«Våknet av sola som varma opp hengekøya mi, kl 05.30. Ville bli liggende og se på, men så kom flere mygg faretruende nær, og jeg snurpet igjen hengekøyeåpningen og la meg til å sove igjen.» Sånn lød de første setningene i notatboka jeg skrev i forbindelse med arbeidet med boka «Mitt klimaregnskap», hvor jeg i over et halvt år prøvde å gjøre alt jeg kunne for å kutte mine egne klimautslipp. 

Kortreist

Det var langhelg, og vi hadde pakket med oss ganske mye vin, god mat, hengekøye og solkrem til en liten nærferie på Håøya i Oslofjorden. Vi hadde tatt t-banen hjemmefra og stilt oss i kø til ferga på Aker brygge. Den bruker litt over en time til Håøya i Frogn kommune. Vi gikk et langt stykke, til den nordligste tuppen av øya, før vi slo leir. Vi var ekstremt heldige med været. Det var over tjue grader de tre dagene vi var der, og vi kunne ligge og døse i sola, lese bok i skyggen av et tre eller bade, bade igjen, og enda en gang. Når vi fikk ånden over oss, gikk vi den lille halvtimen det tok å komme oss til Håøya Naturverksted, hvor de solgte hjemmelagde kanelboller, godt brød og fetaost fra melka fra geitene som gresser på øya. 

Mulighetene for eventyr i nærområdet er tilnærmet uendelige de fleste steder – og man kan ha hell med været en gang i blant

Å lade batteriene

Da båten ankom Aker brygge og vi gikk i land igjen, stadig med stekende sol og over tjue grader, var min første assosiasjon opplevelsen av å gå ned flytrappen på Gran Canaria en gang i nittiårene. Den varme brisen som strøk meg over ansiktet, lav musikk, latter og livlige mennesker i shorts som strømmet forbi. På samme måte som jeg hadde smilt til flyvertinnene den gang, smilte jeg nå til mannskapet som holdt oppe grinden til båten og lot oss stige i land. Det hadde vært en kort tur i nærområdet, men jeg følte at jeg hadde vært på et aldri så lite eventyr. Jeg kom hjem med fullada batterier.

LES OGSÅ: HOLD KJEFT STEDET 

Nå er det ikke ethvert sted i Norge man med en times lavutslippsreising kan komme seg til det som minner om en tropisk øy, men mulighetene for eventyr i nærområdet er tilnærmet uendelige de fleste steder – og overalt kan man ha hell med været en gang iblant. Da «alle» tok Norgesferie i koronaåret 2020, fikk jeg daglig tilsendt solfylte bilder fra Nord-Norge. Til og med Bergen kan glimte til med sol. 

Flere venner av meg dro på «ferie» til Bygdøy eller Nesodden en helg, hvor de leide leilighet eller hytte. Det er kanskje bare en halvtime unna der de bor, men det føles like fullt som et avbrekk å våkne opp med bølgeskvulp utenfor soveromsvinduet. For de som ønsker enda mer luksus, finnes alt fra glamping til tretopphytter eller spa-hotell. For andre kan en skogstur med telting, leie av hytte eller campingvogn, eller overnatting på en DNT-hytte gjøre susen. 

UNIKE OVERNATTINGER I TRØNDELAG

Ved denne typen mikroeventyr er kreativitet den viktigste faktoren. Det gjelder å se på nærområdet sitt med nye øyne. Hvilke muligheter finnes her jeg bor? Hva ville jeg gjort på ferie et annet sted? Er det noe jeg ikke har prøvd, men som jeg kunne tenke meg å gjøre? For vi må dessverre begrense utenlandsreisene våre med fly framover, når vi skal leve på en måte planeten tåler. Da er det godt å vite at det er mulig å lade batteriene og få nye opplevelser kort vei hjemmefra.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN