Designmuseet

Foto: Torild Moland

Mumitrollet, emaljekjeler fra 70-tallet, organiske Iitalia-vaser og Marimekkoblomster – en tur til Designmuseet er som å vandre i vår egen barndom. Utstillingen «Utopia – historien om finsk design» som har gått siden 2017 viser finsk design gjennom forskjellige tider og epoker, og er et essensielt stopp for selv de som ikke er spesielt interessert i kunst eller design. I tillegg huser Designmuseet varierende vandreutstillinger. Museets egen kolleksjon består av ikke mindre enn 245 000 objekter, tegninger og fotografier – alle eksempler på finnenes unike kreativitet.

MER INFO: designmuseum.fi

Löyly sauna

Foto: Torild Moland

Finland har nesten like mange saunaer som mennesker – i et land med 5,5 millioner innbyggere er det over 3 millioner saunaer (samt at mange har sauna hjemme). Og i Helsinki kan du få både bade i havet og varme deg inne etterpå i et av landet lekreste badstueanlegg, nydelige Löyly tegnet av Avanto Architects. Anlegget har også både restaurant og bar. Löyly er eid av den finske skuespilleren Jasper Pääkkönen, best kjent som Halfdan Svarte i Vikings-serien. Et saunabesøk er essensielt når man er i Finland. Tross alt var det jo finnen som fant den opp.

MER INFO: loylyhelsinki.fi

LES OGSÅ: KØBENHAVNS GRØNNESTE OASE

Marimekko

Foto: Torild Moland

Med sine ikoniske store, røde blomstertrykk og abstrakte mønstre i sterke farger, har det finske designhuset Marimekko satt sitt preg på motebildet siden den første suksessen på 60- og 70-tallet. De ikoniske stoffene, klærne og bagene får du kjøpt mange steder i Helsinki, og for den saks skyld hjemme i Norge. Men det er noe helt eget å vandre rundt i Marimekkos egne utsalg, som naturlig nok også har et større utvalg, inkludert bordbrikker, tekanner, kopper, tallerkener, skjerf og paraplyer (!). Det finnes flere utsalg i sentrum, finn den nærmeste på marimekko.com.

MER INFO: marimekko.com 

Arkitekturtrikketur

Foto: Jarvis Lawson /Myhelsinki

Hopp på trikken og få med deg de beste av Helsinkis grandiose og storslagne byggverk! Den vanlige trikkeruten nr 4 går nemlig forbi en rekke av byens største og fineste eksempler på både moderne og klassisk arkitektur, inkludert det hvite landemerket Helsinki Domkirke, Finlandiahallen designet av Alvar Aalto, Nasjonalmuseet, Operahuset og den Olympiske stadion. Dersom du kjøper et dagspass kan du hoppe av og på trikken så mange ganger du vil, og ta den tiden du trenger til å beundre de forskjellige byggverkene. Sett gjerne av tid til å besøke Arkitekturmuseet og Universitetsbiblioteket. Det er også mulig å gjøre turen med guide.

MER INFO: Kjøp et dagspass og ta trikk nr 4.

LES OGSÅ: GØTEBORGS 10 BESTE MATOPPLEVELSER

Oodi Bibliotek

Foto: Tuomas Uusheimo /Myhelsinki

Finnene tar sine bibliotek seriøst, og derfor burde det kanskje ikke være overraskende at flere av dem er noen av landets flotteste bygninger. Oodi Sentralbibliotek sto ferdig i 2018 og ble straks en ny favoritt – selv om byen allerede hadde et vakkert bibliotek, Kaisa House. Oodi ligger ved trappene til den finske parlamentsbygningen, og symboliserer linken mellom folket og de folkevalgte, og landets forpliktelse til bibliotekene som skal bidra til livslang læring, demokrati og ytringsfrihet. Dette er også midt i hjertet av Helsinkis kulturelle distrikt og rett ved mange av hovedstadens store institusjoner og byggverk.

MER INFO: oodihelsinki.fi

Design Districk

Foto: Torild Moland

Om du ikke vet hvor du skal starte en designtur i Helsinki, er området kjent som Design District et godt valg. Denne vibrerende «hubben» bringer kreative sjeler sammen i et distrikt som strekker seg over 8-10 kvartaler i hjertet av sentrum. Her er et mylder av store og mest små butikker, utstillinger, restauranter og gallerier, i tillegg til Designmuseet. Du kan bare vandre rundt og se etter sorthvite merker med HELSINKI DESIGN DISTRICT, som viser om bedriften er medlem eller ikke. Eller gå inn på websiden og plukk dine favoritter på forhånd.

MER INFO: designdistrict.fi 

Amos Rex

Foto: Tuomas Uusheimo

Det nyeste tilskuddet i Helsinkis kunstscene er Amos Rex, som åpnet i 2018 og er en kreativ lekegrind med sin innovative arkitektur. Utstillingslokalet ligger under bakken, og en tur på taket der de enorme skipsluke-inspirerte vinduene stikker opp som store vorter i gatemiljøet er obligatorisk. Selve utstillingene kan ha fokus på alt fra eksperimentell til historisk kunst, som gir en god balanse mellom det nye og det gamle. Amos Rex føles som den unge, hippe kusina til de mer etablerte galleriene, og har praktisk beliggenhet i sentrum like ved samtidskunstmuseet Kiasma og nasjonalgalleriet Ateneum.

MER INFO: amosrex.fi 

LES OGSÅ: GRØNNE OSLO

Kaisa House

Foto: Tuomas Uusheimo /Myhelsinki

Universitetet i Helsinki har usedvanlig mange flotte bygninger, men den mest imponerende er nok universitetsbiblioteket, kjent som Kaisa House. De bølgende formene, den hvite vindeltrappen (som ikke må forveksles med vindeltrappen i Oodi biblioteket) og de enorme ovale vinduene skaper en majestetisk og vakker ramme rundt et av byens viktigste bibliotek. 

Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy står bak designen, og etter åpnet i 2012 fikk det største universitetsbiblioteket i Finland også en pris for sin unike design.. Det er åpent både for studenter og besøkende.

MER INFO: helsinki.fi http://www.helsinki.fi


Art Nouveau

Foto: Jenna Pietikainen /Myhelsinki

Hele gater og områder i Helsinki er nydelige eksempler på den fargerike og stilfulle Art Nouveau-bevegelsen som preget arkitektur og design på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. I Helsinki er det faktisk hele 600 Art Nouveau/Jugend-bygninger – det er flere enn i både Barcelona og Ålesund (selv om de der er mer samlet). Husene ligger spredt over hele byen, men i jakten på det perfekte Instagram-bildet er det best å ta turen til gaten Huvilakatu i Ullanlinna-distriktet en 15 minutters spasertur fra sentrum. Her ligger den 320 meter lang gaten med høye, pastellfargede hus bygget mellom 1906 og 1910 og som har stått der nesten uforandret siden.

MER INFO: Myhelsinki.fi

LES OGSÅ: STIL OG SAUNA I HELSINKI

Sentralbanestasjonen

Foto: Adam Jones /Wikimedia

Helsinki sentralbanestasjon er ikke bare et knutepunkt i byen, dette er også en av Helsinkis mest betydningsfulle bygninger. Stasjonen er designet av den berømte skulptøren og Art Nouveau-mesteren Eliel Saarinen, ikke bare én, men to ganger. Saarinen vant først en designkonkurranse i 1904, men da forslaget ble kritisert for sin nasjonalromantiske stil redesignet han hele forslaget i en mer minimalistisk stil. Stasjonen sto ferdig i sin nåværende form i 1919. De to majestetiske mennene som er hugget ut i stein er blitt finske ikoner. Ikke minst etter at de takket være en vellykket en suksessfull tv-kampanje er blitt selve symbolet på den finske jernbanen. Stasjonen preget også et frimerke i 1971, og ble kåret til en av verdens vakreste jernbanestasjoner av BBC i 2013.

MER INFO: De to ikoniske mennene står på høyre side av inngangspartiet når man går mot stasjonen. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN