning
Valnøtter
Bringebær
Spelt- eller rugkjeks
Utstyr:
Ildfast form eller stekepanne
Aluminiumsfolie som lokk
Slik gjør du:
Start med å fjerne emballasjen fra brien og skjær et kryss i topplokket. Plasser den i en oljesmurt, ildfast form eller stekepanne. Hell over flytende honning, og grill på indirekte varme under lokk til osten er smeltet (ca. 10 minutter).
Topp med valnøtter, bringebær og ekstra honning hvis du ønsker, og server med kjeks som kan dyppes i osten. Bon appétit!
* Alternativt er det mulig å pakke inn osten i aluminiumsfolie om du ikke har tilgang til ildfast form eller stekepanne.
Foto: Mai Nguyen
,I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne bål, grill eller annen åpen ild, i skog og utmark. Likevel er det lov å tenne bål der det åpenbart ikke kan begynne å brenne. For eksempel hvis det ligger snø på bakken eller det har regnet i lang tid. Du kan også grille på stranden i god avstand fra skog og vegetasjon, eller grille på godkjente bål- og grillplasser.
Se oversikt over godkjente plasser i Oslo-området her.
Kilde: Norsk Brannvernforening
Foto: Mari Bareksten
,– 10 unike overnattinger for venninneturen
– 10 cocktails som gir den en smak av verden
– Besseggen – en norsk klassiker
– Tursøstrenes favoritt: Blefjellmassivet
Foto: Mari Bareksten
,
En god og varm dessert er en flott avslutning på både fjellturen og bålkosen. Det skal jo være lov å kose seg litt ekstra på tur!
Her er våre tips til søte, rykende ferske båldesserter.
På denne restauranten i Victoria Falls kan du spise så mye du vil, med god samvittighet.
Den er bratt og brutal, men med grønne skoger og behagelige badesteder har Kanariøyenes yngste øy også en lun side.
700 år med historie gjør Vilnius til en innholdsrik storby.
LABBELØYPENE, KONGSBERG: På Kongsberg er konflikten mellom skiløpere og turgåere i løypa løst på en trendsettende måte.
En av Nordlands fineste campingplasser ligger i en beskyttet vik, i gangavstand til hullet i Torghatten. Her venter også en helt spesiell gourmetopplevelse.
Med et nettverk av kanaler og laguner som snor seg gjennom mangroveskoger og tropisk regnskog er Tortuguero nasjonalpark helt nordøst ved Costa Ricas karibiske kyst landets mest unike. Her er alle Costa Ricas fire apetyper, en rekke iguaner, fugler, fargerike frosker og til og med leopard. En økoturists våte drøm!