Øystein «Pølsa» Pettersen (37) er en norsk langrennsløper, og har bl.a. vunnet OL-gull i lagsprint. Sist sett som deltaker i «71° nord – Norges tøffeste kjendis» på TV Norge.

1. Hva var høydepunktene ved å gå Norge på langs i «71° nord»?

Hele turen i seg selv var jo et høydepunkt. Det er jo noen som sier at det er turene som teller, og jeg må si meg uenig. Etter å ha vært på tur i fem uker gjennom Norge føler jeg at det er folka du er på tur med som teller. Så høydepunktene blir for meg de gangene vi sammen som gruppe var tettest. Enten i en samtale over bålet, på en sykkel mot Rondane eller når vi sammen jobbet for å overvinne frykter. Norge er et fantastisk land, med masse flotte folk.

2. Har du ellers noen Norgesfavoritter?

– Jeg er heldig og har vært mange flotte steder i Norge. Jeg vil jo slå et slag for nærmiljøet mitt. Som ung var det Oslomarka med alle dets muligheter, og nå er det området rundt Lillehammer med både fjell og skog. Men Sørlandet, Lofoten eller myrene i Meråkerfjellet er også flott på sitt vis. Og det er jo det som er så rått, at vi bor i et land fullt av kontraster.

LES OGSÅ: MIN VERDEN MED TIRIL SJÅSTAD CHRISTIANSEN

3. Hvor i verden finner man det beste skiføret?

– Ja, det er et vanskelig spørsmål. Hvor det er mest sannsynlighet for flest skidager tror jeg at Lillehammer og Sjusjøen kommer høyt opp. Samtidig som jeg er ærlig på at jeg har en forkjærlighet for skiløypene i Oslomarka, det er bare at føret ikke alltid er tilstede. Men plasser som Engadindalen i Sveits, eller Silver Star i Canada er også fantastiske plasser for skigåing.

4. Foretrekker du helst snø, eller liker du solfylte strender også?

– Jeg foretrekker egentlig begge deler. Jeg er glad i varme, selv om jeg er glad i vintre. Igjen, jeg er glad i kontraster. Kun vinter ville vært trist, og kun sommer blir i overkant klamt for meg det også. Sommerfavoritten må bli mitt barndoms sommerparadis, Tjøme. Vinterferie på hytta i Skåbu med egne barn er en sikker vinner på vinteren.

5. Hva er ditt beste reiseminne?

– Den turen som gav meg mest inntrykk er uten tvil en reise til Somalia med Røde kors, hvor jeg møtte mange fantastiske mennesker som levde under særdeles vanskelige forhold. Det gjorde langvarig inntrykk på meg. Måten de taklet utfordringene på har inspirert meg daglig siden.

6. Og hva med det verste?

– Altså, jeg har en egen tendens til å kløne det til, så det går ofte galt med meg. Kan jo ta sist, under 71° nord da vi klatret til Gygrestolen og skulle overnatte der oppe. Da klarte jeg å velte den eneste vannbeholderen min. Real turmat uten vann å blande med er ikke en høydare. Kunne tatt med filming inne i sikkerhetskontrollen på flyplassen i USA, glemte pass og påkjørsel av rådyr i Italia også, men det får vente til dere gir ut podkast.

7.  Hvem ville du helst tatt med til en øde øy?

– Her er jo det opplagte svaret kona, men hvis vi legger hun til side skulle jeg gjerne ha fått med meg Nelson Mandela på en øde øy. Blir kanskje vanskelig.

8. Hvordan slapper du av på ferie?

Jeg slapper av best hvis alle trives. Så det handler om å legge opp dagene slik at vi har det mest mulig gøy. For min egen del er det å få tid til en treningsøkt, uten at det går på bekostning av familiens behov, det er viktig. Praktisk sett er det ofte best tidlig om morgenen, før dagen starter. Så en treningsøkt i sjutida om morgenen er den beste avkoblinga jeg får på ferie.

9. Hvilket sted har overrasket mest?

Da må jeg svare Tsjekkia. Et land jeg hadde litt fordommer mot og som jeg så for meg var grått og litt trist. Så feil kan man ta. En ting er naturen i og rundt Bedrichov, men folka som bor i Jablonec er åpne, gjestfrie og herlige.

10. Hvor i verden serveres den beste maten?

– Den beste maten ja, umulig spørsmål. Elsker mat og har vært heldig å få smake på mye ulike retter. Har en forkjærlighet for sterke smaker, så thai, indisk, meksikansk er jo favoritter, men italiensk mat, norsk rømmegrøt eller ungarsk gulasjsuppe er heller ikke feil. Det viktigste er at den er autentisk og gjerne hjemmelaget. Da koser jeg meg.

11. Hvor går den ultimate drømmereisen?

– Drømmereisen må være verden rundt med familien. Verden rundt slik at jeg kan vise ungene mine hvor store forskjeller det er i verden, samtidig som vi kan lære hvordan folk lever, holder sammen og jobber for utvikling. Forhåpentligvis ville en slik tur gitt næring og bevissthet rundt at vi skal være rause folk som jobber for å utligne forskjellene.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN