01 Trones Eye, Verdal
Et rom med utsikt

Trones Eye er overnattingsstedet hvor ­gjestene får se på Trøndelag med nye øyne.

Skjønnhet er subjektivt; alt avhenger av øynene som ser. Men noen ganger trenger vi litt hjelp for å avduke det vakre, og med 360-graders utsikt mot skog og sjø fra en iglo av glass et det lett å bli begeistret for trivelige Trøndelag. Sommeren 2019 var Trones Eye en realitet, og det første av sitt slag i landet, lokalisert i et skjermet skogholt helt nede ved fjorden. Siden har det dukket opp lignende konsepter over hele landet, på fjell og ved fjord. For konseptet er bra. Her kan gjestene nyte naturen på en trygg og behagelig måte. Kuppelen er i sin helhet laget av herdet glass. Dette isolerer godt, mens ovn og pledd sørger for ekstra varme om det er kjølig i lufta. Trones Eye har nærmest blitt et ikon for turistbransjen i Trøndelag. Med gjester fra nært og fjernt er det et godt eksempel på at særegne overnattingsopplevelser er attraksjoner i seg selv.

Foto: Runar Larsen

Mer info: Trones Eye ligger ved Trondheimsfjorden i Verdal, halvannen time nord for Trondheim. Fra kr 2400 per natt, soveplass til 2-4.

02 Øyna Kulturlandskapshotell
En ufo på berget

Den minner om en grønn UFO gravd ned i bakken på toppen av en ås.

Historien om Øyna Kulturlandskapshotell begynte med et stabbur på gården til Frode og kona Kristine Daling Sakshaug i 2006. Så kom ideen om noe mer, med utsikt i fokus. Løsningen ble å grave de 18 enkeltstående rommene 4,5 meter ned i jorda og støpe dem i betong. Resultatet er virkelig noe helt spesielt; en halv grønn UFO gravd ned i bakken på toppen av en ås, med store vindusflater og utsikt over Trondheimsfjorden og kulturlandskapet. Inne er det lunt og trivelig. Veggene er dekorert med verk fra lokale kunstnere. Nede i soveavdelingen er det rene betongvegger og et røffere utrykk. Med beliggenhet midt i matfatet, ved Den Gylne Omveg, er det naturlig at kjøkkenet benytter lokale råvarer.

Foto: Runar Larsen

Mer info: Øyna Kulturlandskapshotell ligger på Inderøy i underkant av to timer fra ­Trondheim, rom fra kr 2500 per natt.

03 Wild River Glamping
Opplev Oppdal

Foto: Wildriver

Kom tett på Trollheimen med overnatting i dometelt eller trehytte midt i naturen like ved Oppdal.

Wild River Glamping er hjertebarnet til 18-årige Jakob Skjørstad. Han er både byggmester og vert for overnattingsstedet i furuskogen, hvor gjestene har panoramautsikt mot Trollheimen. Stedet har to ulike hytter, men med såpass stor avstand at hvert av dem føles som en privat boble. Trehytta har store vinduer med uforstyrret glimt mot naturen, mens dometeltet ligger på en klippe og har dermed en lignende utsikt. Begge teltene har komfortable dobbeltseng, og tilgang på utedo. Naturlig luksus!

Mer info: Wild River Glamping har overnatting fra 1850 per natt i dometelt og trehytte. 7 km. fra Oppdal sentrum.

FLERE UNIKE OVERNATTINGER

04 Kjeungskjær fyr
Fyret i havgapet

Selv et skjær i sjøen kan være et yndet sted for en god natts søvn. Ta turen til Kjeungskjær fyr – ut mot storhavet.

Foto: Christian Houge

På Kjeungskjæret cirka tre kilometer utenfor Uthaug i Ørland kommune kan du sjekke inn på et av de mer spektakulære overnattingsstedene i hele landet – i alle fall beliggenheten tatt i betraktning. Fyret har historie tilbake til 1880, og hadde fyr­voktere i jobb helt til 1987. Siden det åttekantede bygget i rødt ligger midt i skipsleia, har det vært kjent som «Den røde seiler» blant sjøfolk. Kjeungskjær fyr har vært under renovering de siste årene, men i år skal det igjen bli mulig å leie bygningen – hvor det er soveplass til åtte. Men dette er ikke overnattingsstedet for alle; skjæret er så godt som borte ved høyvann, så her er det fint lite plass utover selve bygningen.

Mer info: Kjeungskjær fyr drives av Kjeungen Kystlag. Overnatting fra kr 2000 per døgn, inkludert båtskyss fra Uthaug på fastlandet

05 Namsen Salmon & Train ­Experience, Overhalla
En natt på toget

På togturen med Namsen Salmon & Train Experience over «Elvenes Dronning» serveres rause porsjoner med fiskelykke hele veien til drømmeland.

Det er unektelig spesielt ut. En kassert sovevogn fra NSB har fått nytt liv som hotell – rett over et av landets ypperste laksevald. Namsen har lokket lakse­fiskere helt siden 1800-tallet, og de siste årene har turistene hatt muligheten til å sjekke inn i et tog, midt i herligheten. Lakseturismen lever i beste velgående, og med laksetoget på Øysletta i Overhalla har fiskerne fått en utmerket base for å samle inspirasjon før neste økt i elva. Persontogene tøffet langs Namsosbanen fram til 1978, mens godstrafikken ble avviklet i 2005. Siden har den 180 meter lange jernbanebroa stått ubrukt. I tillegg til sovekupeer er det en egen serveringsvogn. Har de flaks, blir det laks.

Foto: Runar Larsen

Mer info: Namsen Salmon & Train Experience står på en bro i Overhalla, lengst nord i Trøndelag. 10 kupeer med to soveplasser i hver, fra kr 1300 for hvert rom.

SMAKFULLE OVERNATTINGER

06 Falstadsenteret, Leivanger
Fanget av historien

Landlig idyll, brutal historie. ­Overnatting på Falstad i Levanger er en kontrastfylt opplevelse.

En gyllengul kornåker og digre lønnetrær flankerer veien inn mot murbygningen. Det er lett å la tankene svirre til slottsferie i Toscana og bonderomantikk på landet. Men det idylliske stedet har alt annet enn en lystig historie. Falstadsenteret er mest kjent som en av nazistenes største fangeleirer i Norge under andre verdenskrig. Over 4200 politiske fanger fra 15 nasjoner var internert i SS-Strafgefangenenlager Falstad. Et ukjent antall ble henrettet på retterstedet i Falstadskogen en kilometer unna leiren. Denne historien formidles ­gjennom Falstadsenteret, hvor både museum, minne­sted og senter for menneskerettigheter danner en av de viktigste severdighetene i Trøndelag. Og nå også et svært unikt overnattingssted.

Foto: Runar Larsen

Mer info: Falstadsenteret ligger en times tid nord for Trondheim. Overnatting fra kr 990 per pers.

07 Hammer gård, Åsen
Bææære lekkert

Om du ikke får sove i «fjøsleilig­heten» på Hammer gård på Åsen, er det bare å ta en titt ut av vinduet.

Det er en utsikt av de sjeldne. Gjennom store vinduer ser du rett ned i fjøset. Og ja, det er et sauefjøs, så søvnløse gjester kan bare starte tellinga først som sist. Den spesielle leiligheten har sovesofa og spisegruppe, køyeseng og bad. Det er også vindu ut mot naturen, med utsikt mot Hammervatnet. Men selv om ­tilværelsen vegg i vegg med et fjøs gjør dette til en svært original overnattingsopplevelse en times tid nord for Trondheim, handler det gode liv på bygda om landlige gleder også utendørs. Her er det muligheter for fotturer og padling, fiske og bading, mens det er et fugletårn rett i nærheten. På gårdstunet står det en badestamp som gjestene kan bestille. Et besøk inne i sauefjøset hører også med, og selv om dyrene er på beite om sommeren er det alltid kopplam inne og rundt gården.

Foto: Hammer Gård

Mer info: Leiligheten på Hammer gård leies ut ­gjennom Airbnb, soveplass til 5. Priser fra kr 800-1200.

08 Namsskogan familiepark, Namsskogan
Sove med ulver I Namsskogan

Foto: Torild Moland

Drømmer du om å våkne til ulvehyl og bamser som tasler utenfor husveggen?

Gjestene har dratt hjem, men parken yrer av liv. Vi ankommer om kvelden, og dyrene er svært aktive. Rødreven jager rundt i innhegningen, stopper bak en gresstust og ser forundret på oss. Elgen titter fram bak en trestamme, og kronhjorten kommer helt inntil porten. Selve gammen er et koselig krypinn i tipi-stil med reinsdyrskinn på bakken og en vedovn i midten. Den er plassert så tett inntil jervens og fjellrevens gjerde at vi kan høre rovdyrene romstere der ute i skogen. Ulvene passerte vi på veien, og bjørnene hadde lagt seg for kvelden. Vi sovner til skogens stillhet, men også til lyden av rovdyr som romsterer. En suveren naturopplevelse for hele familien.

Mer info: Familieparken i Namsskogan byr på både spreke aktiviteter og dyremøter. Rovdyrcamp fra kr 1700 per natt.

09 Rypetoppen, Meråker
Heng med

Fallhøyden er stor, men risikoen minimal. Fjellteltet i Rypetoppen ­Adventurepark er camping for tøffinger.

Alle sover med seler på, så det er umulig å falle ut, forsikrer klatreinstruktøren ved Rypetoppen Adventurepark.

Fjellteltet helt på grensen til Sverige i Meråker kommune lengst øst i Trøndelag passer dårlig for den som lider av høydeskrekk. Her må du først gå opp til toppen av en fjellskrent, og så klatre et par meter ned den loddrette veggen – 30 meter over en innsjø. Teltet er en del av klatreparken, og overnattingsgjestene er koblet på det samme sikkerhets­systemet. Men selv med dobbeltsikrede klatreseler kan det bli en spennende natt. Gjestene sjekker inn seint om kvelden, og kan kontakte en vakt via radio hele natten om det skulle være noe. Rypetoppen er for øvrig en ekte naturperle, vel verdt et par dager med klatring, padling og fjellturer – og har også mer jordnære og rimeligere overnattingsalternativer.

Foto: Rypetoppen

Mer info: En natt i hengeteltet koster fra kr 4500 per natt.

IGLO I NÆRHETEN AV OSLO

10 Stokkøya stranhotell
Trendy i havgapet

En smak av Middelhavet, et glimt av Skagen og en følelse av Tolkiens ­Hobbitun. Hvem sa at Trøndelag ikke kan være eksotisk?

Stokkøya i Åfjord kommune ligger et par timers kjøring fra Trondheim – inkludert fjordkryssing med ferge – og et godt stykke utenfor det typiske turisttråkket. Her er landets eneste «Sov Under Bakken»-lugarer. 13 lugarer er gravd et stykke ned i jorda bare noen meter fra stranda, og danner avlange rom skjermet fra hverandre – og verden for øvrig. Spennende arkitektur, i skjønn harmoni med naturen. Et trøndersk Hobbitun, med Atlanterhavet på dørstokken. På lune sommerdager er stedet et koldtbord av aktiviteter relatert til sjø og strand, fra kiting og bading til padling og yoga. Den populære Strandbaren byr på havets delikatesser, og med Trøndelags fineste strand på dørstokken er det i sum et skikkelig sommerparadis – over og under bakken.

Foto: Runar Larsen

Mer info: Stokkøya Strandhotell har SUB-lugar fra kr 1650 per natt. De har også hytter/hus til utleie rett bak stranda.

11. Himmelhøy, Namdalen
Tipp topp tretopp

Det er enklere å koble av når mobilsignalet svekkes. Tretopphytta i Namdalen er stedet for en digital renselse.

Et øyeblikks panikk: Signalet blir borte. Men vi følger veibeskrivelsene skravlet ned på noe så gammeldags som en papirlapp, og da den smale fjellveien gjør en sving opp mot en høyde dukker hytta opp fra furuskogen. Roen senker seg. Forventningene stiger. Dette er Himmelhøy. Vertskapet vil legge til rette for at gjestene skal koble fra digitalt. Trehytta en halvtimes kjøring utenfor Namsos vekker minner fra barndommens hytteturer. Men vi har mistet noe på veien. Hvor ble det av de enkle gledene, som lesing, spikking og brettspill? I utleiehytta blant trekronen er det skogens ro som gjelder. «Hytteregler» snekret på veggen viser til naturnære opplevelser: Logg av, nyt solnedgangen. Tull deg inn i et plagg, speid etter ørna. Prøv fiskelykken. Enkle budskap, men kilden til store opplevelser. Skogen kaller. Dette er lyden av sjelefred.

Foto: Runar Larsen

Mer info: Himmelhøy kan leies fra kr 2700 per natt. Soveplass til sju personer.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN