Reis verden rundt med noe godt i glasset! Disse cocktailene gir deg smaken av bølgeskvulp, palmesus og eksotiske rytmer – hjemme i din egen stue.

12 COCKTAILS SOM GIR DEG EN SMAK AV VERDEN
Reis verden rundt med noe godt i glasset! Disse cocktailene gir deg smaken av bølgeskvulp, palmesus og eksotiske rytmer – hjemme i din egen stue —>
PS: De fleste drinkene kan lages (og smaker minst like godt) uten alkohol!
Foto: iStock
60.47202399999999, 8.468946
1 Sangria
SPANIA
Vi starter den velsmakende rundreisen med klassikeren sangria! Vi tør å påstå at lite smaker like godt på en varm sommerkveld. Sangria er en blanding av vin og frukt, og blir gjerne servert kald i en stor mugge med isbiter. Oppskriftene varierer, og det finnes også en hvit versjon som lages med hvitvin i stedet for rødvin. Her er det bare å smake seg frem til sin favoritt! Drinkens opprinnelse er vanskelig å oppspore, men den har vært populær i Spania og Portugal i lange tider. Og nå over store deler av verden.
INGREDIENSER:
1 l rødvin (fruktig type, gjerne valpolicella)
1,25 dl sukker
2 dl sukker
2 dl spansk brandy
1 dl triple sec
1 stk appelsin, saften
1 stk sitron, saften
5 dl club soda eller Bris naturell
Masse appelsinskiver
SLIK GJØR DU:
Løs opp sukkeret i litt av rødvinen i en stor mugge. Tilsett alle ingrediensene, bortsett fra boblevannet, samt isbiter og appelsinskiver. Rør godt og topp med soda. Server i vinglass.
Oppskrift fra aperitif.no
Ps: En enklere variant kan lages ved å blande rødvin og sitronbrus, og helle i glass eller en stor mugge med isbiter og oppkuttet frukt som jordbær, eple og appelsin. Nam!
Foto: Mari Bareksten
40.46366700000001, -3.74922
2 Mojito
CUBA
Aaaah – vi kan nærmest høre de karibiske rytmene og lukte eimen av sigar helt fra Havanna. Den forfriskende mojitoen stammer fra Cuba, men akkurat eksakt hvor diskuteres det mye om. Men de fleste mener at Ernest Hemingway og baren La Bodeguita del Medio i Havanna gjorde den kjent. Uansett, den smaker godt!
INGREDIENSER:
4 cl hvit rom
2 cl limesaft
1-2 ts sukker
Farris
Mynteblader
Knust is
SLIK GJØR DU:
Rør limesaft, sukker og mynteblader i et høyt glass. Tilsett rom og fyll opp med knust is. Topp med Farris og pynt med limeskive og mynteblader.
Foto: Mari Bareksten
21.521757, -77.781167
3 Dawa
KENYA
Dawa blir omtalt som Kenyas variant av brasilianernes caipirinha – og er minst like smakfull. Navnet betyr medisin på swahili, så kanskje den gjør underverker også? I Kenya er den i hvert fall så populær at den er landets nasjonaldrink, og opphavet sies å bli kreditert restauranten The Carnivore i Nairobi.
INGREDIENSER:
2 cl vodka
1 ts honning
1 ts brunt sukker
1 lime, kuttet i biter
Knust is
1 limeskive til pynt
SLIK GJØR DU:
Bland biter av lime, honning og sukker i et glass. Rør/knus så limesaften blander seg med sukker (men ikke så mye at det blir bittert). Hell i knust is, vodka og rør rundt. Pynt med en limeskive.
Oppskrift fra yummy.co.ke
Foto: Mari Bareksten
-0.023559, 37.906193
4 Piña colada
PUERTO RICO
Det er tid for nok en klassiker, og duften av kokos og ananas får oss til å lengte oss bort til steder som Puerto Rico og Hawaii. Til vaiende palmer, bølgesus og kritthvite strender. Drinken sies å ha blitt skapt av bartenderen på Hotel Caribe Hilton på den karibiske øya Puerto Rico i 1954, litt som en nødløsning, da mangelen på kokosnøtter gjorde at han måtte bruke ananas som erstatning i hotellets signaturdrink. Flaks sier vi!
INGREDIENSER:
4 cl hvit rom
2 cl ananasjuice
2 cl kokosmelk
1/2 lime, saften
Knust is
SLIK GJØR DU:
Ha en neve knust is, ananasjuice, rom, kokosmelk og limejuice i en blender og bland i ca. 20 sekunder. Hell over i et kaldt glass og pynt gjerne med en skive ananas og et cocktailbær.
Foto: Ida Anett Danielsen
18.220833, -66.590149
5 Pisco sour
PERU
Da er det på tide å ta turen til Peru! Og da er klassikeren pisco sour en sikker vinner. Navnet stammer fra det lokale druebrennevinet som blandes med sur sitrusjuice. Og sammen blir det dynamitt! Historien sies å kunne dateres tilbake til 1700-tallet, men drinken slik vi kjenner den i dag skal, ifølge Wikipedia, ha blitt laget av bartenderen Victor Vaughen Morris i Lima i 1920-årene.
INGREDIENSER:
4 cl pisco druebrennevin
1/2 cl sukkerlake
1 ts eggehvite
1/2 cl sitronsaft
Angostura, noen dråper
SLIK GJØR DU:
Putt alle ingrediensene bortsett fra Angostura i en shaker og rist godt. Sil over i et glass, slik at det blir et tynt lag med skum på toppen. Drypp noen dråper Angostura på toppen.
Foto: iStock
-9.189966999999998, -75.015152
6 Kir Royal
FRANKRIKE
Franskmennene er kjent for å være litt finere på det enn folk flest, og selvfølgelig har de en egen champagnevariant av drinken kir (som vanligvis lages med hvitvin). Og hvorfor ikke bare smelle til med det litt ekstravagante når man først er i gang?
INGREDIENSER:
1 cl crème de cassis (solbærlikør)
1,5 dl champagne, helst tørr
SLIK GJØR DU:
Ha likøren i et champagneglass og topp med champagne. Pynt med røde bær om du vil.
Foto: iStock
46.227638, 2.213749
7 Caipirinha
BRASIL
Lengter du til sambarytmer, fotball og livlige strender? Da er det bare å mekke sammen en caipirinha – Brasils nasjonaldrink! Ifølge Wikipedia ble drinken oppfunnet av bønder i regionen Piracicaba i São Paulo på 1800-tallet, som en lokal drink for de litt finere festene og arrangementene. Og god er den også!
INGREDIENSER:
4 cl hvit rom (gjerne cachata)
1/2 lime
2 ts sukker
Isbiter
SLIK GJØR DU:
Kutt limen i biter, unngå å få med det hvite. Ha lime og sukker i et glass (helst old fashioned) og bland sammen. Fyll opp med is og hell over rom før du rører forsiktig sammen.
Foto: iStock
-14.235004, -51.92528
8 Singapore Sling
SINGAPORE
Singapore Sling ble, som navnet tilsier, oppfunnet i Singapore, nærmere sagt på det ærverdige hotellet Raffles Hotel (som nylig gjennomgikk en omfattende renovasjon). Drinken ble skapt av bartenderen Ngiam Tong Boon i Long bar i hotellets annen etasje i 1915, og baren har fortsatt bevart sin originale sjarm, der normen er å kaste peanøttskallet på gulvet slik de har gjort siden barens opprinnelse.
INGREDIENSER:
30 ml gin
15 ml Heering kirsebær brandy
7,5 ml Cointreau
7,5 ml Dom Benedictine
Et par dråper angostura
10 ml grenadine
15 ml limejuice
120 ml ananasjuice
Isbiter
SLIK GJØR DU:
Putt alle ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell i et høyt glass og pynt med en skive ananas og et kirsebær.
Oppskrift fra Raffles Hotel Singapore
Foto: Mari Bareksten
1.352083, 103.819836
9 Ouzo
HELLAS
Har du vært i Hellas har du nesten garantert smakt ouzo. Det klare anisbrennevinet, som blir melkehvit når man tilsetter vann, er nærmest å se på alle greske middagsbord. Man vet ikke helt sikkert når skikken med ouzo oppstod, men ifølge Wikipedia kan den nok dateres tilbake til antikken, da også den lignende drikken raki skal ha oppstått. I dag er spesielt øya Lésvos kjent for å produsere store mengder. Men selvfølgelig kan man drikke den hjemme også! Enklere drink skal man lete lenge etter også, her tilsettes kun vann. Disk opp med noen lekre mezé-retter og skyll ned med ekte ouzo – yamas!
INGREDIENSER:
Ouzo
Vann
SLIK GJØR DU:
Bland ouzo og vann (smak til) i et lite glass, og vent til drikken blir melkehvit.
Foto: Gjermund Glesnes
39.07420800000001, 21.824312
10 Irish coffee
IRLAND
Noen ganger kan det friste med noe varmt også, og da er det bare å la smaksløkene ta turen til Irland. En tradisjonell irsk kaffe består av varm kaffe, irsk whisky og sukker, toppet med krem. En skikkelig godsak med andre ord! Noen mener at drikken oppstod i Limerick i 1942-43 på en havneterminal, da sjefskokken Joe Sheridan på restauranten der serverte passasjerene kaffe med whisky for at de skulle holde varmen bedre. Andre mener derimot at den ble oppfunnet av Joseph Jackson fra Jackson´s Hotel i Donegal mens han kjempet under andre verdenskrig, for å holde han selv og sine venner våkne gjennom natten under et angrep fra tyske styrker.
INGREDIENSER:
2 dl varm kaffe
1 ts brunt sukker
4 cl whisky
Krem
SLIK GJØR DU:
Bland brunt sukker og whisky i en kopp eller et glass. Tilsett kaffe og topp med lettpisket krem.
PS: Er det varmt ute kan du prøve ut drinken Espresso Martini istedet!
Foto: iStock
53.41291, -8.24389
11 Cosmopolitan
USA
Har du sett Sex og Singelliv har du kanskje blitt fristet til å gjøre som jentene i serien – nippe til en forfriskende Cosmopolitan! Få drinker får oss til å lengte mer til pulserende storbymetropoler og livlige takterrasser. Men foreløpig må vi skape stemningen hjemme, og det er jo ikke så ille det heller med en forfriskende drink for hånden!
INGREDIENSER:
3 cl vodka
1 cl appelsinlikør
1/4 lime, saften
SLIK GJØR DU:
Putt alle ingrediensene i en shaker med is og sil drinken i et avkjølt cocktailglass. Serveres kald.
Foto: Mari Bareksten
37.09024, -95.712891
12 Aperol Spritz
ITALIA
Denne oransje drinken har tatt verden med storm de siste årene, og man skal lete lenge etter en klarere sommerfavoritt! Aperol har sin opprinnelse i Italia og selve drinken Aperol Spritz sies å ha blitt spesielt populær i 50-årene. Men det var ikke før i 2018, ifølge Wikipedia, at drinken ble viden populær utenfor Italia, og i 2019 ble den ranket som verdens 9. mest solgte drink i følge Drinks International. Og selvfølgelig har den funnet veien hit til Norge også.
INGREDIENSER:
1,5 dl prosecco
1 dl Aperol
1/2 dl Farris (evt. Sprite)
1 appelsin
Isbiter
SLIK GJØR DU:
Hell isbiter i et stor vinglass, ha i Aperol og prosecco og rør rundt. Topp med Farris/Sprite og pynt med en appelsinskive. Tips: Klem litt appelsinsaft oppi om du vil ha mer fruktsmak.
Foto: Mari Bareksten
41.87194, 12.56738
LES OGSÅ:
– FÅ EN SMAK AV BOTSWANA HJEMME PÅ DITT EGET KJØKKEN
– LÆR Å LAGE KOREANSKE GODBITER
– ER DETTE VERDENS RARESTE MAT?
Foto: Runar Larsen
37.566535, 126.9779692Relaterte artikler

Tankevekkende luksus på paradisøy i Maldivene
Er dette et paradisisk fristed med grenseløs luksus og førsteklasses strender, eller et tankevekkende innblikk i havets miljøutfordringer?

Guide til Gran Canaria
Som et kontinent i miniatyr lokker Gran Canaria med variasjon i både kultur, natur og attraksjoner. Her er 10 gode grunner til å legge vinterferien til den spanske feriefavoritten.

10 drømmereiser for strandløver
Drømmer du om eksotisk badeferie? Her er 10 gode valg for kresne strandløver!

Kenya for strandløver
Med laidback stemning og fascinerende historie, er denne kystperlen Kenyas beste sted for kresne strandløver

Vinner av testreise til Cinque Terre
Bli med vår testreiser på fottur mellom de fem byer i Italia!

Årets reisenyheter i Norge
Panoramahytter, elleville klatreturer og togtur god som gull er siste skudd på den tykke stammen av reiselivsnyheter i Norge.