Sverre Sætre (47) er kokk og konditor, og har blant annet vært å se som dommer i Kakekrigen på TV Norge. Han har også gitt ut en rekke kokebøker og driver sitt eget konditori i Oslo. Aktuell med «Sjokoladeboka» på Forlaget Press. 

Kan du fortelle litt om «Sjokoladeboka»? 

– Det er en bok som prøver å favne om det meste av sjokolade egentlig, med mine beste oppskrifter fra 25 år i bransjen. Sjokolade er en av mine favorittingredienser, og jeg har prøvd å samle både ting jeg har laget selv, ting jeg har smakt ute på reise og ting jeg har bakt sammen med gode kollegaer i utlandet, med en miks av klassikere og mer moderne ting. I tillegg er det litt om hva sjokolade er, hvor det dyrkes og hvordan prosessen er fra kakaofrukt og kakaobønner frem til det produktet som vi kjøper. Det er en spennende prosess – å lage sjokolade er litt som å lage vin.

LES OGSÅ: 15 EVENTYRLIGE VINTEROPPLEVELSER

Du lager også en egen sjokoladejulekalender? 

– Ja, det har jo nesten blitt et skjellsord å si «julekalendersjokolade», og jeg syns det var et litt dårlig utvalg i Norge sånn smaksmessig. Så da ble konfektjulekalenderen til for en del år tilbake, og i fjor tok vi den et skritt videre med å legge til en slags reise, som i år går rundt om i Europa med ulike julesmaker. Jeg har jo reist og jobbet mye rundt om i verden, spesielt i Europa, og har fått et innblikk i forskjellige juletradisjoner, som vi har prøvd å bake inn i en konfektbit. Vi tar blant annet turen til England for den tradisjonelle julekaken med tørket frukt, vi skal til Skottland å spise en litt annen variant av shortbread, til Sicilia for å spise appelsinsjokolade og så klart hasselnøtter i Piemonte. I Tyskland venter marsipan i Lübeck og en konfekt basert på glüwein, og vi skal spise riskrem i Danmark og rose i Tyrkia. Og mange flere spennende smaker! 

Kan du røpe din favorittsjokolade? 

– Det er veldig vanskelig, det er så mye godt! Men jeg er glad i litt friske sjokolader, så en med bringebær kanskje? Og hasselnøtt og sjokolade er en uslåelig kombinasjon! 

Hvordan finner du ellers inspirasjon ute på reise? 

– Overalt! Om det så er på en tur i skogen, på sykkeltur eller på reise i utlandet. Jeg er veldig nysgjerrig og prøver mye, selv om jeg nødvendigvis ikke liker det. Jeg lar meg også ofte inspirere av råvaren og av personen som lager maten. Jeg er veldig glad i Frankrike og Spania, både ferie– og matmessig. Og England! De har fått mye pepper for kjøkkenet sitt opp gjennom, og mye er nok rett, men miksen av folk og kulturer der gjør at det også finnes mye godt og spennende. 

Foretrekker du strand, fjell eller storby? 

– Jeg er ikke en strandmann, det er jeg ikke. Så det blir enten by eller så langt ut i ødemarken som mulig. 

Noen favorittby? 

– Ja, to. Paris kjenner jeg godt og er spesielt fint tidlig på våren. Og så er jeg også veldig glad i Barcelona. De to er nok de byene jeg trekkes mest mot, og jeg syns begge er gode på mange ting. 

Hvor i verden finner man den beste maten? 

– Oj oj oj. Det går ikke an å svare på. Men jeg er veldig glad i asiatisk, og jeg har spist mye god mat i Singapore, Thailand og Malaysia. Men jeg er også veldig glad i det klassiske europeiske kjøkkenet.

MIN VERDEN MED VICTORIA HISLOP

Hva spiser du på julaften? 

– And. Det har jeg gjort siden jeg feiret min første jul med kona mi for over 20 år siden. Jeg kommer egentlig fra en ribbe-familie, og min kone hadde lammelår. Så da ingen var noe særlig fan av den andres tradisjon, måtte vi lage vår egen. Da falt valget på noe vi begge synes var godt, og som vi spiste ganske sjeldent. Med innslag av sprøstekt svor, sånn som på ribba. 

Hva må til for at du får julestemning? 

– Jeg går egentlig i julestemning store deler av desember på jobb. Vi har også alltid julefrokost på jobb lille julaften, der jeg står for maten, som virkelig starter julen for meg. Julefrokost er noe jeg har med hjemmefra, der vi alltid baker en stor julekake, som min far brukte å bake. Når den står på bordet, da kjenner jeg at det er jul.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN