Ida Nysæter Rasch (36) er programleder for NRK Sport, og har bl.a. vært å se i NRKs langrennssendinger og som programleder for Sommeråpent. Aktuell med «Vinterstudio» på NRK.

1. Hvordan er det å være programleder for Vinterstudio på NRK?

–  Det er kjempemorsomt, og favorittjobben min. Det er veldig hyggelig å jobbe med noe som mange har et forhold til, og jeg husker selv fra da jeg var liten, at man sto opp og slo på TV-en i helgene. Det er jo et samlingspunkt for mange, og kanskje spesielt nå, som det er lite annet å glede seg over. Så vi gjør det vi kan for å gjøre helgen litt hyggeligere for folk.

2. Noe du gleder deg spesielt til?

– Jeg gleder meg veldig til VM-perioden i februar og mars. Det blir veldig gøy, og veldig spesielt. Både fordi det er siste gang NRK har rettighetene, og fordi vi ikke vet hvordan det blir med korona og restriksjoner.

LES OGSÅ: MIN VERDEN MED BIRGIT SKARSTEIN

3. Hva har vært din beste opplevelse i vintersportens verden? 

– Jeg har vært heldig med timingen og fått lov til å være tett på mange store øyeblikk i en gullalder i norsk langrenn. Jeg har fått med meg nesten hele Bjørgens fantastiske karriere, og hele Northug-turen. Og det er nok Petter Northug som har vært størst og engasjert mest for meg. Hvis jeg skal trekke frem ett høydepunkt så vil jeg si VM i Falun i 2015, hvor Petter fyllekjørte året før og så noen måneder senere klarte å ta fire individuelle VM-gull i samme mesterskap. Og da han på siste dag klarte å ta det 5-mils gullet, etter at han hadde vært langt bak og så staker opp på oppløpet mellom to spor og tar gullet, da peaket det.

4. Driver du med noe vintersport selv?

– Nei, ikke i noe stor grad. Jeg er glad i å gå på ski, men Ikke noe spesielt flink. Og jeg er kanskje mest glad i å stå på nedoverski. Jeg har hytte i Trysil, og er veldig glad i Trysil. Jeg gjenopplevde skigleden i voksen alder ved å være mye der.

5. Foretrekker du helst vinteren, eller er du glad i sol og strand også?

– Jeg er glad i begge deler. Men jeg er ikke glad i å bade. Bader nesten aldri, fordi jeg er så pinglete. Jeg har et håp om at det skal endre seg, men det begynner å se litt dårlig ut. Min favorittårstid er våren, da er alt så lyst og fint.

MIN VERDEN MED ADMIRAL P

6. Hvor reiser du helst på ferie?

– Jeg er veldig glad i hytta vår i Trysil, og slapper veldig godt av der. Jeg er ellers selv oppvokst med å være i Danmark hver sommer, i samme feriehus med samme familier. Det var en perfekt barndom og sommer for meg, og det har jeg lyst til å videreføre til mine barn.

7. Hva er ditt beste reiseminne?

– Jeg har vært i Vietnam to ganger, og det syns jeg var helt fantastisk. Jeg var der med ca. 10 års mellomrom, og selv om det hadde skjedd mye, følte jeg fortsatt at det var så uberørt, gjestfritt, rent og pent og hyggelig. Det er fascinerende å være et sted hvor ikke alle vet hvor Norge og Europa er, og det ikke finnes Coca-cola på menyene. Det er nok av charterreisemål med norske menyer. Jeg ble veldig glad i skredderbyen Hoi An og øya Phu Quoc. Jeg syklet ofte på kveldene, kjøpte med mat fra fiskemarkedet og satt på plaststoler i gata. De er veldig lite opptatt av hvite duker og sølvtøy, noe som passer meg utmerket. Steder som er lowkey, ekte og autentisk syns jeg er helt nydelig.

8. Hvor i verden serverer de den beste maten?

– Jeg er veldig glad i asiatisk mat, rene smaker med gode råvarer. Jeg syns vietnamesisk mat var veldig godt. Jeg har aldri vært i Thailand, men ser for meg at maten der og er veldig god.

9. Hvem ville du tatt med deg til en øde øy?

– I hvert fall en som er mer praktisk anlagt enn meg selv. En hybrid mellom MacGyver og Jack Bauer kanskje?

MIN VERDEN MED ØYSTEIN «PØLSA» PETTERSEN

10. Hvor går den ultimate drømmereisen?

– Det er mange ting jeg har lyst til. Jeg drømmer blant annet om å dra på safari med begge barna mine når de blir litt større. Jeg har vært på safari i Uganda selv, og det var helt fantastisk. Det å kunne dele det med barna, å ha en samme referanse vi kan tenke tilbake på i 100 år etterpå, det har jeg veldig lyst til. Ellers vil jeg at reiser gjerne skal gi oss litt mer forståelse av den verdenen vi lever i. Jeg husker så godt et møte med noen unge gutter i India, som spurte hvor jeg hadde reist i verden, fordi de var nysgjerrige siden de aldri fikk se noe annet enn landsbyen de bodde i. Det gjorde veldig inntrykk på meg, og fikk meg til å tenke over hvor utrolig privilegerte vi er som har de mulighetene vi har. Derfor vil jeg gjerne ta med barna på mer lærerike reiser, og ikke nødvendigvis bare til Disneyland.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN