Catharina Maria Bugge driver med guiding, transport og skreddersydde arrangementer for Italia Partner. Foto: Privat

Se og gjøre

Roma er et eneste stort utendørsmuseum, så det trengs mer enn et liv å se alt. De største attraksjonene er fortsatt essensielle severdigheter; Colosseum, Forum Romanum, Peterskirken, Pantheon, Spansketrappene og Fontana di Trevi. Men jeg vil også slå et slag for Katakombene, som er underjordiske ganger med gravkamre i veggene. Det er over 900 kirker i byen. Stikk innom noen av dem, så finner du kirkerom fulle av flott kunst – helt gratis. Min favoritt er Basilica di Santa Maria i Trastevere.

Is ved Trevifontenen. Foto: Paul Hughson

Vil du oppleve en oldtidsby, så er Ostia Antica er bra sted. Dette var Romas havneby for 2000 år siden. Og gå opp på en av byens høyder. Fra Giancolo bak Trastevere får du fin utsikt mot byen, det samme gjelder fra Terrazza Pincio ved Piazza del Popolo.

Uteliv 

Unn deg også en tur opp på en takterrasse med flott utsikt over byen fra uteserveringen. Flere hotell har åpen bar på taket, for eksempel Hotel Minerve (grandhoteldelaminerve.com), Hotel Smeraldo (smeraldoroma.com) og Hotel Rafael (biohotelraphael.com). Barene langs elven Tevere er også gode alternativ for en drink i varmen. Av mer tradisjonelle barer er Enoteca Domus Vini (Via Genova 19) i Rione Monti et hyggelig sted. Her arrangerer vi også vinsmaking. Tempio Bar rett foran Pantheon på Piazza della Rotonda anbefales for den som vil nyte utsikten mot «Alle guders tempel». Her risikerer du å treffe andre nordmenn på tur! Vinbaren Il Vinaietto ved Campo de Fiori er et annet fint sted for en drink, mens Bar San Calisto(barsancalisto.it) er en klassiker med lang historie i Trastevere.

LES OGSÅ: FY SKAM I ROMA

Trastevere. Foto: Paul Hughson

Shopping

Porta Portese (marketsofrome.com) er det mest kjente og største markedet i Roma, åpent søndag formiddag. Det strekker seg over et stort område i Trastevere. Her selges alt mulig; antikviteter, nye og brukte klær, sko og husholdningsartikler. Via del Corso er en bra handlegate med både dyre og rimelige butikker. Se til Via Condotti for mer eksklusiv shopping med Romas dyreste og mest eksklusive motehus som Armani, Fendi, Louis Vuiton, Gucci, Prada, Bvulgari og Valentino. Men det er mer enn kostbar mote her: Caffè Greco (anticocaffegreco.eu) er et skikkelig landemerke i byen. Den åpnet i 1760 i Via dei Condotti nær Spansketrappen, og skal være Romas eldste bar, og Italias nest eldste – etter Caffè Florian i Venezia. Det kan også være sjarmerende å reise vekk fra turiststrømmen og heller ta en liten tur ut fra det historiske sentrum. Viale Marconi og Via Tuscolana er hyggelige områder med mange butikker. Selv bor jeg i Viale Marconi, som også er en flott handlegate med mange kles-, sko-, mat- og spesialbutikker. Her finnes det knapt en turist! En av mine favoritter er skobutikken Scarpe & Scarpe (scarpescarpestore.com). I området finner du også Albanese, som er et av Romas beste bakerier, og den lokale isbaren Gelateria Alpina. 

Grand Hotel de Minerve. Foto: Grand hotel de Minerve

Mat og drikke

Etter handleturen så kan det være deilig med en aperitivo, for så å spise middag på Ristorante Il Piccolo Borgo (ristoranteilpiccoloborgo.it), som er min stamrestaurant. Romersk mat er for øvrig så mangt. Se etter Bugatini all’amaticiana (tomatsaus med guanciale), Spagetthi alla Carbonara, (guanciale, egg og pecorinoost), Saltimbocca (kalvekjøtt i tynne skiver med skinke og salvie) og Suppli (fylte riskroketter – typisk forrett eller gatemat i det romerske kjøkken). Ristorante da Sabatino (dasabatino.it) på intime Piazza S. Ignazio er en meget hyggelig restaurant, som drives av tre søstre. Ikke langt fra Pantheon/Via del Corso. Det trivelige ekteparet som driver Ristorante da Achille del Pantheon (achillealpantheon.eatbu.com) serverer også romerske spesialiteter. Denne ligger i en «turistifisert» gate, rett ved Pantheon, men her spiser også de lokale. For den klassiske restauranten med rødrutete duker og koselige lokaler, er Osteria Da Mario ved Pantheon stedet. God, romersk mat, og et flott uteområde på en liten piazza. Ristorante Popi Popi i Trastevere har veldig god pizza. Her holder vi dessuten våre pizzakurs (iroma.no), med kyndig veiledning av far og sønn som driver restauranten. Det er ikke mulig å bestille bord på Trattoria da Augusto i Trastevere, men det er vel verdt å vente på ledig plass. Trattoriaen har beholdt den samme stilen siden de åpnet i 1952. Klassisk, romersk mat. Tre Scalini (ristorantetrescalini.it) på fantastiske Piazza Navona har i tillegg til høyt nivå på sine retter utsøkt utsikt over piazzaen. Hosteria Romana (hostariaromana.it) rett ved Fontana di Trevi drives av et trivelig ektepar som tilbyr utallige forretter, god pasta og kjøtt. En opplevelse! Gioletti (giolitti.it) går for å være en av de beste iskrembarene i Roma – om ikke den beste. Det er også en opplevelse å gå innom Gelateria Della Palma (dellapalma.it) i Pantheon, hvor du kan velge mellom 150 ulike smaker. 

LES OGSÅ: SMAKEN AV ROMA

Hotel Smeraldo. Foto: Hotel Smeraldo

Sov søtt

Hvor skal du så lade opp mellom etappene i den kulinariske løypa? Hotel Smeraldo (smeraldoroma.com), Hotel Hosianum (hosianum.com), Hotel Chiara (albergosantachiara.com), Hotel del Sole (hotelsolealpantheon.com), og Hotel Quirinale (hotelquirinale.it) er alle gode valg, priser fra 1000-2000 per natt. I tillegg vil jeg anbefale H10 (h10hotels.com), som har svømmebasseng på taket.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN