Evelyn Ýr forelsket seg i både øy og mann for 23 år siden, og bestemte seg for å bli for godt. Foto: Ida Anett Danielsen

Små fjell og store åstopper deles opp av irrgrønne daler som snorer seg bortover landskapet. Innimellom dukker det opp øde gårder og sjøer hvor landskapet speiler seg. Hester, sauer og kyr tråkker rundt på engene, og vi må nærmest trekke pusten for å ta inn hvor vakkert landskapet er.

Vi er på vei fra Nord-Islands hovedstad Akureyri til Skagafjörður lengst nordvest på øya. Dette området er spesielt kjent for hester og elverafting. Vi skal ta fatt på den mest historiske og tradisjonelle aktiviteten, og svinger inn på Lýtingsstaðir.

LES OGSÅ: LAVA LIVET PÅ ISLAND

Hest er best

– Nå skal jeg vise dere min lille del av paradis, sier Evelyn Ýr (44), og hilser oss varmt velkommen på gården.

Hun er opprinnelig fra Tyskland, men har bodd på Island i 23 år.

– Hestene lokket meg hit på ferie. Og så viste hesteguiden seg å være en veldig kjekk mann da, ler Evelyn.

På gården har Evelyn og mannen bygd opp to gamle staller, akkurat som de ble bygd før i tiden. Foto: Ida Anett Danielsen

Hesteguiden Sveinn Guðmundsson ble etter hvert hennes ektemann, og duoen driver besøksgården Lýtingsstaðir på 18. året. Hit kommer turister for å lære mer om islandsk hestetradisjon, bli med på både korte og lange rideturer og overnatte i hyggelige omgivelser.

Høye fjell, grønne daler og blå himmel – naturen på Island viste seg fra sin beste side. Foto: Ida Anett Danielsen

– Vi vil at turister skal få mer ut av ferien. Ikke bare ri, men også få en innføring i kulturen. Vi er ikke noe fancy turiststed, dette er autentisk og slik vi lever på ekte, forklarer Evelyn, mens hun serverer nystekte pannekaker og hjemmelagde kaker.

– Og god mat er jo viktig, ler hun hjertelig. 

Tradisjonelt

Det ferskeste tilskuddet på gården er to gamle torvhus, i tradisjon tro bygget av stein, tre og torv. Og akkurat som i før i tiden blir vi møtt av høye og fornøyde vrinsk. Men det er bare en brøkdel av hestene som får plass i den gamle stallen.

– Vi har rundt 110 hester og vi bruker dem tradisjonelt sett til å ri og til å hjelpe med å sanke sauene ned fra fjellet. Det er faktisk også her opphavet til Islandshesten stammer fra, forteller Evelyn.

Det finnes flere hester enn mennesker i Skagafjörður og du vil garantert møte på en – eller to. Foto: Ida Anett Danielsen

Det er omtrent 10 000 hester i området, cirka to hester per innbygger. Hest er altså best i Skagafjörður.

INNSIDERTIPS FRA REYKJAVIK

Perler på rekke og rad

Men det er like mye som handler om livet på sjøen. Vi reiser videre mot fiskebyen Siglufjörður, på 1900–tallet en sentral by for landets fiskeindustri. Nå er det ikke mye sildefiske igjen, men historien om de gamle fiskerne og «sildejentene» sitter fortsatt i veggene på museet The Herring Era.

Island ligger litt etter på mikrobryggtrenden, men bryggeriet Segull 67 er et tydelig tegn på at positive ting skjer. Baldvin Júlíusson (70) serverer nydelig brygg. Foto: Ida Anett Danielsen

Her er det også en gryende ølkultur – i et land hvor det faktisk var forbudt å produsere øl med mer enn 2,5 i alkoholprosent helt fram til 1989. I en gammel fiskefabrikk serverer Baldvin Júlíusson (70) fra det familiedrevne mikrobryggeriet Segull 67 sine edleste dråper.

Klare for hvalsafari i RIB! Foto: Ida Anett Danielsen

Det betyr smaksprøver på en velsmakende IPA, en gyllen lager og belgisk hveteøl, samt favoritten Sjarmör – med tydelig humlepreg. Alle klare tegn på at også Island begynner å få dreisen på velsmakende øl. Kvelden avsluttes med nordlys som danser vakkert over himmel. Kan det bli bedre?

Hvaltastisk

Fra himmelens lysshow til havets giganter. Island er et allsidig reisemål, og neste dag er det klart for hvalsafari i Dalvík. Skal du få med deg en eneste aktivitet på Nord-Island, bør hvalsafari stå øverst på lista. I en rask RIB setter vi ut i Eyjafjörðurs farvann, på jakt etter havets konge.

Det tar ikke mer enn et par minutter før to mektige knølhvaler viser seg i sin enorme prakt bare noen meter fra båten, og gir oss turens absolutte høydepunkt. Det er tilnærmet hvalgaranti på utfluktene fra Dalvik.

Å få se hvaler på nært hold ble en av turens absolutte høydepunkt. Foto: Ida Anett Danielsen

Vi så hele 15 hvaler som danset, sprutet vann og hoppet rundt oss, til måpende blikk og knipsende kameraer.

LES OGSÅ: DET EKTE VIETNAM

Fryktet hai

Gå ikke glipp av Islands nye ølspa Bjórböðin hvor du kan både bade i øl og smake de gode dråpene! Foto: Ida Anett Danielsen

Island er også kjent for delikatesser med opprinnelse fra sjøen.

– Jeg må advare dere, det lukter her inne, sier Elvar Reykjalín (62), selvutnevnt bacalao-konge.

Sulten har meldt sin ankomst og vi har tatt turen innom en av Islands eldste fiskefabrikker Ekta Fiskur.

– Ta en slurk av denne først. Hjemmelaget snaps hjelper, ler han og heller nedpå før han viser vei inn i bygget.

Elvar er tredjegenerasjons eier av fabrikken, som ble startet av bestefaren i 1940. Her kuttes fortsatt all torsken for hånd, akkurat slik som bestefaren gjorde det. Og det har resultert i Islands kanskje beste bacalao. Elvar selger til og med fisk til restauranter i Italia

Han har også noe som slettes ikke virker særlig appetittvekkende.

– Ikke la dere lure av lukten. Det smaker mye verre, ler Elvar høyt, og deler ut store biter kæstur hákarl.

Det er klart for den kulinariske manndomsprøven enhver turist på Island må gjennom: Råtten hai. Fiskebiten vokser i munnen, men glir ned ved hjelp av litt mer av Elvars egenproduserte ildvann. Det holder med én bit, og den påfølgende lunsjen består heldigvis av nydelig bacalao.

Enda et høydepunkt er evighetsbassenget i Hofsós. Foto: Ida Anett Danielsen

The Diamond Circle

Island er kjent for sine turistvennlige rundturer The Golden Circle og The Silver Circle, begge lett tilgjengelige fra hovedstaden Reykjavik. Men i nord venter det som er den vakreste rundturen av dem alle.

Steinformasjonene i Hljóðaklettar er nok et naturfenomen på Island verdt å få med seg. Foto: Ida Anett Danielsen

– Er dere klare for å oppdage Islands klareste diamant?, spør guide Ari Páll Pálsson (53), i det vi setter ut på ruta The Diamond Circle i Mývatn-området, Nord-Islands største turistattraksjon.

Første stopp går til Ásbyrgi, en dal formet som en hestesko i Vatnajökull nasjonalpark. I følge norrøn mytologi er dalen et avtrykk av Sleipners hov, som med sine 100 meter høye klipper dannet en beskyttelse for Gudene og vegetasjonen her.

Videre utforsker vi de unike steinformasjonene i Hljóðaklettar, erodert av skummende lavaelver og med unike mønstre, virvler og spiraler i steinene. Ingen rundreiser på Island er komplett uten en foss, og vi krysser av både Goðafoss og Dettifoss, Europas sterkeste vannfall. Brusingen fra vannet lager sterke drønn, og vi kan kjenne vanndråpene treffe kinnene, enda vi står et godt stykke unna.

Naturen på Island er mektig!

FLERE SAKER FRA ISLAND

Utenomjordisk 

Det er også tydelig på våre neste stopp, i det geotermiske området Hverir i Námafjall og lavaformasjonene i Dimmuborgir.

Besøk gjerne Mývatn ved solnedgang, da er det både koselig stemning og mindre folk. Foto: Ida Anett Danielsen

– Ikke gå for nærme hullene. Da brenner dere rett og slett opp, advarer Ari med sedvanlig islandsk ro.

Ingen rundtur på Island er komplett før man har besøkt en foss! Her fra mektige Goðafoss. Foto: Ida Anett Danielsen

Det er landskapet som er attraksjonen, men naturen kan også være nådeløs. Det gjelder å ha respekt. Svovelduften setter seg i nesa, og røyk og damp siger opp fra de kokende gjørmehullene. Området er dekket av svovelkrystaller i mange forskjellige farger. Litt som et oljemaleri, men på månen. 

Vi avslutter den perfekte sirkelen med et obligatorisk bad i de varme kildene i Mývatn, Nord-Islands svar på Den blå lagune.

Besøkende må trå varsomt i Islands skjøre landskap. For her er det naturopplevelsene som setter de dypeste sporene. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN