Emil Gukild (32) fra Moss er journalist og programleder, og har vært en del av NRKs studio på Marienlyst i Oslo under årets fotball-EM. Intervjuet sto på trykk i sommerutgaven av Vagabond Reiselyst, som ble publisert i forkant av mesterskapet. 

Hva er det med sommerens fotball-EM du gleder deg mest til? 

– At det skal spilles i Tyskland! Dette er det råeste fotballandet i verden, med den heftigste tribunekulturen. Siden det forrige store fotballmesterskapet i Qatar var veldig omstridt og handlet like mye om det utenomsportslige, blir det helt fantastisk å dyrke det fotball skal handle om; samhold, glede og inkludering. Jeg skal følge begivenhetene som programleder fra studio i Oslo sammen med Ingerid Stenvold, og vi har med blant annet Andrine Hegerberg, Aleksander Schau og Tete Lidbom. Det blir helt rått! 

Og hvem vinner?

– Selv om det viser seg å være like dumt i hvert eneste mesterskap så slutter jeg aldri å tro på England.

Emil Gukild blir aldri lei av New York. Foto: Paul Hughson

Strand, storby eller fjell på ferie? 

– Helt klart storby. Jeg må gjøre noe på ferien. Fjell kan fungere det også, men jeg får nok av den typen natur gjennom skigåing. Og så er jo kona (Linnéa Myhre) fra Molde. Så når jeg skal på ferie er det storby, helst til New York og London. De byene har alt jeg er glad i; idrettsarrangementer, historie, konserter, restauranter, et enormt utvalg av hoteller og ikke minst musikaler. Jeg har alltid vært interessert i musikaler. Forrige gang jeg var i London så jeg Hamilton på Palace Theatre. 

10 BITER AV «THE BIG APPLE»
– Gode smaker i New York!

Hva betyr «Syden» for deg?

– Strand og solgaranti. Men jeg er en sånn type som blir varm og svett veldig lett, og har ikke behov for 30 grader – og er heller ikke spesielt begeistret for å få sand over alt. Var en gang i Antibes i to uker, og da holdt det på å klikke for meg. Barcelona er derimot fint; der er det jo både by og strand. Jeg har vokst opp med seilferier langs kysten av Norge og hytteliv i Østerdalen. Det var aldri klassiske sydenturer på oss.

Hvordan er ditt forhold til USA?

– Jeg ble født i Texas, siden mamma og pappa jobbet der et par år. Da jeg var på den amerikanske ambassaden i Oslo for å søke om visum før jeg skulle på utvekslingstudier i USA var det en av de ansatte som fant ut at jeg kvalifiserte til amerikansk pass. Så jeg har dobbelt statsborgerskap. Nå er det enorm forskjell på byer og stater innad i USA; det er nærmest som om Europa skulle vært helt grensefritt. Jeg digger som nevnt New York, og var på bryllupsreise på roadtrip til Los Angeles. Det er noe med den amerikanske selvtilliten og mentaliteten jeg liker. Alt går i USA! Det er mest mulig komfort, mest mulig mat, størst mulig drikke og bredest mulig motorvei. Det er nesten parodisk praktisk.

Oslo er verdens beste reisemål! Foto: Torild Moland

Hvor er verdens beste reisemål?

– Helt seriøst: Oslo. Det må være den eneste byen hvor du kan gå på ski i marka og så ta t-banen ned til sjøen for å bade, hoppe i badstua og deretter dra på opera. Kontraster uten sidestykke. 

Noen gang gått galt på reise?

– Det nærmeste må være da vi var på ferie sammen med en annen familie i Barcelona. Her hadde vi leid leilighet i et strøk som åpenbart ikke var så bra. Da vi gutta skulle ut for å handle potetgull ble vi dytta inn i utgangen og ranet av en gjeng med ti menn. Nå hadde ikke to 13-åringer fra Norge så mye av verdi, så de fikk bare med seg noen kontanter og en klokka. Et sjokk der og da, men vi taklet det fint. 

Hvilket sted reiser du ikke tilbake til?

– Tingenes tilstand tatt i betraktning så kommer jeg mest sannsynlig aldri til å reise tilbake til Moskva. 

Fargerike og allsidige Istanbul. Foto: Torild Moland

Største overraskelse?

– Istanbul. Jeg var 24 år og på jobbreise og visste lite om hva jeg kunne forvente. Det er et typisk sted jeg kanskje ikke hadde valgt som reisemål, men det ble en wow-opplevelse. Jeg husker at jeg dro på en joggetur en morgen og nærmest ble sjokkert over hvor vakkert det var.

SE STJERNER I ISTANBUL
– Les mer om storbyperlen her!

Hva synes du om pølse i vaffel?

– Alle har smakt pølse og vaffel, men ikke sammen. Så det er verdt å prøve denne spesialiteten om du er i Moss – men for all del unngå å blande syltetøy og ketsjup. 

Hva er det beste med Østfold?

– Jeløya. En vakker øy ytterst i Oslofjorden. Her er det stender, en fin campingplass, Gallery F 15 med Alby kafé og den berømte albykringla – og generelt fantastiske naturopplevelser. 

Hvor går drømmereisen?

– Den er akkurat bestilt! Vi skal til Japan i høst, så da blir det storbyliv i Tokyo og Kyoto. Det er ikke mange steder jeg har vært hvor kulturen er helt annerledes, så her forventer jeg at det blir som å reise til en annen planet. Det blir utenfor min komfortsone, og helt sikkert et eventyr! 

Fem kjappe:
Antall land jeg har vært i: 20
Alltid i kofferten: Joggesko
Drømmer om: Japan
Beste ferietype: Storby
Favorittland: Norge


TIL HOVEDSIDEN