Genève er kjent som internasjonalt sentrum for politikk og penger, men den kompakte byen ved Genèvesjøen er også et overraskende allsidig reisemål ifølge den lokale turistguiden Cyrille Wohlschlag. Her er guidens beste tips i alt fra attraksjoner til spisesteder i den sveitsiske storbyen. 

Sjøen er alltid i sentrum i Geneve. Foto: Geneve Tourism

Se og gjøre
I nesten tjue år har jeg hatt gleden av å introdusere hjembyen min for besøkende. Det er fortsatt like gøy. For meg er det det er særlig det kosmopolitiske og multikulturelle aspektet som gjør Genève til en interessant by. Her hører du alle verdens språk mens du går gatelangs. Genève er ganske enkelt en internasjonal hovedstad, selv om det er Bern som er hovedstaden i Sveits. 

Byen er også rik på både historie og kultur, og her er alt samlet på et ganske lite område. I tillegg er det fort gjort å reise ut på landsbygda og opp i fjellene på dagsturer i vakker natur. Men når du først kommer hit må du selvsagt se de viktigste severdighetene, som Jet d’Eau, den imponerende fontenen ute på sjøen. Den fargerike blomsterklokken, Det internasjonale monumentet til reformasjonen, Place des Nations og St. Pierre-katedralen er også obligatoriske attraksjoner. Det er for øvrig et must å ta de 157 trinnene opp til tårnet i katedralen for luftig utsikt over byen. Jeg vil også anbefale å ta turen opp til Jonction-broen for å se de to elvene møtes; den blå Rhône og den nærmest melkehvite Arve forenes på et punkt uten å endre farge. 

Flere innsidertips:
– Toppen av Lisboa!
– Musikk og moro i Liverpool!
– Roma: Livsnyternes by!

Naturlig magi i Jonction. Foto: Geneve Tourism
Cyrille Wohlschlag. Foto: Privat

Jeg vil også slå et slag for en iskrem eller drink i Carouge like utenfor sentrum. Her er det også verdt å merke seg den italienske arkitekturen fra 1700-tallet. Loppemarkedet i Plainpalais hver onsdag og lørdag er en stor opplevelse som jeg alltid får med meg, mens besøkende bør legge inn tid i flere av byens museum. Merk at de permanente utstillingene i hovedsak har gratis inngang. Musée d’Art et d’Histoire er byens viktigste museum. Her finner du blant annet Konrad Witz sitt mesterverk La Peche Miracaleuse fra 1444, regnet som det første landskapsbildet i kunsthistorien. Naturhistorisk museum i Parc de la Perle du Lac er verdt turen alene på grunn av selve bygningen og de nydelige omgivelsene. 

Kunsthistorisk museum i Geneve. Foto: Museet

Shopping
Rues Basses i sentrum huser de fleste internasjonale kjedene og de store merkene du sikkert kjenner fra før. Byens litt mer perifere nabolag er mer spennende for den som jakter alternative butikker og originale varer. Bruktbutikken Lili Tulipe Boutique i distriktet Eaux-Vives har dameklær av beste merke og kvalitet, mens Caillou Boutique i Place des Augustin har et stilig utvalg av interiør og klær. Jeg liker for øvrig å handle økologiske og lokalproduserte matvarer av høy kvalitet og helst uten at de skal være pakket inn i plast. Anbefaler derfor Nature en Vrac, en butikk i kategorien zero-waste midt i det nydelige nabolaget Grottes.

Spis rösti ute på Bains des Paquis. Foto: Geneve Toruism

Lokale smaker
Som så mange andre fastboende er jeg veldig glad i dagens middag på restauranten ute på Bains des Pâquis. Den holder til på en brygge midt ute på Genèvesjøen, og om vinteren er ostefonduen de serverer garantert den beste i byen. For autentiske og lokale smaker går jeg gjerne for en rösti – en sveitsisk spesialitet med gratinerte og stekte poteter – på Café du Bourg-de-Four i hjertet av gamlebyen. De kan sine saker; her har de servert denne retten siden 1874! Jeg har allerede nevnt at Genève er en internasjonal by, og dette reflekteres også i det kulinariske utvalget. Spis etiopisk injera på restaurant Nyala, vietnamesisk pho på La Maison d’Asie og peruansk ceviche på Galliano

På varme sommerdager er bredden av Rhône et fint sted. Kjøp en kopp myntete og nyt livet fra uteserveringen til Terrasse Le Paradis, hvor de også har småretter og søtsaker. Ellers samles vi gjerne på terrassen til La Clémence i gamlebyen for å se på bylivet, mens kvelden godt kan fortsette på Café de la Presse. Det er heller aldri feil å ta turen til en av de mange barene langs l’École-de-Médecine, for eksempel La Ferblanterie. Dersom det er aktuelle fotballkamper på tv-skjermen eller jeg bare vil ha litt britisk stemning, så velger jeg Mr. Pickwick Pub, den eldste engelske puben i Sveits. Summen av alt dette er en by som har noe for alle.

Herskapelige Beau Rivage. Foto: Gauvin Pictures/hotellet

Sov søtt
Den som vil unne seg det lille ekstra bør sjekke ut Beau Rivage Hotel, et av byens mest historiske hotell og det første i verden som hadde heis! Fra kr 4000 per natt i dobbeltrom. For en mer overkommelig pris foreslår jeg Hotel Mon Repos. Det har også fin beliggenhet nær sjøen og byens vakreste parker – fra kr 1500 per natt. City Hostel er et godt valg for den som reiser på stramt budsjett – fra kr 1000 per natt. 

Klassiske cocktails på Beau Rivage. Foto: Hotellet

TIL HOVEDSIDEN