Maten smaker ekstra godt ute i det fri og det er ikke bare grillpølser som egner seg som bålmat. Her er fem gode og enkle oppskrifter som egner seg perfekt som turmat i høst.

5 RETTER DU KAN LAGE UTE PÅ TUR
Maten smaker ekstra godt ute i det fri og det er ikke bare grillpølser som egner seg som bålmat. Her er fem gode og enkle oppskrifter som egner seg perfekt som turmat i høst.
Foto: Mari Bareksten
60.47202399999999, 8.468946
1 Pannekaker
FAMILIENS FAVORITT
Til frokost eller dessert, med nyplukka blåbær eller med smeltet sjokolade… Pannekaker er en enkel og allsidig rett som passer perfekt på bålet, bålpanna eller i panna på primusen, både til morgen og til kvelds. Til frokost kan det passe å lage en grovere pannekakerøre hvor man erstatter noe av hvetemelet med havregryn og sammalt hvete. Et godt tips er også å ha rikelig med smør i pannekakerøra så du slipper å ta med deg smørpakken i sekken. Lag pannekakerøra på forhånd og hell den på en 1.5 liters flaske i tursekken. Det gir garantert motivasjon på veien. Vel fremme er det bare å fyre opp bålet eller primusen, ta frem stekepannen, helle i røra og la duften av nystekte pannekaker vekke appetitten. Er det bærsesong kan dere til og med plukke tilbehøret selv.
OPPSKRIFT
Pannekaker (4 porsjoner):
4 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
5 dl melk
50 g smør
Grove pannekaker? Bytt ut halvparten av hvetemelet med sammalt hvete og tilsett litt havregryn og salt.
Valgfritt tilbehør: Selvplukket bær, varme epler, appelsinsaus eller smeltet sjokolade?
Foto: Mari Bareksten
60.47202399999999, 8.468946
2 Pinnebrød
KLASSIKEREN
Grillet brød på pinne er en klassiker på tur og passer også utmerket som dessert. Har du med litt sukker og kanel er det et perfekt alternativ til kanelbollene. Lag deigen hjemme, pakk den i en brødpose i sekken og legg ut på tur – vel fremme er det bare å finne seg en god pinne å tre deigen rundt. Kanelsnurrer smaker ekstra godt på bål ute i det fri!
OPPSKRIFT
Pinnebrød med sukker og kanel (4 porsjoner):
300 g hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss sukker
1.3 dl lunket vann
0,5 dl olje
Sukker og kanel
Bland sammen hvetemel, salt, sukker og bakepulver i en bolle. Ha i olje og vann og bland deigen sammen. Dekk deigen med litt ekstra olje og legg den i en brødpose. Ha kanel og sukker i en liten pose ved siden av. Rull deigen i sukker og kanel og surr deigen rundt en spikket pinne. Grill den på bålet og pass på at den ikke blir brent.
Andre tips til pinnebrød: Surr deigen rundt grillpølse eller fyll den med chorizo og selvplukket sopp!
Foto: Torild Moland
60.47202399999999, 8.468946
3 Selvfanget fisk med hvitløk- og persilleaioli
SKITT FISKE
Ingenting smaker bedre enn maten man sanker selv og naturen er full av smakfulle ingredienser. Og spesielt er selvfanget fisk en vinner blant både store og små – spesielt hvis det er fjellørret man har fått på kroken. Det er også deilig å fylle fisken med urter og sitron før man legger den på grillen. Og kanskje finner man litt sopp som tilbehør og?
OPPSKRIFT
Fjellørret (4 porsjoner):
Beregn 400-500 g fisk per person
1 sitron
Salt og pepper
Dill
Ferdig kokte poteter
1 spisskål
Smør fisken inn i olje, krydre fisken med salt og pepper og fyll ørreten med dill og sitron. Legg fisken i en fiskerist og legg den på grillen.
Som tilbehør anbefaler vi poteter som kan være kokt på forhånd og grillet spisskål.
Aioli:
En neve persille
Olje
Majones
Hvitløk
Sennep
Finhakk persille med litt olje. Hakk hvitløk og bland alt sammen med majones og litt sennep.
Foto: Mari Bareksten
60.47202399999999, 8.468946
4 Tacopotet
ENKELT OG GODT
Bakt potet er noe av det enkleste å lage på et bål og smaker veldig godt. Dekk poteten i aluminiumsfolie, legg den i bålet og slapp av i naturen. Vil man korte ned prosessen kan man også bake potetene litt på forhånd i mikroovnen hjemme. Fyll poteten med mais, rømme, salsa, rødløk og nachos og vips så er det tacofredag i potetform! Kanskje en ny klassiker for potetglade nordmenn?
OPPSKRIFT
Tacopotet (4 porsjoner):
4 bakte poteter
1 rømme
1 salsa
1 rødløk
1 pose nachos
Revet ost etter ønske
Kjøtt? Stek 400 gram med kjøttdeig i tacopulver på forhånd
Bak poteten i aluminiumsfolie på bålet i rundt 40 minutter. Hvis man vil ha kjøtt, kan man steke tacokjøttdeig hjemme på forhånd. Fyll poteten med mais, salsa, rødløk, nachos og rømme og server.
Foto: Mari Bareksten
60.47202399999999, 8.468946
5 Grillspyd
ALT I ETT
Det er svært mye som kan tres på et spyd! Fra laks og kylling til biff og grønnsaker. Disse fargerike og sunne grillspydene er smaksbomber som fort blir en favoritt for hele familien! Du kan lage dem på bålpanna hjemme, men de er like enkle å ta med seg ut i skogen og grille der. Da marinerer du kyllingen og kutter grønnsaker på forhånd, og setter sammen spydene ute i naturen.
OPPSKRIFT
Fargerike grillspyd med honningmarinert kylling og grønnsaker (4 porsjoner)
2 stk kyllingfileter
2 maiskolber
1 liten paprika
1/2 squash eller brokkoli eller annet grønt
¼ løk
Honningmarinade:
2 ss honning
2 ss sitron- eller limesaft
2 ss olje eller flytende smør
Salt og pepper
Start med å fyre opp bålpanna, den trenger litt tid for å bli varm. Kutt kyllingen i passende biter på rundt 2×2 cm. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kyllingbitene i marinaden og la den stå i kjøleskapet mens du kutter opp grønnsaker. Del maiskolbene i seks, og kutt de andre grønnsakene i passende store biter. Tre grønnsaker og kylling på spydene, start og slutt med mais. Da er de klare til å grilles! Husk at kylling må gjennomstekes helt, så snu spydene ofte for best mulig resultat.
Foto: Torild Moland
60.47202399999999, 8.468946
MER INFO:
Tips til mat på tur:
– Forbered så mye som mulig hjemme, så blir det mindre å ta med på tur.
– Lager du firkantbål er det lettere å legge pannen på bålet!
– Ta med aluminiumsfolie
– Man trenger ikke ta med de største salt og pepperbøssene med på tur, et godt tips er å blande litt salt og pepper i en pose.
Bålforbud:
– I Norge er det generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september.
– Det er likevel lov å tenne bål der det åpenbart ikke kan begynne å brenne.
– Et godt tips kan være å bruke godkjente bål- og grillplasser eller tenne bål på svaberg i nærheten av vann.
– Ved bålbrenning, grilling med engangsgrill og lignende er det du selv som må vurdere faren ved å tenne ild.
Kilde: Norsk Brannvernforening
Foto: Mari Bareksten
60.47202399999999, 8.468946
LES OGSÅ:
– 10 FAMILIEVENNLIGE FJELLTURER
– SÅNN FÅR DU MEST UT AV HENGEKØYETUREN
– SAFARI NORGE RUNDT – HER SER DU DYRENE
Foto: Torild Moland
61.5005056, 8.7140465Relaterte artikler

Herlige opplevelser i vinter-Norge
De færreste blir født med ski på beina. Her er spennende forslag til spreke og spenstige vinter-opplevelser for den som helst styrer unna skisporet.

Smaken av Zimbabwe
På denne restauranten i Victoria Falls kan du spise så mye du vil, med god samvittighet.

Mjøsa rundt på to hjul
Norges største innsjø er ikke større enn at man kan sykle hele veien rundt på en langhelg.

Aurlandsdalen for latsabber
Forfatter Marie Aubert oppdaget fjellturens glede først i voksen alder. Hun anbefaler både late og spreke å gå Aurlandsdalen i Vestland, som hun kaller en «skikkelig indrefilet av en tur».

Hipp hurra for vakre Vilnius
700 år med historie gjør Vilnius til en innholdsrik storby.

Fotspor i løypa
LABBELØYPENE, KONGSBERG: På Kongsberg er konflikten mellom skiløpere og turgåere i løypa løst på en trendsettende måte.