Med fokus på både gastronomi, velvære og ski tilbyr Cortina den komplette skiferien. Foto: Runar Larsen

Sjekk den utsikten, sier Martine Kopstad Floeng (27) og kaster seg ned i snøen før hun løper inn i den varme badstuen.

2752 meter over havet, på toppen av fjellet Lagazuoi, ligger Dolomittenes mest spektakulære badstuetønne, plassert på en klippekant med vanvittig utsikt over den ruggete fjellkjeden.

De spesielle fjellene stiger omtrent loddrett opp og danner dramatiske skulpturer på alle kanter. Badstuen til Rifugio Lagazuoi er vår i to timer, vi har fått tildelt hver vår badekåpe og iskald øl kan bestilles i baren. Og alt det for litt over hundre kroner per person!

LES OGSÅ: 10 MORSOMME VINTERAKTIVITETER UTEN SKI PÅ BENA

Fjonge Cortina

For spektakulære opplevelser trenger ikke være dyrt i Cortina d’Ampezzo, selv om førsteinntrykket av det italienske skistedet er veldig eksklusivt. Heldigvis er ikke snobbefaktoren høyere enn snødybden.

I det lille sentrumet vandrer riktignok finere fruer rundt på jakt etter siste skrik innen pelsklær og skimote fra merker som Moncler, og dersom du skulle være på utkikk etter en Gucciveske til 80.000 kroner har du kommet til rett sted.

Smil! En skikkelig ski-selfie må til, vi befinner oss jo tross alt midt i Dolomittenes beste bakker. Foto: Mari Bareksten

Men etter en kjapp gondoltur oppover i fjellet, er virkeligheten en helt annen. Herfra kan man vrake og velge i røde, grønne og sågar svarte løyper. Er du vant med offpiste og skogsløyper, kan det hende du vil savne de store utfordringene, men for de fleste byr Cortina på mer enn gode nok nedfarter.

Og sjelden har vi sett så velpreparerte løyper – selv på slutten av dagen holder snøen høy kvalitet. Her er det ski som er i fokus, og som seg hør og bør i stilige Cortina: Også veldig god mat og spektakulære spaopplevelser.

Bond, James Bond

Britiske fjellklatrere var de første til å etablere skivirksomhet i dette området. Midten av 1800-tallet var turismens spede begynnelse, og i 1956 arrangerte den lille byen i Dolomittene vinter-OL. Men det var ikke før James Bond viste slalåmferdigheter i verdensklasse i en av filmseriens mest berømte åpningsscener i 1981 at byen ble skikkelig kjent.

Svisj, svosj, svisj. I et av Italias mest spektakulære fjellområder er det også moro å suse ned skibakkene. Foto: Runar Larsen

 

Store deler av handlingen i «Kun for dine øyne» er nemlig spilt inn i Cortina, og selv i dag vil du kjenne igjen steder fra filmen som hadde Roger Moore i hovedrollen. Olympiastadion, hoppbakken og Hotel Cristallo er alle landemerker i den lille byen.

FRA FJELL TIL FJORD

Fasjonabelt

Sistnevnte er et særdeles fasjonabelt femstjernershotell fra 1901, et kvarters spasertur fra sentrum. Cristallo har glitrende lysekroner, prisvinnende restauranter og en deilig og vakker spaavdeling. Spaterapeutene tilbyr behandlinger som sjokoladepeeling, indisk hodemassasje og «Anti Jet Lag- facials».

Vi nøyer oss med å bruke de vakre fellesområdene, som i tillegg til badebasseng og boblebad har badstuer og tyrkisk bad – og fantastisk utsikt til fjellene.

Afterski

Skal det vært fint, så skal det være fint. Og afterski i Cortina betyr ikke bare dansing på bordene og fulle ølmugger. Her er det vinbarer som gjelder, og Enoteca Cortina er den aller hyggeligste. Rett ved byens klokketårn ligger vinbaren som har blitt et møtested for lokale så vel som turister.

På Hotel Adler Dolomiti er utsikten upåklagelig. Foto: Hotel Adler Dolomiti

Kritt-tavlen bak baren som er designet i mørkt tre viser daglig rundt 15 nye viner på glass, og de sjarmerende kelnerne gir deg gjerne råd om de edleste dråpene, som kan serveres med brød og italiensk skinke. Et glass knusktørr prosecco smaker veldig godt etter en lang dag i skibakkene.

SVERIGES BESTE VINTERSPA

Badestamp

Bobler følger også med på vår neste spaopplevelse i fjellet. Denne gangen har vi leid en badestamp utenfor en av Cortinas mange «rifugios», som er koselige trehytter hvor lokale familier har drevet serveringsvirksomhet i generasjoner. Rifugio Scoiattoli har i tillegg til å tilby overnatting, lunsj og middag satt opp en vedfyrt badestamp med utsikt til de fem fjelltoppene Cinque Torri, selve symbolet på Cortina. Og leier du det rustikke spatilbudet, inkluderer det også bobler i lilla plastglass og fingermat på flytende fat.

For 1500 kroner kan du leie denne badestampen fra Rifugio Scoiattoli, inkludert tapas og bobler. Foto: Mari Bareksten

Mens vi venter på at vannet skal bli varmt nok, sitter vi i solsteiken på uteserveringen og nyter italienske spesialiteter som «caprese» og «Violette ai sapori di bosco» – hjemmelaget pasta med blåbær. Skiferie på italiensk smaker sannelig godt!

FLERE SAKER FRA ITALIA

Skål for stamp!

– Nå er vannet klart, sier Guido Lorenzi og gir oss hvert vårt pelsteppe som vi pakker rundt oss på vei til badestampen.

Syv stykker får plass i det romslige karet, og Guido gir oss noen lilla plastikkglass før han spretter en flaske prosecco.

Og da gjenstår det bare å utbringe en skål! For ski, spa og badestamper i Italias mest glamorøse skiområde.

– Salute!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN