Tid: Tre dager
Vanskelighetsgrad: Lett

Hege (36) og Stine Schultz Heireng (38) står bak nettstedet Tursøstre.no. De har skrevet boken «Kortreist: 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer». Søstrene legger også ut mange inspirerende turbilder på Instagram @tursostre.no. 

– En av de fjellturene vi liker best, er turen fra Nordstul til Bletoppen på Blefjell. Vi legger gjerne inn en overnatting eller to når vi er i området og har overnattet både i telt og hytte på det fine høyfjellsplatået. Området ligger like nord for Kongsberg, mellom Tinnsjøen i vest og Numedalen i øst. Familievennlige Blefjell egner seg godt for dagsturer, helgeturer og som startpunkt for langturer.

Familievennlige Blefjell egner seg godt for dagsturer, helgeturer og som startpunkt for langturer. Foto: Tursøstrene
LES OGSÅ: NORGES 14 BÆREKRAFTIGE REISEMÅL

Lett tilgjengelig

På Blefjell kan du få de flotteste solnedganger. Foto: Tursøstre

Først og fremst er Blefjell et lett tilgjengelig turområde, med makeløs utsikt. Her kan du få de flotteste solnedganger i kort avstand fra Oslo. Store deler av Blefjell ligger over tregrensen, og byr på merkede stier, små og store fjellvann og tusenmeterstopper med utsikt i alle himmelretninger. Terrenget er lettgått, og stigningen er jevn og aldri veldig bratt. Det gjør at det vakre fjellmassivet passer for alle.

Vi vil anbefale en familievennlig tredagerstur som de fleste kan klare. Ruten går fra Nordstul via Omnsveggen til Sigridsfjell og Store Ble og tilbake til Nordstul via Langedalen. Totalt tilbakelegges omtrent 16 kilometer og 700 høydemeter i løpet av turen, og hver dagsetappe er relativt kort. 

LES OGSÅ: 10 FAMILIEVENNLIGE FOTTURER

Glassklare fjellvann

Terrenget er lettgått, og stigningen er jevn og aldri veldig bratt. Det gjør at det vakre fjellmassivet passer for alle. Foto: Tursøstrene

Legg inn første overnatting ved Sigridstjønn eller på DNT-hytta Sigridsbu. Neste dag fortsetter dere videre oppover mot fjellplatåets høyeste punkt, Store Ble (1342 moh.) med overnatting ved ett av de fine fjellvannene i nærheten. Under tregrensen dominerer barskogen, men der er også lyngvegetasjon, myrområder, skogsvann og elver. Over tregrensen er steiner spredt utover grønnkledd terreng som rammer inn flere glassklare fjellvann. Her er det flere merkede stier i vakre omgivelser, men du kan også forlate de ruten for å utforske området på egenhånd.

LES OGSÅ: NORGES BESTE SYKKELTURER

Pakketips

Det er en del høydemetre som skal forseres første dagen, noe som er greit å ha i bakhodet når sekken skal pakkes. Ta gjerne med en kikkert så du kan nyte utsikten fra toppen, og en fiskestang for å prøve lykken i et av de mange småvannene.

LES OGSÅ: 5 RETTER DU KAN LAGE UTE PÅ TUR

Husk at turen går i høyfjellet og at været kan skifte raskt, så varmt skift og gjerne en vindsekk bør få plass. Dersom du skal opp på selve fjellplatået, anbefaler vi at du lar hengekøya bli igjen hjemme, men vil du sove barskogen i lavlandet her, er det et fint overnattingsalternativ.

Over tregrensen er steiner spredt utover grønnkledd terreng som rammer inn flere glassklare fjellvann. Foto: Tursøstrene

Langtur

Blefjell egner seg også fint som startpunkt for langtur. Faktisk er det mulig å gå på merket sti hele veien fra Blefjell via Vegglifjell og Imingfjell til Hardangervidda.

Ønsker du å overnatte på hytter, kan du etter en natt på Sigridsbu, gå videre til den ubetjente hytta Eriksbu og ta en overnatting ved de idylliske Åklitjønnan. De heldige får et glimt av villreinsdyrflokken på rundt 140–150 dyr som holder til i dette vakre fjellandskapet.

Man trenger verken reise langt eller gå så langt for å få en mektig og eksotisk naturopplevelse i nærheten av Norges hovedstad.

Hege (36) og Stine Schultz Heireng (38) står bak nettstedet Tursøstre.no. Søstrene legger også ut mange inspirerende turbilder på Instagram @tursostre.no. Foto: Emil Wiik Larsen
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN