Madrid er landsby og storby i ett. Trange, brosteinsbelagte gater og storslått metropol. Hemmelige smug og høyreiste skyskrapere. Når du har forelsket deg i byen, nettopp på grunn av disse motsetningene, vil du alltid ønske å reise tilbake.

EN AV MANGE: Retiro Park er en av byens største parker som blant annet huser Alcachofa-fontenen. Foto: iStock

Det første jeg gjør når jeg ankommer byen, med metro til Puerta del Sol; byens kjerne og veinettets nullpunkt, er å vandre oppover Calle Carretas i retning av Plaza del Angel. På engelens plass ligger et par brukbare hosteller. Jeg bor alltid på Hostal Persal, på grunn av beliggenheten i hjertet av bydelen Huertas.

Når du først har forelsket deg i byen, vil du alltid ønske å reise tilbake

LES OGSÅ: HERLIGE HÅØYA

Sjarmtroll

Like ved siden av ligger Plaza Santa Ana, kjent for sin sjarmerende uteservering. Midt på plassen står det en statue av Lorca. For Huertas, også kalt Barrio de las Letras, er den spanske litteraturens bydel, med gater oppkalt etter Cervantes og Lope de Vega. Og etter en kaffe i solen midt på plassen, kan du vandre nedover Calle del Prado, som fører deg til et av verdens ypperste museer, Prado. Et must ved et besøk i byen. Museet er enormt, og umulig å få oversikt over ved ett besøk. Så velg deg ut én eller to kunstnere som du vil bli bedre kjent med. Ta f.eks. inn Goyas nattsvarte krigsskildringer, eller Velázquez´ inngående fortellinger om 1600-tallets kongelige hoff.

KUNSTMUSEUM: Pradomuseet huser blant annet samling av europeisk kunst fra 1300-tallet og fram til tidlig 1800-tallet. Foto: iStock

Etter et besøk i Prado kan du ta turen til den gigantiske Retiro-parken, som ligger like bak museet. Ta en båttur på den kunstig anlagte innsjøen. Nyt solen på gresset. Eller finn veien inn mellom trærne til Palacio de Cristal, glasspalasset, en fantastisk glass- og metallbygning midt i parken, bygget i 1887 som en vinterhage for eksotiske blomster. I dag blir den brukt til midlertidige utstillinger organisert av museet Centro de Arte Reina Sofia.

FIKK DU MED DEG? HOLD KJEFT STEDET

Gastronomiske gleder

Hvis du orker, kan du så ta metroen til Malasana for å shoppe vintageklær i Calle de Velarde. Eller du kan synke ned i en av velursofaene på Corazón Bar. Baren har mer enn hundre coctails med hemmelige ingredienser, samt et sjeldent utvalg øl. Café Comercial, som sies å være byens eldste café, er også et alternativ. Her kan du ta en kaffe eller et glass vin ved et av de mange marmorbordene og føle deg som en ekte Madridinnbygger.

Baren har mer enn hundre coctails med hemmelige ingredienser

SPIS GODT: Madrid byr på mange gode spisesteder. Her i bydelen Huertas. Foto: iStock

Etterhvert kan du finne veien tilbake til Huertas og håpe på et ledig bord på Casa Alberto, en av de mest sjarmerende gamle tavernaene i byen. Restauranten har eksistert siden 1827, og sies å befinne seg i bygningen der Cervantes i sin tid skrev en av sine bøker. Her tappes det vermut fra kran og karakteristisk tapas serveres i baren. Man kan også få maten servert ved et av de små bordene.

Til slutt kan du ta turen til jazzbaren Café Central, som ligger vegg i vegg med Hostal Persal på Plaza del Angel. Her serverer de vin og enkle småretter, som kan nytes til live jazzkonserter. Art Deco-interiøret er vakkert, musikken er bra og hostellet ligger bare et par meter unna.  

FÅ REISEINSPIRASJON RETT I POSTKASSA VED Å ABONNERE PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN