Foto: Istock

1. Nordlyssafari

Å se nordlyset står på de fleste sin «bucket list». Kanskje det skjer på Island i vinter? 

Dansende, glødende fargespill som danser over himmelen – nordlyset er både vakkert, magisk og eksotisk. Den beste tiden for å se aurora borealis på Island er mellom september og april, med høysesong mellom november og februar, da kveldene er både lange og mørkest. Det finnes flere operatører som tilbyr nordlyssafari fra Reykjavik, men sjansen for å se lyset er enda større om du reiser litt bort fra byen og de store områdene. De fleste hotellene rundt om på øya har til og med valgfri vekking der de gir beskjed om lyset danser på himmelen når du sover. Smart! Blir du med på guidet nordlyssafari med profesjonelle «lysjaktere» er sjansen for å se lyset stor. Og det blir garantert høydepunktet på turen.

Mer info: Flere arrangerer nordlyssafari, både med bil, båt, til fots og i kombinasjon med isbrevandring og hvalsafari. Se bl.a. visiticeland.com, northernlightsiceland.com, extremeiceland.is, heyiceland.is og guidetoiceland.is. Følg med på auroraforecast.is, som spår hvor og når lyset befinner seg.  

LES OGSÅ: POLARE EVENTYR

Foto: Istock

2. Islands indre

Utforsk Islands spennende sørkyst, og bli med inn i isbreens Mýrdalsjökull dype huler og grotter. 

Fra svarte sandstrender til majestetiske fossefall og glitrende isgrotter – Islands sørkyst er både variert og vakker. Og sammen med Iceland Travel kan du utforske alle høydepunktene på en og samme tur. Turen starter med en guidet vandring inn i en av isbreen Mýrdalsjökull sine magiske og spektakulære isgrotter. Videre går turen til landsbyen Vík for lunsj, der man også kan utforske den kjente svarte sandstranden med de spesielle steinformasjonene Reynisdrangar. Ingen Islandtur er heller komplett uten et fossefall, og siste stopp går dermed til kjente Seljalandsfoss. Fossen faller hele 60 meter, og det aller kuleste er at man kan gå inn i en liten hule bak fossen. Garantert en liker-hit på Instagram!

Mer info: 11-timers tur med sørkystens høydepunkt inkl. isgrottetur med Iceland Travel (icelandtravel.is) koster kr 2700. Avreise fra Reykjavik eller Vík.

Foto: Blue Lagoon

3. Vulkansk spa

Den blå lagune er Islands største turistattraksjon, men ikke la deg skremme av det.

Det er en grunn til at de færreste forlater Island uten å ha besøkt den berømte Blå lagune. Som en oase ligger den midt i en svart ørken av knudrete lavastein, med melkeblått vann under et evig slør av røyk. Området ble skapt i 1976 av spillvann fra det geotermiske kraftverket like i nærheten, og det varme, mineralrike vannet holder opp mot 40 grader året rundt. Vannet inneholder også en rekke alger og mineraler som sies å være bra for huden. Prøv den hvite ansiktsmasken Silica Mud Mask, spis god mat på LAVA Restaurant, ta en drink i bassengbaren, hopp inn i saunaen eller ta en avslappende massasje eller spabehandling. Den blå lagune er til for å pleie både kropp og sjel! Og ekstra magisk er det hvis omgivelsene er vinterkledde og frostrøyken står rundt deg. Virkelig en opplevelse for alle sanser.

Mer info: Den blå lagune (bluelagoon.com) ligger i Grindavik, rundt fire mil fra Reykjavik og to mil fra flyplassen. Pris varierer ut ifra dag og tidspunkt på dagen du besøker, men koster som regel rundt 850 kr inkl. mud mask, håndkle og 1 drink. 

LES OGSÅ: DEN STORE DIAMANTEN

Foto: Istock

4. Fartsfylt moro

Ferie med fart! Island er perfekt for de som er ute etter et adrenalinfylt eventyr. 

Urørt natur, langstrakte, hvitkledde vidder, isbreer og vulkaner – Islands natur er som skapt for snøscooterkjøring. Hopp opp på setet, vri om gassen og kom tett på naturen på en morsom og unik måte. Kjør på toppen av en bre kun omgitt av fjell og snø, nyt naturen og la inntrykkene synke inn. En rekke operatører rundt om på øya tilbyr scootersafari, bl.a. arrangerer Arctic Adventures flere ulike gruppeturer. Og kanskje den kuleste turen går til vulkanen Eyjafjallajökull, som er mest kjent for sitt utbrudd i 2010 da «askefast» ble en greie. Siden den gang har det blitt et populært turistmål for eventyrsøkere som vil oppleve både ild og is.

Mer info: 2-3 timers scootertur til Eyjafjallajökull med Arctic Adventures (adventures.is) koster fra kr 1900 inkl. utstyr som varmedress, hjelm og Finlandshette. Se bl.a. guidetoiceland.is for flere turer/områder.  

Foto: Istock

5. Ride, ride ranke

Skal man oppdage Island på en autentisk måte er det bare å hoppe opp på hesteryggen. 

Ifølge historien kom de første hestene til Sagaøya med et skip i år 874, mest sannsynlig fra Norge. Siden den gang har hesterasen utviklet seg til å bli både hardfør og vant til å klare seg i kaldt klima. De firbeinte har blitt en viktig del av den islandske kulturen, og det er over 80 000 hester her – et temmelig høyt antall tatt i betraktning at det kun bor 300 000 mennesker på øya. Så skal man oppleve Island som de lokale er det bare å hoppe opp på hesteryggen og dra på tur! Velg mellom korte dagsturer eller lengre turer med overnatting. Og ekstra vakkert blir det når landskapet er dekt av snø.

LES OGSÅ OM INNSIDERTIPSET REYKJAVIK

Mer info: Ridesenteret Íshestar (ishestar.is) har arrangert rideturer på Island i over 30 år og ligger i Hafnarfjörður, ca. 20 min kjøring fra Reykjavik. De tilbyr både 1-5 timers turer hele året, og 2-9 dagers rideturer med overnatting, pris fra kr 700. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN