Etter 100 år med storstilt kullindustri, er turisme det nye gullet på Svalbard. Severdighetene her oppe i det høye nord er av det naturlige slaget, og selv midt på den mørke, lange og bitende kalde vinteren er den isolerte øygruppen et lysende høydepunkt. Dette er et kontrastenes sted.

Helt vilt

Innflygningen til Longyearbyen er spektakulær. Spisse fjell, endeløse isbreer og fullstendig øde natur mer enn antyder at mennesket er underordnet. Her er vi prisgitt elementene, omtrent midt mellom fastlandet og jordklodens nordligste punkt. En utstoppet isbjørn vokter over bagasjebåndet, og på et skilt utenfor flyplassen advares vi mot øyrikets farer. Ville dyr og vill natur bestemmer. Men Svalbard er et kontrastenes rike. Longyearbyen huser omtrent 2300 mennesker, og med gourmetrestauranter som Huset og Funken, søte delikatesseforretninger og eget bryggeri er det oppsiktsvekkende høy kvalitet på både mat og drikke.

Det er liten tvil om at det er kaldt på Svalbard. Foto: Runar Larsen
LES OGSÅ: FRA FJELL TIL FJORD
HIT BØR DU REISE I 2019

I naturen

Longyearbyen er en naturlig base for eventyr i Arktis, med gode hotell og bylivets gleder. Gå heller ikke glipp av byens museum, som gir et obligatorisk innblikk i Svalbards historie – både fra dyr og menneskers perspektiv. Men du reiser først og fremst opp til 78 grader nord for å utforske naturen. Mens midnattssola lyser døgnet rundt over fjell og fjord sommerstid, er det nordlysets dans som er vinterens lyspunkt. Det er minimalt med lysforurensing på Svalbard, og på klare dager er det gode sjanser for å se polarnattens fortryllende forestilling.

Vi er definitivt i isbjørnland. Foto: Runar Larsen
LES OGSÅ: 10 TING Å GJØRE I NORGE I VINTER

Scooter og hundekjøring

En rekke turarrangører skreddersyr aktiviteter som hundekjøring, snøscootersafarier og toppturer med ski på beina. Er du mer bedagelig anlagt, er det for eksempel mulig å bli med beltevogn opp til Longyearbreen eller en omvisning i nedlagte Gruve 3 over sentrum.

Kanskje er du heldig og får oppleve Aurora Borealis. En helt fantastisk opplevelse! Foto: Runar Larsen

Det beste er likevel å bli med på en ekspedisjon litt utenfor den urbane oasen. Trekkhundene i Adventdalen er alltid ivrige etter å legge ut på nye turer. Lykken er en stjerneklar himmel og lyden av sleden som suser over isdekte vidder. Kanskje i lyset av Aurora Borealis, omgitt av polarrev og den karakteristiske svalbardisen. De heldigste får også øye på kongen av Arktisk – på trygg avstand. Nærmere polarheltenes eventyrlige ekspedisjoner kommer du ikke.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN