Design

Karri Korppi (42) driver det bærekraftige guideselskapet Happy Guide Helsinki og deler her sine beste tips til den finske hovedstaden. Foto: Privat

Et must i Helsinki er å besøke byens designdistrikt, som har over 200 medlemmer. Her finner du alt fra interiørbutikker, klesbutikker, antikvariater og nisjebutikker som selger håndverk – alt med design som tema. Besøk gatene Korkeavuorenkatu, Pursimiehenkatu, Pieni Roobertinkatu og ta turen innom en av butikkene til det kjente finske motehuset Marimekko. Artek Second Cycle er en skattkiste av en møbelbutikk, hvor du også kan finne ikonisk finsk design av for eksempel Eero Aarnio. Man bør også besøke Design Museum, som har vært en institusjon siden 1870, og som har gjort at Helsinki er blitt designbyen som den er i dag. Finnene er kjent for funksjonelt og bærekraftig design. 

Kunstmuseet Amos Rex. Foto: Amos Rex
LES OGSÅ: INNSIDERTIPS TIL REYKJAVIK

Ting å gjøre

Salutorget er et høydepunkt. Her finner du matboder, men også små boder med design og håndverk. For å få oversikt og vakker utsikt over byen kan du ta turen opp i Helsinki SkyWheel.

Finarte Concept Store i Design District. Foto: Finarte Concept Store

En av vognene i pariserhjulet er også omgjort til sauna i ekte finsk stil. Badstue med utsikt altså! Helsinki har flere badstuer verdt et besøk. Rett ved siden av pariserhjulet ligger også badeanlegget Allas Sea Pool, med oppvarmet basseng, saltvannsbasseng og saunaer. Et nytt og spennende badstueanlegg er Uusi Sauna, som også har både bistro og bar. Det ligger i det nye, moderne og progressive nabolaget Jätkäsaari. I Finland og Helsinki er det å ta badstue kultur, og mange blir lagd med fokus på design. Lyst til å kjøpe med en badstueovn hjem? Dra innom showroomet til Iki i nabolaget Hakaniemi. Ta også turen innom kunstmuseet Amos Rex og det nye biblioteket og kulturinstitusjonen Oodi. Happy Guide Helsinki har bærekraftige guidede turer både på sykkel og til fots. Er du designinteressert bør du bli med på turen med fokus på design.

Amos Rex. Foto: Amos Rex

Mat og drikke

Paulig, Finlands største kaffeprodusent, serverer god kaffe og «raw» kaker på Paulig Kulma. Foto: Paulig

For lokal sjømat besøk Marja Nätti som har fiskeutsalg både i den gamle markedshallen i havneområdet og i mathallen i Hakaniemi. Silvoplee i Hakaniemi er en favoritt blant vegetarianere. For god økologisk mat bør man booke bord på Juuri. Ta turen innom Paulig Kulma for god kaffe og «raw» kaker. Paulig er landets største kaffeprodusent, men har også et mikroristeri i hjertet av Helsinki. En annen kaffebar som er verdt å sjekke ut er Kaffa Roastery i designdistriktet. Vil du se på kunst samtidig som du spiser pølser? Sjekk ut Makkaragalleria. Gaten Iso-Roobertinkatu er stedet for dem som liker finsk metallmusikk, sjekk ut The Riff. Alle som har hørt om Nightwish, 69 Eyes eller HIM burde besøke denne baren og kanskje se noen kjente ansikter.

Allas Sea Pool. Foto: Allas Sea Pool

Overnatting

Klaus K var Finlands første designhotell og ligger i Helsinki. Hotellets stil er en blanding av Art Niveau og skandinavisk minimalisme og inspirert av det finske episke diktet Kalevala. I designdistriktet, i gaten Pieni Roobertinkatu, ligger det interessante designhotellet Lilla Roberts. Ligger i de gamle lokalene til en politistasjon.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN