1. Grisete spising

Om du lett søler når du spiser bør du tenke deg om to ganger før tar med deg en gelato til Spansketrappen eller til en av byens mange kjente fontener, som f.eks. på Piazza Navona. Med de nye reglene har det nemlig blitt forbudt å spise grisete rundt historiske monumenter. Du bør heller ikke søle tomatsaus eller parmesan-dryss på marmor e.l. 

TA TESTEN: ER DU ET ØKOSVIN?

2. Fontenebading

Det er ikke bare det å spise rundt fontenene som har blitt ulovlig, også det å hoppe i for et bad, sitte på dem, kaste ting i vannet eller la hunden din drikke fra den har blitt straffbart. Men å kaste mynter skal visstnok fortsatt være lov, så man kan fortsatt oppfylle ønsker ved Trevifontenen.  

3. Bar overkropp

Det var kanskje en selvskreven regel fra før, men det er altså ikke lov å vandre rundt i Roma i bar overkropp. Uansett om temperaturen når nye varmerekorder, eller hvor hardt du har jobbet med sommerkroppen. 

4. Turistfeller

En liten gladnyhet også, om du ikke er av typen som liker «pub crawls» da. De nye reglene har nemlig gjort det ulovlig å arrangere organiserte pubvandringer, samt selge ugyldige billetter som lover deg å slippe unna køen til f.eks. Colosseum og Vatikanet. Det har også blitt ulovlig å kle seg opp som romerske herskere og ta betalt for å ta bilde sammen med turister. Det er heller ikke lov å synge eller spille instrumenter på offentlig transport. 

LES OGSÅ: CAMPING FOR DUMMIES

5. Kjærlighetshengelås

Roma er kjent for å være romantikkens by, og mange forelskede par har lagt igjen et minne i form av en hengelås på en av byens mange broer. Men med de nye reglene på plass er det greit å finne andre måter å bevare kjærligheten på, nå blir nemlig det å henge opp «kjærlighets-hengelåser» straffet med bøter. 

6. Koffertrulling

Om hotellet ditt befinner seg rundt Spansketrappen må du passe på å ikke rulle kofferten din opp de kjente trappene på veien, det er nemlig nå strengt forbudt. Det samme gjelder barnevogner. 

7. Vanndrikking

Om du skulle bli tørst og fysen på litt vann fra en av byens mange offentlige drikkefontener, kjent som nasoni, må du følge nøye med. Som tørst turist har du nemlig ikke lov til å berøre metallet med munnen, men oppfordres heller til å lage en kopp med hendene dine eller plassere en finger på vannstrålen så det lages en bue opp til munnen. 

8. Offentlig drikking

I tillegg til å forby pubvandringer har det vært snakk om å innskrenke tiden alkohol kan bli solgt fra butikker og salgsautomater, ved å stoppe salget fra klokken 22 om kvelden til 7 om morgenen. Etter klokken 23 vil det også forbys å drikke på offentlige gater, kollektiv transport og åpne grønne områder. 

Kilder: Lonely Planet, Independent, Mirror, Traveller.com 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN