En eim av forventning ligger i lufta i det storbyen våkner til en ny dag. Klokken er ikke mer enn halv seks om morgenen, men på det fargerike Pak Khlong-markedet er folk allerede i full sving med å bunte blomster.
Fuglene kvitrer optimistisk i grålysningen og fra de mange matbodene langs veien dufter det herlig av curry, ingefær og thailandske urter.
De første solstrålene som bryter morgendisen får Grand Palace sine gullbelagte pagoder til å skinne enda vakrere enn ellers, mens oransjekledde munker rusler i gatene utenfor.
15 TING DU IKKE BØR GÅ GLIPP AV I THAILAND
Tro og håp
Det er ikke tilfeldig at jeg er tidlig oppe denne morgenen, jeg skal nemlig få ta del i det tradisjonsrike tak bat-ritualet – å gi en offergave til munkene.
I Thailand har buddhismen vært statsreligion siden 1200-tallet, og religionen står sterkt i samfunnet. Rundt 95 prosent av befolkningen er buddhister, og det å gi en offergave til munkene er et fast morgenrituale for mange.
En av de 227 levereglene munkene følger sier nemlig at de ikke kan kjøpe, tigge eller lage mat til seg selv. De er dermed avhengig av å få donert mat av andre.
THAILAND MED SEIL
God karma
Jeg tar av skoene og går bort til en av de oransjekledde munkene. Jeg putter posen med ris, curry og vann i almisseskålen, før jeg tar hendene sammen foran ansiktet og setter meg på kne.
Munken starter å messe bølgende toner, og gir meg en liten bønn som takk.
Uavhengig om man er buddhist eller ei, føles det godt å gjøre en god gjerning. Det viktigste er å vise respekt. Alt i alt blir det en salig start på morgenen.
Med god karma i boks er jeg klar for å utforske mer av Bangkok utenfor allfarvei!
De gamle vannveiene
– Hopp oppi, roper Jittidej Sakda (52) med verdens største smil.
Han driver selskapet Pedal & Paddle Tours Thailand, og sammen skal vi ta fatt på Bangkoks gamle kanaler i kajakk.
Tidligere ble disse vannveiene brukt til transport, flytende marked og kloakkanlegg, og selv om tidene har forandret seg, finnes det fortsatt over 1600 kanaler som binder byen sammen.
Med taktfaste padletak glir vi sakte nedover, forbi fargerike blomster og store varaner som følger nøye med fra elvebredden.
Solen steker og på toppen av en palme sitter en gapenebbstork og skuer utover.
Vi flyter forbi små lokalsamfunn langs elvebredden og kommer tett på de lokales levemåte. Alt står i sterk kontrast til den delen av byen vi nettopp forlot.
– Dette er den perfekte måten å se Bangkok på, konstaterer Jittidej.
Etter å ha tilbakelagt seks kilometer i kajakken i frodige omgivelser, må jeg si meg enig.
Supermat
Magen rumler og vi drar videre til Piyawadi Jantrupon (68) – kjent som Tam. Hun ønsker oss velkommen inn i hjemmet sitt. Tam er tredje generasjon som bor i huset, og bestemte seg for rundt ti år siden å starte kokkeskole for å bringe Thailands og familiens gamle mattradisjoner videre.
– Jeg skal lære dere gleden med ordentlig thaimat, forteller Tam, før hun fornøyd viser vei inn i sin egen grønnsakshage.
Her vokser alt fra ingefærplanten galangal, kinesisk gressløk og grønnmynte som lukter tyggis til gurkemeie, som ifølge Tam både er bra for fordøyelsen og for dem med Alzheimers. Vi lukter og smaker, og plukker blant annet med oss erteaubergine, som vi senere skal bruke i retten grønn curry.
– Vi thaier er definitivt ikke slow-cookers. Det er alt for varmt å stå foran ovnen og varmen så lenge, flirer Tam og fyrer opp panna.
Tam har rett, for vips har vi tryllet frem de deiligste retter: Grønn curry med kylling og kokosnøttmelk, spicy peanøtt-satay med ananas, tradisjonell papayasalat og mango sticky rice til dessert. Skikkelig fastfood. Men heldigvis sunn!
LES OGSÅ: MALDIVENES 10 BESTE RESORTER
Thailands grønne lunge
I takt med det grønne sporet har jeg valgt bærekraftig overnatting også, hos tretopphotellet Bangkok Treehouse på øya Bang Krachao.
Herfra er det utsikt til byens store skyskrapere på andre siden av elva, men atmosfæren er helt annerledes.
Bang Krachao er en slags øy midt i byen, omringet av elven Chao Phraya. Sett ovenfra stikker den seg ut som en frodig og grønn oase skjermet fra den urbane utviklingen som preger resten av byen.
Her er det ingen betong, trafikkeksos og høye skyskrapere, bare grønn jungel. Øya går under kallenavnet «Bangkoks grønne lunge» og er ifølge mange storbyens best bevarte hemmelighet. Det sies at det var slik Bangkok var for 100 år siden.
Aller best oppdages øya fra sykkelsetet, og det er vanskelig å forstå at jeg kun befinner meg en halvtime fra den hektiske bykjernen, der jeg sykler rundt på små stier, gjennom tett mangrove-skog og grønne planter.
På det flytende markedet kjøper jeg en morter som en gammel mann skjærer ut mens jeg ser på. Rart hva man får til med tegnspråk og et smil! På matmarkedet grilles alt fra krokodille (!) til ananas, og et lokalt band spiller opp med tradisjonell musikk.
Tilbake på hotellet sover jeg ekstra godt i mitt lille «fuglerede», omringet av eksotiske lyder, palmesus og tanken på at hotellet rydder ett kilo søppel fra elva som takk for at jeg bor der.
Medisin, ikke nytelse
Et Bangkok-besøk i det spirituelle hjørnet må definitivt inkludere Wat Pho, et av Bangkoks mest kjente tempelkomplekser.
Det ble trolig bygd på slutten av 1600-tallet, og er blant byens eldste og viktigste templer. Dette skal være fødestedet for tradisjonell thai-massasje, og siden 1955 har landets beste massasjeskole holdt hus innenfor tempelveggene.
La-ong Phutthamon (42) har vært lærer ved skolen i 17 år, og viser meg hvor jeg skal trykke, strekke og bøye for å blant annet bli kvitt hodepine.
– Vi thaier ser på massasje som noe helt annet enn dere fra Vesten. Dere vil slappe av, mens for oss er det medisin og noe vi tyr til når vi er syke, sier hun.
Thaimassasje har dype røtter, og må behandles med respekt. La-ong understreker at du bør se etter massører med sertifikat. I dag må du ha gått på skole i minst 150 timer for å få jobbe lovlig med denne typen massasje i Thailand.
– Massasje gjort riktig hjelper kroppen både utenpå og inni, sier La-ong, og føyer til:
– Husk, healthy mind, healthy life!
Vegansk revolusjon
Etter åndelig påfyll, er det tid for fast føde. Og for sultne på jakt etter bærekraftige alternativer er bydelen Thonglor stedet. Den har blitt omtalt som en av Bangkoks hippeste av blant annet NY Times, og her er det flust av hipsterbarer, «grønne» kafeer og secondhand-butikker.
– Matscenen har endret seg mye de siste årene. Vegansk mat er veldig i vinden, sier Ann Patsita Thahawaigoses (45).
Hun står bak disken på restauranten Broccoli Revolution, en grønn oase med planter hengende fra taket og fargerike juicer på disken. Restauranten åpnet i 2015 og er i dag kjent for å være byens beste veganske alternativ.
På menyen finner du alt fra acaibowls og brokkoli– og quinoaburger med den trendy ingrediensen aktivt kull, til vegansk iskrem og superjuice.
– Det er viktig for oss at råvarene er økologiske og av topp kvalitet, forteller Ann.
Og det er ikke bare Broccoli Revolution som surfer på den grønne bølgen. Noen av de mest nytenkende er restauranten Simple, som samarbeider med lokale bønder og Thailands første urbane zero-waste restaurant Haoma.
– Det er alltid spennende å se hva som skjer i Bangkok. Alt endrer seg hele tiden, smiler Ann, og serverer en frodig og fargerik acaibowl.
FLERE SAKER FRA THAILAND
Medisin for kropp og sjel
Grønne opplevelser, supermat, frodig jungel og økovennlige hotell er kanskje ikke stikkord man først og fremst forbinder med Bangkok.
Men det spirer og gror i den Thailandske hovedstaden, og om man vet hva hvor man skal gå, er det en helt ny by som venter på deg.
Som et verdig punktum på reisen tar jeg inn på Wat Pho-skolen, og blir behandlet med varme hender, trepinner og tigerbalsam.
I en salig, avslappende tilstand flyter tankene til La-ong som lærte meg at massasje egentlig er ment som medisin og ikke nytelse.
Men nytelse er jo en slags medisin det og?