Utsikten fra Domino Park er urban. Vi er tross alt midt i New York. Likevel gir duften fra den velplantede parken langs East River assosiasjoner til en blomstereng heller enn til en travel verdensmetropol. Storbyens eksos nærmest drukner i en miks av basilikum, blomster og saltvann, mens sommerfugler og marihøner svirrer rundt oss. 

NY OASE: Domino Park åpnet i 2018 og strekker seg fra Williamsburg Bridge der det gamle sukkerraffineriet Domino tidligere lå. Rett ved East River og imponerende utsikt over til Manhattan! Foto: Paul Hughson

På andre siden av elven ser vi byens berømte silhuett, med Empire State Building, Chryslerbygningen og de andre skyskraperne New York er så kjent for. Men snur vi hodet i retning Williamsburg Bridge stirrer vi mot gigantiske solsikker og en urban grønnsakshage i full vekst. Den nye parken langs revitaliserte Williamsburg Waterfront åpnet i 2018, og strekker seg fra Williamsburg Bridge der det gamle sukkerraffineriet Domino tidligere lå. Både kraner og utstyr fra den historiske fabrikken er bevart, men er nå malt i friske, turkise fargetoner. Nabolagets nye oase er en fin boltreplass: slapp av med en bok i en av solsengene, spill et sett strandvolleyball med venner eller bestill en frisk Margarita fra den fargerike tacosjappa Tacocina. Hvordan kan et nabolag midt i en skyskraperjungel føles så landlig? 

Byøkologi

Det var ingen selvfølge at Williamsburg med sine mange slitne fabrikker skulle ende opp med å bli New Yorks hippeste og grønneste nabolag. Det har et velkjent mikrobryggeri fått mye av æren for. 

Brooklyn. Foto: Mari Bareksten

– Brooklyn Brewery var her lenge før Williamsburg ble en greie. Da bryggeriet åpnet i 1988 av Steve Hindy og Tom Potter, besto området i all hovedsak av gamle nedslitte lagerlokaler, og det var veldig mye kriminalitet her. Folk holdt seg unna Williamsburg, sier Sam Irvin (33) på bryggeriomvisning. 

Åpningen av Brooklyn Brewery ga nabolaget en skikkelig boost. Med beleilig beliggenhet kun én stasjon fra Manhattan, begynte kunstnere å flytte hit. De fleste var opptatt av å skape den gode nabolagsfølelsen. Slitte, grå fasader ble dekorert av fargerik gatekunst, og mange av de nye innbyggerne hadde også et brennende engasjement for både miljø og bærekraft. I dag er Williamsburg en destinasjon. De siste fem årene har flere flotte designhoteller åpnet i kvartalet rundt det populære bryggeriet, alle med stilige takterrasser og imponerende panoramautsikt over Manhattan. 

Og det kreative nabolaget fortsetter å vokse: Nye restauranter åpnes kontinuerlig, de koselige kaffebarene dufter av ferskbrente arabicabønner, og vegansk har for lengst blitt det nye kjøttet. Her følges ikke trendene, de skapes. 

LES OGSÅ: 0% I NEW YORK

Kreativ hub

GRØNN MOTE: Det hippe nabolaget i Brooklyn er et senter for grønn mote, bli med klesdesigneren Amalya Meira (30) på bærekraftig shoppingtur! Foto: Paul Hughson

Williamsburg har flere ganger blitt kåret til verdens kuleste nabolag. Dette er også blitt et senter for grønn mote. Langs Grand Street og hovedgata Bedford Avenue sprader folk rundt i klær som er bra for planeten, enten det er kunstneriske vintageplagg, resirkulerte materialer eller en yogabukse i bambus.

– I Williamsburg tenkte folk bærekraftig lenge før det var et begrep, forklarer klesdesigneren Amalya Meira (30) som tar med turister på økovennlige shoppingturer i det fremtidsrettede nabolaget. 

Første stopp er hos en som har sett nabolaget vokse. Kunstner og designer Gabriel Grippo, driver GGrippo art + design i Grand Street. Da han flyttet hit var det kun en kafé i den nå travle gaten. 

– Vi kom opprinnelig fordi det var billig leie og masse ledige store lokaler, perfekt for atelierer! I dag er det veldig dyrt her. Fortsatt kreativt, men på en helt annen måte enn på 80-tallet, forklarer mannen som driver med litt av hvert. 

I første etasje dyrker han sin store fascinasjon for te, med salg av nøye utvalgte tetyper i løsvekt, og antikke tekopper. I underetasjen kan kundene beundre de nydelige silkekimonoene og hempplaggene han har farget med teblader. Andre plagg har han lagd av resirkulert kashmir. Bærekraft har han alltid vært opptatt av, og bor selv i et energibesparende «passivhus». 

Bærekraftig shopping

Neste stopp på shoppingturen er butikken Package Free. 

– I Williamsburg er det å ha en «zero-waste-lifestyle» blitt et trendbegrep, noe bloggeren Lauren Singer har mye av æren for. Hun lever helt søppelfritt og skriver om det på den populære bloggen trashisfortossers.com. For å gjøre en plast- og søppelfri hverdag lettere for andre, startet hun butikken Package Free i 2018, sier Amalya på vei i den lyse butikken.

NABOLAGSFØLELSE: Bondens marked, hippe barer og veganske restauranter –  i Williamsburg får du den gode nabolagsfølelsen. Foto: Paul Hughson

Her selges alt fra bambustannbørster og sjampobarer til zero-waste-kit og gjenbrukbare bivokspapir til å pakke inn mat. Og det er flere eksempler på butikker som prøver å gjøre verden til et bedre sted i det hippe nabolaget i Brooklyn. Den grønne shoppingferden går også innom Baggu, hvor mor og datter har spesialisert seg på å lage moteriktige gjenbruksbagger, via vintagebutikker som gir nytt liv til gamle klær, og til Line & Label hvor designeren lager mange av klærne hun selger i bakrommet på butikken. På designkollektivet The Canvas by Querencia Studio får vi også se Amalyas egne kreasjoner, hvor hun tar gjenbruk til et nytt nivå: 

LES OGSÅ: ROADTRIP I USA

– Denne toppen har jeg sydd av stoffet til en tøyserviett fra 70-tallet, sier den blide klesdesigneren og holder opp en blomstrete topp som ble vist frem under forrige New York Fashion Week. 

Et annet plagg har hun lagd av skinnrester donert av moren til en venninne. I tillegg til å promotere lokale bærekraftige designere, arrangerer designkollektivet også eventer, kunstutstillinger og workshops som tar opp de sosiale og miljømessige utfordringene som motebransjen står overfor. De har hele tiden FNs mål for bærekraftig utvikling som målestokk. 

STJERNEKOKK: Svenske Fredrik Berselius driver restauranten Aska, med to stjerner i Michelinguiden. Her får man vakker natur på tallerkenen. Foto: Paul Hughson

– Bærekraft kommer i alle ulike former. Det handler om hva man har på seg, men også hva man spiser, hva man kaster i søpla og hvordan man lever, sier Amalya. 

Festivalstemning

Det er ikke bare klesdesignerne og bloggerne som går rundt med grønne tanker i Williamsburg. Økologisk fokus er også en drivkraft blant kokker og matmarkedene. Restaurantscenen når stadig nye høyder både i kvalitet og kreativitet. I tillegg skaper matmarkedet Smorgasburg festivalstemning i helgene. Det samler over 100 matboder, som disker opp med morsomme, kreative hybridretter som spagettidonut, pizzacupcake og ramenburger. Flere av bodene bruker lokale råvarer, og alle er helt plastfrie. I tillegg oppfordres gjester til å ta med egen drikkeflaske til vannstasjonene som settes opp. «The Woodstock of Eating» har det populære markedet blitt kalt, som samler opp til 30 000 mennesker på en solfylt lørdag. Før dro de som bodde i Brooklyn til Manhattan for å spise. Nå er det ofte motsatt. 

LES OGSÅ: INNSIDERTIPSET: WILLIAMSBURG

Natur på tallerkenen

– Området er i kontinuerlig utvikling, og det åpnes nye spennende restauranter hele tiden. I de siste årene har mange kokker fra Manhattan latt seg sjarmere og flyttet restaurantene sine over på denne siden av elva, sier svenske Fredrik Berselius (40) som driver Aska med to stjerner i Michelinguiden. 

Foto: Paul Hughson

Den mørke og stemningsfulle restauranten ligger i en gammel tekstilfabrikk, rett ved Williamsburg Bridge. Fredrik er godt i gang med å dandere en rett som ligner en kongle: tynne skiver av knivmusling, agurkemulsjon og tynne strimler fra svartgranen. 

Hans rene, komplekse retter er inspirert av naturen og det som gror lokalt. Michelinkokken drar ofte på matsanking nord for storbyen, eller i en urban kjøkkenhage i nærheten. I restaurantens koselige bakgård gror det et stort ginkotre, en art Fredrik har lest renser bylufta spesielt godt. Nøttene fra treet bruker han jevnlig i rettene på menyen. Selv en bakgård i New York kan dyrke frem ingredienser i stjerneklasse. 

Williamsburg er et nabolag med blikket godt rettet mot fremtiden. Her er det alltid noe nytt og spennende. Og nabolagsfølelsen trumfer storbyfølelsen, selv midt i verdenshovedstaden New York.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN