Som «European Green Capital 2024» er det ekstra gode grunner til å besøke Valencia i sommer.
– Kombinasjonen av klima, gastronomi, historie, kultur og natur gjør at Valenica må være en av verdens beste byer å bo i, sier Ricard Camarena. Den spanske mesterkokken har to stjerner i Michelin-guiden samt grønn stjerne for bærekraft for Ricard Camarena Restaurant i hjertet av Valencia. 

Mesterkokken Ricard Camarena deler sine beste tips fra Valenica. Foto: Ricard Camarena

Smaken av Valencia

– Jeg falt pladask for Valencia da jeg først flyttet hit for 15 år siden. Her har vi det meste. Jeg er ofte på reise, men hver gang jeg kommer hjem til Valencia ser jeg hvor fantastisk denne byen er. Sentrum er delt av en enorm park, mens strendene er populære for både lokale og turister. Casa Carmela er den beste restauranten for å spise klassisk paella i hele Valencia. Her tilberedes den berømte retten på vedfyrt ovn, i en restaurant som har god beliggenhet i nærheten av stranden på La Malvarrosa. Gallina Negra er en liten restaurant i den hyggelige bydelen El Cabañal. Perfekt for middag; de har en meny med mye fristende, deriblant mange retter i fusion-stil. 

Restaurant Rausell. Foto: Restauranten

Raussell har en fin bar som er ideelt omtrent når som helst; hit kan du komme for en aperitif, men også for lunsj eller middag. Dette er en klassisk restaurantbar med tradisjoner tilbake til 1948. Kvaliteten på råvarene er svært god. 

HABITUAL er en av mine andre restaurantprosjekter. Den ligger inne på Mercado de Colon, og er ideelt for kortreist og tradisjonell mat med lokale råvarer fra vår egen kjøkkenhage. Vi har alltid et par risretter på menyen i tillegg til de lokale spesialitetene. Jeg er også involvert i BAR X, som er en av få serveringssteder som har åpent hver dag året rundt. Her får du gode drinker, småretter og god stemming.

Bakeriet Molt de Pa (ingen nettside) selger ulike bakverk med surdeig. 

Bar Ricardo disker opp med god sjømat og tapas. Prøv patatas bravas med aioli, esgarrat (grillet paprika) med mojada. 

Monpla er mitt favorittkonditori i Valencia. Alle paier og kaker er av høyeste kvalitet, men jeg tillater meg likevel å anbefale «Pla del Mon», en slags valenciansk variant av fruktkaken panettone. 

SPANIAS HVITE LANDSBYER
– En kulinarisk reise!

Valencia er delt av et grønt belte. Foto: Valencia Tourism

Se og gjøre

Gå ikke glipp av Ciudad de las Artes y las Ciencias. Dette er en nydelig samling med moderne arkitektur som huser flere av byens kulturelle flaggskip, helt i enden av den 12 kilometer lange byparken som følger løpet til elva Turia.
Min favoritt er vitenskapsmuseet; få med deg noen av de digitale framvisningene i L’Hemisfèric. Dersom det er sesong for opera, er det også verdt å sette av en kveld til en forestilling i Palau de les Arts Reina Sofía. Ellers er det alltid fint med en guidet vandring i byens historiske sentrum. Her er det spennende å gå gatelangt og utforske de gotiske handelsbygningene og den gamle silkebørsen La Lonja de la Seda de Valencia, som er på verdensarvlisten. Gå innom byens katedral (catedraldevalencia.es), og hold deretter utkikk etter den fascinerende fasaden til Marqués de Dos Aguas Palace. Bombas Gens Centre D’art Digitals er en litt annerledes kunstinstitusjon jeg liker godt. Her benyttes blant annet mye teknologi som gjerne byr på overraskelser. For mer klassisk kunst er Museo de Bellas Artes med verker av blant andre Goya, El Greco og Van Dyck stedet.

Strandliv i Valencia. Foto: Valencia Tourism

Markedsdag

Lokale delikatesser på Mercado Central. Foto: Valencia Tourism

Rues Et besøk på Mercado Central er et must. Men du må ikke være i modus for shopping for å nyte dette stedet som har historie tilbake til 1928; her er det verdt å tilbringe litt tid bare for å spasere rundt og se på de friske råvarene som er tilgjengelige særlig om formiddagen. Det er også lov å la seg friste og prøvesmake både mat og drikke. Charcutería Solaz har mye godt, deriblant et uvanlig stort utvalg av oster fra Spania og verden for øvrig. Jeg vil også anbefale shopping på Mercado de Colón. Her er det alt fra håndverksprodukter til moteklær, møbler, smykker og annen pynt – samt mye god mat og drikke fra forskjellige boder. Sjekk kalenderen på nettsiden for å finne ut hva som skjer der.

EN DAG I MADRID
– Se forfatterens tips.

Valencia er kjent for paella. Her fra en utgave av verdens pallemesterskap. Foto: Valencia Tourism

Sov søtt  


Valencia har en rekke overnattingssteder med både stil og sjarm. Marqués de Caro er et elegant boutique­hotell i gamlebyen. Her er det mye spennende historie, og en del av den mauriske bymuren er nærmest integrert i bygningen. Fra kr 2200. Den som gjerne vil bo like ved Playa La Malvarrosa bør vurdere Las Arenas. Dette er et luksushotell som holder til i det som en gang var byens offentlige spa – bare 50 meter fra Middelhavets strender. Fra kr 3000 per natt. Westin Hotel byr på stil og komfort ved den urbane parken Jardín del Turia. Alle priser er per natt i dobbelt­rom, inkl. frokost. 

Storbysjarm i Spanias tredje største by. Foto. Valencia Tourism

HER FÅR DU TIPS TIL FLERE SPENNENDE STORBYER!