Foto: Paul Hughson

1. Michelinmat

New York har hele 68 restauranter med stjerne i Michelin­guiden, og 131 restauranter som er klassifisert som BIB Gourmand. Meksikanske Claro og asiatiske Tuome er to av byens rimeligste stjernerestauranter, hvor du kan få en rett for litt over hundrelappen. Fra det øvre sjiktet kan vi nevne både Thomas Kellers Per Se og Eleven Madison Park, hvor sistnevnte etter pandemien utelukkende serverer veganske smaksmenyer. Har man lyst til å spise skandinavisk stjernemat i New York, er Aska et hett tips. Den svenske superkokken Fredrik Berselius har to stjerner i Michelin-guiden, og serverer rene, komplekse retter inspirert av naturen. Fredrik drar ofte på matsanking noen timer nord for New York City, eller i en urban kjøkkenhage i nærheten. Den mørke og stemningsfulle restauranten holder til i lokalene til en gammel tekstilfabrikk, rett ved Williamsburg Bridge i Brooklyn. Smaksmenyen på rundt 12 retter er et av de beste måltidene vi har spist!

Mer info: clarobk.com, tuomenyc.com, elevenmadisonpark.com, thomaskeller.com, askanyc.com

Foto: Paul Hughson

2. Smogasburg

I tillegg til byens mange mathaller har New York et helt ­spesielt utendørs matmarkedskonsept. I helgene – på tre ulike steder både i Williamsburg, i Prospect Park og ved World Trade Center – skaper Smorgasburg festivalstemning, med over 100 matboder som disker opp med morsomme, kreative hybrid­retter som spagettidonut, pizzacupcake og ramenburger. Flere av bodene bruker lokale råvarer, og alle er 100 prosent plastfrie. I tillegg oppfordres gjester til å ta med egen drikkeflaske til vannstasjonene som settes opp. «The Woodstock of Eating» har det populære markedet blitt kalt, som samler opp til 30 000 mennesker på en solfylt dag.

Mer info: smorgasburg.com

Foto: Paul Hughson

3. David Changs «momoverse»

Det er umulig å skrive om kulinariske New York uten å nevne kjendiskokken David Chang, kjent fra blant annet Ugly Delicious på Netflix. Han har i dag flere spisesteder i USA, men den originale er Momofuko Noodle Bar i East Village. Her er det avslappende stemning med slurpende god ramen på menyen. Prøv også en av bao bunsene deres hvis du er innom. David Chang har også tre andre konsepter i New York; gourmetrestauranten Ko med to stjerner i Michelinguiden, Ssäm bar på Pier 17 som serverer retter inspirert av energien til New York, og takeaway-stedet Bāng Bar. Her er det noe for enhver smak og lommebok!

Mer info: momofukunoodlebar.com, momofuku.com

LES OGSÅ: INNSIDERTIPSET: WILLIAMSBURG

Foto: Paul Hughson

4. Pastramisandwich hos Katz´s

Et av New Yorks mest ikoniske spisesteder er Katz´s Delicatessen i bydelen Lower East Side på Manhattan, blant annet kjent fra filmklassikeren «When Harry met Sally». Bordet hvor Meg Ryan og Billy Crystal sitter i filmen har et skilt hengende over seg og er til fritt bruk hvis det er ledig. Katz´s er aller mest kjent for sine gigantiske sandwicher med rykende fersk ­pastrami eller «corned beef», klassikere de har servert siden 1888. Stedet er åpent fra morgen til kveld, og passer både til frokost og kvelds. Trekk en lapp, still deg i kø og gå for en «Reuben» med ost eller en klassisk pastramisandwich, gjerne med noen syltede grønnsaker ved siden av. Du vil neppe gå derfra sulten!

Mer info: Åpent fra 08:00 – 22:45. En sandwich ligger på rundt kr 200. katzsdelicatessen.com

Foto: Paul Hughson

5. Mathaller

Det er flere gode mathaller i New York, særlig på Manhattan og i Brooklyn. Chelsea Market i Meatpacking District er en klassiker. Det ligger i de gamle lokalene til kjeksfabrikken ­National Biscuit Company, hvor Oreokjeksen ble oppfunnet. I dag strekker det kulinariske tilbudet seg langt utover sprøe kjeks, og israelske Miznon, Very Fresh Noodles og Los Tacos no. 1 er noen favoritter. En annen smakfull mathall på Manhattan finner du rett ved Flat Iron-bygningen. Eataly er en mathall full av italienske delikatessebutikker, vinbarer og restauranter – og alle som elsker Italia bør kjenne sin besøkelsestid. På andre siden av East River i Dumbo, Brooklyn har reiseredaktørene i Time Out samlet 21 av sine New York-favoritter under ett tak og skapt et smakfullt reisemål. Dette er en utmerket måte å spise på noen av byens mest ikoniske restauranter uten å stå i lange køer eller å flytte på seg. Baren er også inspirert av New York, med kjente cocktails og mikrobrygg.

Mer info: chelseamarket.com, eataly.com, timeout.com 

LES OGSÅ: NEW YORKS GRØNNESTE NABOLAG

Foto: Paul Hughson

6. Smaken av hiphop i Bronx

Mange assosierer «Da Bronx» med kriminalitet og gjengvold. Men bildet er i dag mye mer nyansert. Dette er en bydel som virkelig overrasker, og dessuten er hiphopens vugge. Bronx´ musikalske bidrag til verden er noe som har inspirert flere av dagens hippeste «hangouts», spesielt i nabolaget Mott Haven, som gentrifiseres i rekordfart. Med beleilig beliggenhet kun én stasjon unna Manhattan, investeres det stort i dette nabolaget helt sør i Bronx. I den trivelige bakgården til Bronx Brewery er det stadig hiphopkonserter, og øl­boksene er dekorert med graffititags og boombokser. Bydelens beste spisested har også gått «all in» med musikalsk tema. Den hiphopinspirerte restauranten Beatstro har himmelsk soulfood og en vegg full av gullbelagte høyttalere. Dette ­imponerte anmelderne fra Michelin, som har gitt restauranten kvalitetsstempelet Bib Gourmand.

Mer info: thebronxbrewery.com og beatstro.com 

Foto: Paul Hughson

7. Østers på Governors Island

Åtte minutter med ferje fra Manhattan og fem minutter fra Brooklyn ligger den sjarmerende bilfrie øya Governors Island. Her kan man sjekke inn i et av glampingteltene til Collective Retreats, men også besøke New Yorks beste østersbar. Restauranten Island Oyster har førsteklasses utsikt over til Manhattans skyskrapere. De har flere typer østers på menyen, gjerne fra New York State eller nabostaten Massachusetts. Havets afrodisiakum serveres på et fat med både sitron, eddik og chilikompott og slurpes, gjerne akkompagnert av en fargerik drink. Tropiske cocktails i friske farger er nemlig en annen spesialitet her, så dette er et ypperlig sted å være når solen går ned!

Mer info: Både øya og Island Oyster (islandoyster.com) har åpent frem til slutten av oktober da øya stenges for vinteren. Les mer om øya her: govisland.com

8. Burger

Man kan vel ikke besøke USA uten å ha spist en saftig burger? Et godt tips er å se etter restauranter som serverer burgere fra den lokale kjøttprodusenten Pat Lafrieda, et kvalitetsmerke i New York. Vår favoritt er Emily´s i Brooklyn. Selv om Emily´s egentlig er en pizzarestaurant, står folk i kø for å spise burgeren deres, som av mange regnes som byens beste. Den består av Pat LaFriedas tørrmodnet biff, karamellisert løk, Grafton-­cheddar, den hemmeligstemplede Emmy-sausen, og serveres på et saftig pretzel burgerbrød. Burger Joint er en annen klassiker, en burgersjappe som ligger gjemt bak et rødt forheng i lobbyen på Parker Meridien Hotel ved Central Park. Vegetarianer eller veganer? Sjekk ut Superiority Burger i East Village, som ute­lukkende serverer spennende vegetar- og veganske burgere.

Mer info: Emily´s (pizzalovesemily.com) har to restauranter, en på Manhattan og en i Brooklyn. Begge har burger på menyen, men det er kun den i Brooklyn som har den berømte Emmy Burgeren. Bestill bord på forhånd. 

LES OGSÅ: 0% i NEW YORK

Foto: Paul Hughson

9. Internasjonal mat i Queens

Queens er New Yorks største og mest multikulturelle bydel. ­Cirka halvparten av innbyggere ble født utenfor USA, og bydelens 6000 restauranter serverer mat fra over 120 land. Her kan man fråtse i mat fra hele verden, fra nepalske momos til ­colombianske arepas. Eller hva med å prøve byens beste taco hos Casa Enrique – Queens eneste restaurant med Michelinstjerne? Eller den nye snakkisen Adda Indian Canteen? Et annet godt tips er å følge gatene under 7-toget, som har fått kallenavnet «The International Express» eller bli med den colombianske kokken Esneider Arevalo og Culinary Backstreets på kulinarisk vandring. Hver lørdag mellom april til oktober kan man også besøke Queens Night Market, hvor det serveres mat fra over 30 land fra 50 matvogner.

Mer info: Full dag på guidet mattur med culinarybackstreets.com koster kr 1400, all mat inkludert. Halvdagsturer fra kr 900. 

Foto: Paul Hughson

10. Gospelbrunsj i Harlem

Harlem er et av de største nabolagene på Manhattan, og hadde lenge et litt frynsete rykte. I dag er det et senter for afroameri­kansk kultur med jazzklubber, gatekunst og restauranter som serverer «soul food». Restauranten Red Rooster, med svenske Marcus Samuelsson i spissen, hyller dette mangfoldet. Hver søndag er det gospelbrunsj nede i kjelleren av Red Rooster på Ginny´s Supper Club, med Vy Higgen´s Gospel Choir. Korets versjoner av Amazing Grace og Purple Rain vil gi de fleste gåsehud, og maten gjør godt for sjela. Brunsjbuffeten inkluderer klassikere som chicken and waffles, shrimps and grits og luftig cornbread. Det er også ala carte og livemusikk på Red Rooster denne dagen. Musikk + mat = sant!

Mer info: Søndagsbrunsj med gospelkonsert hos ginnys­supperclub.com koster kr 520 og man må reservere plass. Eller sjekk ut redroosterharlem.com. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN