
Trygve Sunde Kolderup ga ut boka «Reis bedre – en guide til større inntrykk med mindre avtrykk» i 2024. Han mener vi er nødt til å endre måten vi reiser på – og reise litt bedre enn vi gjør i dag.
– Det vi tenker på som bærekraftig reiseliv i dag, vil ikke holde mål i årene som kommer. Fremover vil det ikke være nok at feriene våre ikke ødelegger natur, klima og lokalmiljø. Vi som reiser må også sørge for at feriene våre bidrar til positiv utvikling på stedene vi besøker. Også i feriene våre må vi forbruke mindre og bidra mer, mener han.
MJØSA RUNDT PÅ TO HJUL
– Les mer her!
For å ta mer hensyn til klimaavtrykket, naturen og lokalmiljøene vi besøker, må flere av reisene gå saktere og være nærmere der vi bor. Vi må også fly vesentlig mindre enn i dag, ifølge forfatteren og bærekraftsforkjemperen.

Sunde Kolderup vil selv fortsette å reise, men har for lengst erkjent at reisene han foretar seg må være annerledes fremover.
– Jeg vil fortsette å oppleve nye steder og realisere flere turdrømmer. Med «Reis bedre» håper jeg å kunne gi konkrete råd til å forbedre ferievanene våre, sånn at vi bruker feriebudsjettet og -dagene litt bedre, sier forfatteren.
STOR GUIDE: Herlige langturer til fots!
Trygves tips til bedre reiser:
1 Velg tog!
Som enkeltmennesker er det å fly langt og ofte blant det aller verste vi gjør for klimaet. Endel nordmenn flyr ekstremt mye, og avtrykket fra flyreisene utgjør en stor del av klimaavtrykket vårt.

Vi må derfor fly mindre, og velge tog der det er et alternativ. Mellom de store byene i Norge og til Stockholm er tog et godt alternativ. De (få) gangene du flyr, bør du være borte lenge.
2 Kjøp biodrivstoff
De gangene du må fly, bør du betale ekstra for biodrivstoff. Biodrivstoff gjør ikke flyreisen klimavennlig, men det er litt bedre å betale for at flyselskapet fyller mer biodrivstoff på tanken enn at det ikke gjør det.
3 Sjekk klimakvoten
Vi merker godt når feriepengene tar slutt, men det er vanskelig å forstå når «klimakvoten» vår er brukt opp. For å få en bedre forståelse av det, kan du bruke klimakalkulator som for eksempel www.klimatsmartsemester.se for å planlegge feriene. Da ser du klimaavtrykket til feriealternativene dine, og kan planlegge ut fra det.
4 Togtips
Skal du reise med tog ut i Europa, er Facebook-gruppa «Togferie» helt genial. Her er det masse gode togtips og lett (og hyggelig!) å få gode råd.
5 Jobbreiser
Reiser du mye med jobben, bør du etterspørre en reisepolicy med tydelige klimahensyn.

6 Del hyttelivet
Legg ferien til en delingshytte; i Norge finnes det fantastiske fyr-stasjoner hvor det er mulig å overnatte for noen få hundrelapper. På nettsiden inatur.no finnes nesten 1500 hytter i hele landet – mange av dem med spektakulær beliggenhet og lave priser. Et medlemskap i Den norske turistforening (DNT) gir tilgang til over 550 hytter, og gode rabatter.
7 Tenk på de lokale
Husk at noen bor der du har ferie, og for at det skal være et godt sted å besøke, må det også være et godt sted for dem som bor der. Unngå steder der det er svært mange turister, og reis heller til steder som ikke har utfordringer med for mange besøkende.
8 Reis utenom sesong
Forsøk å reise utenfor høysesongen. Det gir færre køer og ofte rimeligere priser. Når alle reiser på en gang, skaper det utfordringer og press på reisemålet og lokal infrastruktur. Det er ofte bedre for reisemålet at de besøkende fordeles og spres utover en lengre periode. Turisttrafikk utenfor høysesongen kan bidra til å skape flere helårsarbeidplasser i reiselivsnæringen, og helårsarbeidsplasser er viktig for å skape levende lokalsamfunn.

9 Vær bevisst!
Du stemmer med lommeboka, vær bevisst på hvor du legger igjen feriebudsjettet ditt. Støtt reiselivsaktører som bidrar positivt i lokalmiljøet de er endel av. Reiselivsnæringen er en arbeidsintensiv næring og et sted der mange får sin første jobberfaring. Det er mange reiselivsaktører som gjør en ekstra innsats for å inkludere fremmedspråklige, unge og eldre arbeidstakere. Benytte disse stedene.
Trygve Sunde Kolderup (45) har skrevet boka «Reis bedre – en guide til større inntrykk med mindre avtrykk», utgitt på Skald forlag i februar 2024.
TIL HOVEDSIDEN