– Hvem hadde trodd at jeg skulle kjøre traktor på landsbygda!
Marie Naraine ser på meg og ler. Vi befinner oss i Dalsland, en relativt ukjent perle i Vest-Sverige med uberørt villmark, dype skoger og over 1000 innsjøer. Rundt oss er frodig jord, høye trær, sauer som breker og hunder som leker. Og kanskje best av alt; stillhet. Få år tilbake så hverdagen helt annerledes ut. Da drev Marie og mannen David Naraine fra London en suksessfull motebutikk i Gøteborg hvor de blant annet solgte Gucci barneklær. Nå lever de et helt annet liv og kontrastene kunne ikke vært større.
Fra mote til jordbruk
Etter 20 hektiske år i storbyen fant paret ut at det var noe som manglet i livet. Hverdagens stress og mas la lokk på det som virkelig betydde noe. Fokuset var rettet utover mot virksomheten og det overfladiske, istedenfor innover mot familie og egen helse. Prioriteringene var feil og en endring måtte til.
– Jeg innså at vi ikke kom til å jobbe med mote resten av livet, forteller Marie.
I 2005 kjøpte paret sommerhus i Dalsland.
– Alt stress forsvant. Vi fikk koble av og puste ut, forklarer David.
Paret brukte stadig mer tid på landsbygda og besøkte sommerhuset omtrent hver helg. I 2007 ble virksomheten deres kåret til Sveriges beste butikk. Da begynte de store spørsmålene å melde seg.
– Hva er neste steg? Skal vi åpne flere butikker? Finnes det noe annet? Skal vi flytte ut på landet? Hva skal vi gjøre der?
Høsten 2011 solgte de bedriften, pakket sekken og flyttet ut på landet
Helomvending
Det tok flere år for Marie å overbevise David til å ta det store steget. Høsten 2011 solgte de bedriften, pakket sekken og flyttet ut på landet. Livsstilen endret seg over natten og Swedish Country Living tok form. For å tjene til livets opphold, måtte de dele paradiset med andre. Dermed åpnet de for gjester som kunne bo på landsbygda og komme tett på naturen. Og eventyret ga resultater. I 2021 ble Swedish Country Living kåret til Sveriges mest bærekraftige opplevelse av 360° Eat Guide.
Sommerhuset har nå blitt til en gård med over 100 sauer og lam som beiter på jordene, frittgående moskusender som hakker i det frodige grønne gresset og hundene Leo og Sunny som springer rundt på gården og hilser på besøkende.
– Reisen vår startet i storbyen, men tok oss til landsbygda, sier Marie.
– Målet er å bringe folk nærmere naturen, supplerer David.
Bo som en eremitt
Vi bor i A-Frame Hermitage, en koselige eremitthytte bygget med respekt for naturen. Her kombineres design og bærekraft i skjønn harmoni. Hyttens vegger og tak er bygget av bjørk og osp fra de dalslandske skoger og isolert med saueull fra gården. De store vinduene er resirkulert og har fått nytt liv. Interiøret består av skandinaviske designmøbler som lenestolen Jetson 69 og bioetanol-ovnen Cocoon Aeris i polert stål.
Til tross for at hytta kun rommer 30 kvadrat, gjør takhøyden på seks meter at den føles mye større. Vi har verken strøm eller vann, men på en merkelig måte kjennes det likevel luksuriøst ut. Vår helt egen oase midt i naturen – langt unna storbyens kjas og mas. Tiden står nærmest stille og man kan fokusere på å nyte øyeblikket her og nå.
Det sies at naturen er en ekte lykkepille som reduserer stress og fremmer positive følelser i kroppen. En slags terapi for kropp og sjel, om du vil.
MER OVERNATTING UTENOM DET VANLIGE? NATURLIG LUKSUS I KILSTI COMPACT LODGE
Selvlærte
Marie og David viser oss de resterende eremitthyttene som hver og en har sin egen stil og er innredet med vedovn og sauefeller for en koselig atmosfære. Første stopp er Skiferhuset som er bygget av svimlende 4000 skifer fra Dalsland.
– Det tok oss seks uker å montere for hånd. Hadde vi visst hvor lang tid det ville ta, hadde vi nok aldri startet, sier David og ler. Den rustikke hytta har syv store antikke vinduer med flott utsikt over det omkringliggende landskapet.
– Det ser ut som et eventyrlig pepperkakehus, utbryter David.
Videre går turen til The Hermitage som er laget av resirkulerte bygningsmaterialer. Selve inngangsdøren går helt tilbake til 1700-tallet. Taket prydes av gress hvor det om sommeren vokser jordbær og andre vekster.
– Her må vi fikse det meste selv fordi det finnes ingen å ringe. Vi har lært oss å bygge hus, dyrke jord og håndtere sau, forteller de.
Tiden står nærmest stille og man kan fokusere på å nyte øyeblikket her og nå
Utespa
I tillegg til å nyte stillheten, kan gjestene boltre seg i naturen, padle kano, gå fotturer, bade i innsjøen, plaske i det vedfyrte badekaret eller varme seg i den infrarøde saunaen i båthuset. Vi tar turen ned til vannet hvor utespa står for tur. Det svensk-designede vedfyrte badekaret er fylt opp med vann fra innsjøen og kan nytes året rundt. Stampen rommer to personer og har en innebygd vedovn som kan regulere temperaturen ved hjelp av fyring etter eget ønske. Vi fyrer i karet og ser ivrig at gradene sakte men sikkert stiger fra kjølige 11 grader til varme 35. Dette er virkelig hva man kan kalle ekte luksus i naturen.
NORGES MEST SMAKFULLE UNIKE OVERNATTINGER
Tett på naturen
Det finnes også et hav av turmuligheter i området. Vi peiler oss ut Kroppefjäll Bed & Breakfast i Dals Rostock, 20 minutters biltur fra Swedish Country Living. Her møter vi Patrick Allier, en engelskmann som kom til Sverige i år 2000. Han ønsket å bo i togavstand til Gøteborg og endte opp i Dalsland i 2012.
– Jeg er en naturelsker som ble forelsket i stedet og har aldri sett meg tilbake.
Her finnes historie i veggene. Kroppefjälls Sanatorium åpnet i 1911 som et rehabiliteringssted for mennesker med tuberkulose. Det ligger midt i et fantastisk naturområde med flere naturreservater. Landskapet er kupert, variert og vakkert. Vi vandrer Doktor Saedéns runde, en tursti oppkalt etter sanatorielege Carl Saedén. Han var opptatt av de fire pilarene hvile, natur, kultur og mat – som jo også er tema for vår helg i naturen. Den 2,7 kilometer lange runden skulle styrke pasientene samtidig som de fikk vakker utsikt over Vänern og Kinnekulle.
Gourmet i det fri
Tilbake på Swedish Country Living blir gjestene servert hva gården produserer i sesong, det være seg poteter, lam, and, urter og grønnsaker som løk, kål, agurk og jordbær. Utendørs matlaging er en sikker vinner her og i dag er intet unntak. Kveldens middag tilberedes i utekjøkkenet og på menyen står hjemmelaget pizza av lokale råvarer.
Vi tenner den vedfyrte pizzaovnen, kjevler deigen og topper med tomatsaus, ost, sopp, skinke, squash og løk. Det knitrer fra bålet og glørne omfavner pizzaen. Resultatet blir en tykk, luftig og knasende sprø skorpe. Vi skåler i Dalslandsbubbel laget på gården og nyter utsikten over Vänern, Sveriges største innsjø, mens solen sakte, men sikkert forsvinner bak de høye tretoppene. Vi kjenner varmen fra ovnen og nyter stillheten. Mørket senker seg og det er snart på tide å krype til køys i den koselige hemsen for en god natts søvn. Men før den tid gjenstår en siste ting. Etter flere timer utendørs, skal det bli ekstra godt å sette seg inn i den infrarøde badstuen i naustet. Saunaen holder hele 65 grader idet vi stiger inn. En perfekt avslutning på en riktig så avslappende dag.
Fram to table
Vi våkner til sol og lyden av fuglekvitter. I orangeriet venter en nydelig frokost laget med kjærlighet.
– Her får man nybakt surdeigsbrød hver eneste morgen, sier Marie og smiler bredt.
Videre disker hun opp lokal skinke, egg, melk og appelsinjuice. På menyen står også hjemmelaget honning og chutney laget av gårdens grønnsaker. I tillegg finnes yoghurt, granola, gule bringebær, presskannekaffe og økologisk te.
Skogeventyret er over for denne gang. Det er på tide å returnere til den hektiske hverdagen. Friluftsentusiasten inni meg vil helst bli værende. Men den gang ei. Jeg tar et siste dypt åndedrag før jeg setter meg inn i bilen. Det er noe eget med den friske luften som bare landsbygda kan by på. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er inspirert og kan oppfordre alle til å begi seg ut på en primitiv ferie i de svenske skoger.
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!