I København kan du bade i vin i et 300 år gammel badekar. Foto: AIRE Ancient Baths

1. Bad i vin, København

Hvis man senker et legeme ned i vin, så lades både kropp og sjel. Det høres ut som en noe flåsete omskrivning av Arkimedes´ lov, men med The Wine Bath Experience inne på AIRE Ancient Baths i Vesterbro i København kan du faktisk bade i vin for helsa sin skyld. Så fort det 300 år gamle badekaret i marmor fylles med vaskeekte druesaft fra Ribera de Duero, starter den unike spaopplevelse. Tempranillo-druen skal ha anti-aldrende egenskaper takket høyt nivå av antioksidanter, og både hud og hår vil nyte godt av badet. Det er også muligheter for innvortes behandling, siden gjestene får et glass eller to med en god årgang.

Mer info: beaire.com

I Plzen kan du drikke pils mens du bader i pils. Foto: Runar Larsen

2. Spa for ølhunder, Tsjekkia

Mikrobryggeriet Purkmistr ved byen Plzen i Tsjekkia byr på spabehandlinger skreddersydd ølhunder. De lærde strides om hvorvidt øl er godt for både kropp og sjel. Men hva gjør vel det når du kan bade i varmt badevann tilsatt humle og pils – med en egen tappekran for hånden? Plzen er fødestedet til Urquell, og den hellige gral for alle som liker øl. Inne i den historiske gamlebyen ligger barene tett i tett. Samt et rådhus i renessansestil, en gotisk katedral og Europas nest største synagoge. For den som er mest opptatt av utelivsløypa, venter likevel den perfekte avslutningen på en dag i brusende brygg en kort taxitur utenfor sentrum. Ølspa er akkurat like deilig som det høres ut.

Mer info: purkmistr.cz/en/spa

La deg pakkes inn i tang og tare på Varbergs Kusthotell i Sverige. Foto: Vaberg Kusthotell

3. Tang og tare i Sverige

Spaavdelingen på Varbergs Kusthotell utnytter havets ressurser i sine behandlinger. Dette er i grunn helt naturlig. Bygningen er 52 skritt fra sjøen, og Kattegats saltvann blir brukt i bassengene. Spaterapeutene benytter seg av alger og tang i behandlingene, så her kan du pakkes inn og skrubbes i både tang og tare. Men det er mer enn havets velværeprodukter. Spa i Varberg betyr også ulike badstuer, boblebad og opplevelsesdusjer (som en horisontal dusj!), og i hotellets «spahage» kan du slappe av i hengekøyer og solsenger om været innbyr til sånt.

Mer info: varbergskusthotell.se

LES OGSÅ: SPA PÅ JAPANSK

Cryoterapi høres futuristisk ut, men ble utviklet i Japan på 70-tallet. Foto: Istock

4. Iskald glede, London

Hørt om cryoterapi? Behandlingsformen kommer opprinnelig fra Japan, hvor den ble utviklet på slutten av 70-tallet. Kuldesjokket er noe både idrettsutøver og kjendiser sverger til, og går ut på at kroppen eksponeres for ekstremt lave temperaturer. Med korte opphold i 2-3 minutter i kammer ned mot -140 grader, skal både immunforsvaret styrkes, muskelsmerter reduseres og søvnproblemer løses. 111 Cryo/Heat i London holder hus i Harrods Wellness Clinic, slik at du får anledning til en real nedkjøling dersom kredittkortet har gått litt for varmt nede i designbutikkene.

Mer info: 111cryoheat.com

Ved bredden av Jordan får du prima adgang til Dødehavet, både på privat og offentlig strand. Foto: Istock

5. Ungdomskilden, Dødehavet

Dødehavet på grensen mellom Jordan og Israel er verdens lavets sjø. Det er 400 meter under havets overflate, og med nesten 35 prosent saltnivå (vanlig sjø holder 3,5 prosent) kan ingenting levende overleve. Men til tross for dette er Dødehavet en kilde til velvære. Foruten salt inneholder sjøen mineraler og herligheten fungerer derfor som et gigantisk spaanlegg. Ved bredden i Jordan er det ulike luksushotell, hvor du får privat adgang til sjøen. Det finnes imidlertid flere offentlige strender, med basseng og dusjer med friskt vann, samt solstoler ved vannkanten. For et par kroner får du kjøpt svart gjørme for å smøre inn kroppen med – før det bare er å innta flytestilling i Dødehavet.

Mer info: En rekke hotell, som Mövenpick Dead Sea (movenpick.com) er fine baser for besøk til Dødehavet.

Kanskje du vil teste en flyvende badstue i Finland? Foto: Ylläs

6. Hett og luftig, Finland

Finland er saunakulturens fødested. Her er det alltid hett å være svett. Men det er ikke alt som handler om den klassiske vedfyrte badstua i mørke lokaler. I skisresorten Ylläs i Lappland er faktisk en av gondolene gjort om til badstue. Det betyr at du tar en runde på 20 minutter i heisanlegget i den svevende badstuen som holder 80 grader – med nydelig utsikt mot vintervakker natur. Badstuegondolen går for ordens skyld bare etter skianleggets stengetid, og må bestilles på forhånd, som en del av et spaopphold hvor en mer ordinær sauna samt jacuzzi også er en del av tilbudet.

Mer info: yllas.fi

LES OGSÅ: SPA DEG NED I CORTINA

Den blå lagune er et attraktivt turistmål. Foto: Istock

7. Den blå lagune, Island

Den blå lagune er selve turistikonet på Island, en severdighet og opplevelse som ingen besøker landet uten å ha fått med seg. Midt i en svart ørken av knudrete lavastein, og med melkeblått vann under et evig slør av røyk, er det virkelig en opplevelse for alle sanser – og svært behagelig. I tillegg til å kose deg i vannet, er en rekke ting inkludert i inngangsbilletten (ca. 350 kroner). Det er sauna og dampbad, avslapningsrom og utsiktsplattform. Flere steder rundt bassenget finner du den hvite ansiktsmasken Silica Mud Mask, som skal være på huden i minst fem minutter før du vasker den av. Mot ekstra betaling kan du også få massasje i en skjermet del av lagunen.

Mer info: bluelagoon.com

Hvis flyvende badstue ikke er noe for deg så kan du jo prøve en under vann? Foto: Huvafen Fushi

8. Undervannsspa, Maldivene

Som om ikke førsteklasses beliggenhet på en øy med palmer i skjønne omgivelser midt i Maldivenes øyparadis skulle være nok, har Huvafen Fushi tatt sin velværeavdeling til et høyere nivå. Eller for å være helt konkret; åtte meter ned, under vann i et slags omvendt akvarium! Luksusresorten har nemlig verdens eneste undervannsspa, hvor massasjen – designet av velværeguruen Beata Aleksandrowicz – får ytterligere en dimensjon når du har fri utsikt mot fargerike fisker og korallrev. Det koster riktignok skjorta å kaste skjorta på denne øya, og det er ingen overraskelse at resorten er populær blant styrtrike Hollywood-kjendiser.

Mer info: huvafenfushi.com

I Thailand finnes det massasje for den som liker det litt hett. Foto: Anantara

9. Fyrig massasje, Thailand

En eldgammel massasjeteknikk skal sørge for mer velvære i Thailand. Luksushotellet Anantara i Chiang Mai slår et slag for historisk aromaterapi med behandlingsformene «Yam Khang» og «Yajoo», som begge stammer fra Lanna-tradisjonene og har røtter flere hundre år tilbake i tid. Teknikken involverer blant annet en oppvarmet jernplog (!), massasje med foten og levende ild. Kanskje noe å sjekke ut neste gang du skal til det frodige innlandet nord i Thailand? For øvrig kan en klassisk thaimassasje også være en eksotisk opplevelse, hvor spenning i ledd og muskler løses opp med ganske røff behandling.

Mer info: Anantara.com

LES OGSÅ: GRØNNE BANGKOK

I denne saltgrotten, 135 meter under bakken, skal det være ypperlig luftkvalitet. Foto: Istock

10. Salt velvære, Polen

Helt sør i Polen venter kilden til velvære i en grotte av salt, 135 meter under bakken. Saltgruven Wieliczka utenfor Krakow er mer enn en historisk UNESCO-attraksjon, og den spesielle lufta skal gjøre underverker for pusten. På en 2,5 timers besøk til Wieliczka Salt Mine Health Resort er det muligheter for å ta del i pusteøvelser ledet av medisinsk personell, samt treningsprogram i et klima som visstnok er gunstig for å bekjempe en rekke luftveissykdommer. Men det er strengt tatt ikke nødvendig å melde seg på en kostbar og langvarig velværebehandling; selv på ordinære omvisninger nede i gruva får du kjenne på den spesielle lufta.

Mer info: Wieliczka er en fin dagstur fra Krakow. wieliczka-saltmine.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN