Peder Kjøs trives best når han kan spise lang frokost og se på folket i en storby – samtidig som han drømmer om øde ekspedisjoner over Finnmarksvidda. Vi tok en prat med kjendispsykologen om hvordan han tror reiser og ferier påvirker helsa vår, og hvor han selv helst drar på ferie.

Psykolog Peder Kjøs. Foto: Agnete Brun/Kagge forlag

På hvilken måte kan vi få det bedre ved å reise? 
– Først og fremst er det en god måte å få erfaringer på, og se ting som er annerledes og dermed få et nytt perspektiv. Reiser er en allmennmenneskelig kulturdrivende faktor; vi har alltid reist. Det at de møtte andre som tenkte annerledes var også noe som satte i gang filosofien til de gamle grekerne. Jeg vil si at det er for sterkt å hevde at det er nødvendig for helsa vår, men samtidig er det utvilsomt noe som kan gi stor glede og gode opplevelser.

SLIK BLIR FERIEN BILLIGER
– 23 gode tips!


Kan reiser og ferier også ha motsatt effekt?
– Noe av hensikten med å reise bort er å ta ferie fra vanlige normer og regler. Men det blir fort en hårfin balanse når vi forlater hverdagen og funksjonelle rutiner: Plutselig skal vi være ekstra mye sammen, vi har høye forventninger – og resultatet kan bli konfliktfylt. Mange drikker dessuten mye på ferie, de slipper taket og mister grenser. Dette er ikke nødvendigvis så gøy for barna, og det er viktig å huske at man ikke kan skru av alle relevante hensyn bare for at man er på ferie. Uten å støtte meg til vitenskapen, så vil jeg si at ferier i nye omgivelser har en forsterkende effekt på relasjoner. Dersom man reiser med store spenninger og konflikter i bagasjen så kan det bli verre. Med gode intensjoner og grunnleggende positiv samhørighet kan det derimot bli veldig fint. 

Fine opplevelser på reise kan være viktig for både store og små. Foto: Runar Larsen

Hva er hemmeligheten bak en vellykket familieferie? 
– Sørg for å ha noenlunde felles forventninger til hva ferien skal være. Det skal være et frirom, men fullt frislipp er sjelden et godt utgangspunkt. Så det må bli kompromiss. Alle må få noe av det de liker. 

Peder Kjøs blir aldri lei av italiensk mat. Foto: Paul Hughson


Hvor og hvordan er din perfekte ferie?
– Vi trives godt i Italia. Da reiser vi gjerne sammen med folk vi liker og kjenner godt. Det må være en fin miks av bading, shopping og kultur. Vi har vært på Sicilia noen ganger, og der har Siracusa blitt en favoritt. Her står vi opp seint, bruker lang tid på frokost, lager en plan om en utflukt for å se på en gammel haug med marmor, gjerne shoppe litt, spise mer mat og ta det rolig og langsomt, selv om det skjer noe hele tiden.

Ditt første reiseminne?
– I min barndom på 70-tallet var det bilbaserte norgesferier. Faren min er fra Vestlandet, og hver sommer kjørte vi Gamle Strynefjellsvegen over til en liten bygd ved Stryn. Her gikk vi i fjellet, og bidro til hesjing av gress ved gården. Gode minner! Ellers husker jeg studentturen i buss til Praha i 1990. Dette var rett etter murens fall, og byens framsto som i en konstant festrus.

HER ER ÅRETS DRØMMEREISER
– Finn ditt perfekte reisemål!


Hva slags feriemenneske er du selv?
– Det blir gjerne en storby. Jeg har i grunn ikke reist så veldig mye, men Venezia, Roma, Paris og Stockholm er fint. Det er noen med byenes fleksibilitet som appellerer til meg; det er lett å finne på noe gøy. I tillegg er kafeer og spisesteder en viktig del av opplevelsen. Jeg trives godt med en fortausrestaurant i Paris hvor jeg kan spise lang frokost og se på folket. I tillegg er jeg interessert i arkitektur og historie.

Hvilket sted har du blitt mest overrasket over?
– Warszawa. Ikke en pen by, men på sitt merkelige vis innmari kult. God kaffe, gode restaurant og en «nedpå» stemning jeg likte godt.

Verste reise?
– En tur med Hvite Busser til Auschwitz. Men det var jo for såvidt også poenget med reisen. Jeg var med som en av foreldrene da vår eldste sønn reiste dit, og det var så fint å se hvordan ungdommene både tok inn over seg den ufattelig mørke historien og likevel hadde det moro på tur. En veldig verdifull reise på flere plan, selv om det var forferdelig å se disse grufulle stedene.  

FINN INSPIRASJON TIL STORBYFERIEN HER

San Franciscos kanskje mest sagnomsuste gatekryss. Foto: Ida Anett Danielsen

Hva er verdens beste storby?
– San Francisco. Kona skulle på en forskningskonferanse i Monterey, så jeg og ungene ble med som vedheng for å utforske California med bil. San Francisco var veldig spennende; geografisk og arkitektonisk spektakulært og merkelig, med de bratte bakkene og trikken jeg bare hadde sett på film – ja, det var som å kjøre inn i en episode av Starsky & Hutch. Vi leide en leilighet, ruslet rundt i byen og så på alt fra Golden Gate Bridge til det gamle hippiekvartalet Haight-Ashbury. Skikkelig kult.

Hvor får du verden beste mat?
– Det må bli i Italia. De har et veldig smakfullt kjøkken, basert på gode råvarer. Her kan du få en tallerken med en fisk og en halv sitron, og et fat med pommes frites. Enkelt tilbereding av kvalitetsprodukter. Jeg er også veldig glad i Spaghetti alle vongole og sjømat generelt.

Hva med Norge som reisemål?
– Også her vil jeg trekke fram byene. Jeg liker både Ålesund, Tromsø, Bergen og Trondheim – alle byer som er tett på naturen. Jeg skulle forresten vært mer på fjellet; jeg er den eneste i familien som liker sånt. Som barn var jeg ofte på lange turer ute på Hardangervidda.

Psykologen er glad i storbylivet også i Norge. Her fra Trondheim. Foto: Runar Larsen

Drømmereisemål?
– To steder: Tokyo. I tillegg har jeg en fantasi om å dra langt ut på Finnmarksvidda. Kanskje er det en yrkesskade, men da vil jeg se så få folk som mulig. Lytte til stillheten og rett og slett ta en «timeout». 

Peder Kjøs er psykolog og forfatter. Aktuell med boka «Du kan få det bedre. Forstå mer av deg selv og relasjonene dine», utgitt på Kagge forlag.

Drømmereisen til Peder Kjøs går til Tokyo. Foto: Runar Larsen