Vi er ikke for forbudstiden og tror nok ikke New York kommer til å bli alkoholfritt, men vi er for å gi folk alternativer, sier Sam Thonis (31).

Sam Thonis og Regina Dellea startet 0 %-baren Getaway i april i år og serverer alkoholfrie, velsmakende drinker i stilfulle omgivelser i Greenpoint, Brooklyn. Foto: Paul Hughson

For syv måneder siden åpnet han den alkoholfrie baren Getaway sammen med Regina Dellea (30), i det trendy nabolaget Greenpoint i Brooklyn.

Det er fredag ettermiddag og de unge gründerne venter fullt hus. Det alkoholfrie barkonseptet har blitt tatt i mot med åpne armer. 

– Det er uendelige mange alternativer for folk som vil drikke alkohol i New York. Når det finnes en bar som spesialiserer seg på kombinasjonen øldrikking og øksekasting, så burde det finnes alkoholfrie barer også, sier Sam og ler. 

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP BAHAMAS

Ingen bakrus

Hoveddøra er merket «no alcohol is served here». Ellers ser de lyse lokalene ut som en helt alminnelig bar. De mintgrønne barstolene er gode å sitte på, jazzen som spilles på stereoen er akkurat passe høy, stearinlysene gir en lun atmosfære og bak baren står Regina og shaker en drink.

På Getaway bar slipper du dunsten av gammel øl. Foto: Paul Hughson

Men det dufter annerledes. Bardisken i marmor har aldri blitt dynket i øl og frem til nå er det ingen gjester som har knust et glass.

– Jeg lager drinken «A Trip to Ikea», en hylles til min svenske bestemor. Den inneholder både tyttebær, hylleblomst-tonic, vanilje, kardemomme og krem, sier den blide bareieren og setter den lyserosa drinken på en brikke merket med 0 %.  

Friske drinker uten bakrus – bedre blir det ikke! Foto: Paul Hughson

Her kan man altså drikke med begge hender uten fare for bakrus. 

– Ideen om en alkoholfri bar startet egentlig da broren min ble nykter for fire år siden. I de tidligste fasene av avholdstilværelsen vil man ikke være steder som serverer alkohol. Det var nesten umulig for han og AA-vennene å finne passende alternativer. Selv kafeer i New York har som regel vin på menyen, poengterer Sam. 

Sober curious

Mye har skjedd på fire år, og i dag er New York et sentrum for promillefrie konsepter.

Daybreaker arrangerer alkoholfrie dansefester på båt ute på Hudsonelven, Brooklyn Brewery satser på alkoholfritt øl og snart får storbyen sin aller første alkoholfrie karaokebar. Det drikkes mocktails og kombucha på høykant, hvite måneder blir mer og mer vanlig og hashtaggen #soberlife har 1.2 millioner innlegg.

Å være «sober curious» har blitt et trendbegrep, noe den New York-baserte forfatteren Ruby Warrington har mye av æren for.

Newyorkere elsker trender og nå er det hipt å være både sunn og «sober». Foto: Paul Hughson

For ett år siden ga hun ut boken Sober Curious, en slags guidebok til en alkoholfri tilværelse og en oppfordring om at folk bør slutte å drikke på autopilot. Podkasten med samme navn får også strålende kritikker.

Flere undersøkelser viser at vi drikker mindre enn før, på begge sider av Atlanterhavet.

Forleng den hvite måneden! I New York er det alkoholfritt som gjelder. Foto: Paul Hughson

I Europa er alkoholkonsumet 20 prosent lavere enn ved millenniumskiftet ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon, og det er de unge som drikker minst.

Én tredjedel av milleniumsgenerasjonen i USA og Storbritannia oppga i en undersøkelse utført av Bank of America at de har kuttet ned på alkoholinntaket i 2019 og de fleste oppgir helse og vekt som den største årsaken.

Simultant blir yogastudioene flere, det spises mindre kjøtt og handles mer lokalt. Når man først drikker er det ofte velgjorte cocktails, naturvin uten tilsetningsstoffer eller på lokale mikrobryggerier. Kvalitet over kvantitet.

Cosmopolitans og Manhattans blir erstattet med cocktails med ferskpressede juicer, hjemmelagde siruper og spiselige blomster.

New York er byen som aldri sover. Og nå kan du slippe bakrusen også. Foto: Paul Hughson
DRØMMEREISER 2020 – BHUTAN

Skjulte skatter

– Folk har blitt mye mer kvalitetsbevisste. Vi drikker ikke nødvendigvis for å bli fulle, men vil nyte en god drink på samme måte som vi vil nyte et godt måltid, sier bartender Juan Carlos Perez (31) mens han mikser en drink med økologisk agavebrennevin fra Mexico.

Valeria de la Pava (t.h) har skapt en oase i hjertet av Bushwick, med veganske empanadas, botaniske eliksirer og ulike arrangementer. Foto: Paul Hughson

Mezcal er det heteste i cocktailverdenen om dagen, og anses for å være den sunneste spriten. For selv om de alkoholfrie alternativene er flere, er det fortsatt rundt 10 000 barer som selger alkohol i New York. 

– Jeg tror trendene følger hverandre. Samtidig som vi drikker mindre og trener mer, blir barene og drinkene bedre, sier han.  

Juan Carlos jobber som bartender på Blind Barber – en såkalt «speakeasy» i nabolaget East Village på Manhattan. 

New York har lenge vært kjent for slike barer, som imiterer forbudstiden hemmelige vannhull og som krever en ekstra innsats å finne.

Mens Please Don´t Tell skjuler seg bak en telefonkiosk i en pølsebod, ligger mørke og stemningsfulle Blind Barber gjemt bak en fungerende barbersalong.

Ordet kommer av at man under alkoholforbudet mellom 1920 og 1933 måtte snakke lavt, «speak» «easy», om de illegale barene, som gangsterne Al Capone og Lucky Luciano fylte med smuglersprit.

Midt i hjertet av Bushwick finner du den grønne oasen Ambrosia Elixir. Foto: Paul Hughson

Eliksirer fra Amazonas

Et sted som har blitt en snakkis er den botaniske kaféen Ambrosia Elixirs, som colombianske Valeria de la Pava (32) åpnet i fjor sommer.

Med stor lidenskap for planter, urter og blomster lager hun botaniske eliksirer og veganske småretter i en rolig gate i Bushwick i Brooklyn.

Kvelden vi var på Ambrosia Elixir holdt Florencia Fridman og Vivian Arias fra selskapet Cacaolaboratory et urgammelt kakaoritual. Foto: Paul Hughson

– New York har et veldig høyt tempo, så jeg ville skape et sted som kunne balansere byens energi og hvor man kunne finne roen. Et sted hvor folk kan samles på et dypere plan, uten å bli fyllesyke eller føle seg dårlig, sier Valeria som flyttet til New York for ti år siden.

Før hun pusset opp lokalene og det som er blitt en frodig bakgård, fungerte stedet som parkeringsplass og garasje.

Nå er det en grønn oase, som like gjerne kunne vært på Bali eller i Tulum. Hyllene er fulle av krukker med tørkede blomster og veggene prydes av bohemsk makramekunst signert kunstnerduoen The Reliquarium. 

– Det er ikke bare alkohol og koffein som kan virke oppkvikkende eller avslappende. Mye i naturen kan gi samme effekten, men er bra for kroppen i motsetning til kaffe og cocktails, sier Valeria. 

Eliksirene hun serverer langkokes mellom fem og 15 timer og har ulike effekter. Noen er inspirert av urfolket i Amazonas, noen av morens og bestemorens oppskrifter og andre med planter fra nærområdet. 

Vegansk mat og god drikke på Ambrosia Elixir. Foto: Paul Hughson

– Moon Dance består av blå lotusblomster, fersk druejuice og piggsvinsopp og virker avslappende, mens Golden Sun inneholder ginseng, ingefær, blodappelsin og gurkemeie, noe som er energigivende og rensende, sier hun og serverer de fargesterke drikkene. 

FLERE SAKER FRA USA

Kakaoseremoni

– Jeg sluttet å drikke alkohol for en måned siden og har en plan om seks hvite måneder. Det føles veldig bra. Jeg har også sluttet å spise kjøtt, sier stamgjesten Diego Mejia (40).

Skål! Foto: Paul Hughson

– New York er en veldig sosial by, så det er deilig å ha et sted å komme på kveldene, selv om jeg tar en pause fra alkohol. Valeria har virkelig skapt et unikt sted med mye samhold, legger han til. 

For Ambrosia Elixir er mye mer enn en kafé, det er også et sted hvor det arrangeres yoga, workshops, bærekraftige markeder, diktlesninger og alkoholfrie DJ-fester.

Brooklyn er bydelen hvor trendene skapes og nå er det altså alkoholfrie alternativer som er det aller hippeste. Foto: Paul Hughson

– Dere har kommet på en veldig spesiell kveld, sier Florencia Fridman (30) som driver selskapet Cacaolaboratory. 

Sammen med Vivian Arias (30) skal hun snart la gjestene ta del i et tradisjonelt kakaoritual, slik urfolk i Sør-Amerika har gjort i flere tusen år. Det er lørdag, fullmåne og treårsjubileum for kollektivet BAE, så det er mye å feire. 

Friske drinker og blomster på Ambrosia Elixir. Foto: Paul Hughson

– Kakao er et ypperlig alternativ til alkohol. Mens alkohol hemmer deg, løfter kakao deg opp. Det inneholder masse antioksidanter og åpner opp hjertene våre. Det er en grunn til at man startet å kjøpe sjokolade til hverandre på Valentinsdagen, sier Florencia og smiler.

Seremonien holdes på gressplenen i bakgården og starter med at alle de rundt 40 gjestene får en kopp med varm rå kakao. Ritualet fortsetter med både trommeslag, meditasjon og sang. Det ligger et tynt lag med røkelse i luften og fullmånen skinner i all sin kraft. 

Etter seremonien skal det danses til langt på natt. 

New York er fortsatt byen som aldri sover, men takket være den nye trenden med alkoholfrie barer er det ingen grunn til å våkne opp i bakrus.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN