Birgit Skarstein (30) er fire ganger verdensmester i roing, og vinner av Nordic Skiing World Cup. Hun ble kjent gjennom NRK-serien «Ingen grenser». Sist sett som programleder for «Idrettsgallaen» på NRK.

Vi ble først kjent med deg gjennom TV-programmet «Ingen grenser» på NRK. Hva husker du best fra den turen? 

– Fellesskapet. Vi jobbet så bra som team, og alle bidro med det de kunne. Vi krysset så mye forskjellig natur, vi forserte skog og fjellandskap i terreng-rullestol, padlet på vann og elver, rodde på innsjøer, red på hest gjennom fjellet og klatret over kampestein. Vi visste aldri hvordan ruten så ut, og støtte stadig på nye overraskelser. Da vi kom til Dovre og havet av kampestein bredte seg ut foran oss ble det veldig klart at her var det bare å ta ett skritt av gangen. Eller en dips da, for min del, siden jeg krabbet på rumpa.

Som toppidrettsutøver reiser du også mye. Hvilket sted har du likt best? 

– Frankrike er et veldig fint sted å ro, og vi er også en del i Italia og Portugal. Vi opplever sjeldent så mye mer enn konkurransestadion og treningsarenaen, men vi har ett sted i Italia vi bruker å dra til noen uker hvert år, og der begynner vi å bli litt kjent. Jeg liker når vi finner noen lokale stamsteder og kan snike oss til en kaffe og is rett etter trening, og oppleve litt av den genuine kulturen der vi er.

Du skal til Paralympics i Tokyo i sommer. Hva gleder du deg til der?  

– Nå er det bare konkurransene der som står i hodet, jeg har ikke tenkt så mye lenger. Rolandslaget var der imidlertid en tur i høst for å bli litt kjent, og da gjorde vi unna masse turistgreier. Vi spiste interessant sushi og kobe-biff, dro ut i gamlebyen, kjørte skytrain, jogget rundt på fortauene som er hevet over gateplan og besøkte Shibuya og den norske kaffebaren Fuglen. Tokyo er definitivt en innholdsrik og spennende by!

Hvor reiser du ellers helst på ferie? 

– Det varierer litt, ofte der det er praktisk ut fra treningsregimet. Etter Paralympics i Rio i 2016 ble jeg igjen i Brasil i ti dager og reiste litt rundt. I vår hadde vi en drøy uke med fleksibilitet, så da dro vi til Cuba. Året før hadde vi bare en langhelg, så da klarte vi å snike inn en super-effektiv tur til New York. Jeg ble potte forkjøla, og kunne ikke kjøpe noe for å lindre feberen, den tette nesen, hovne halsen og det verkende hodet på grunn av risikoen for at det kan inneholde noe på dopinglista, men hadde noen veldig fine dager likevel!

Hva er ditt beste ferieminne? 

– På videregående tok jeg et utvekslingsår i USA, og før jeg skulle hjem igjen tok vertsmoren og vertssøsteren min meg med til Hawaii på avslutningstur. Der gikk vi i jungelen opp på fjelltoppene hvor Jurassic Park ble spilt inn, tok surfekurs på stranden, dro på skilpaddesafari og cruiset rundt i en kabriolet. Det var helt fantastisk, vi gjorde noe nytt hele tiden, fikk sett masse forskjellig og hadde det så gøy sammen!  

Hvor serveres den beste maten? 

– Skulle ønske jeg kunne si noe veldig eksotisk nå, men av alle steder jeg har vært syns jeg fremdeles at Frankrike og Italia er best. 

Hvilket sted har overrasket mest?

– Poznan i Polen! Vi har hatt flere konkurranser der, uten at jeg har sett noe mer enn arenaen, men da vi var der nå sist dro jeg inn til gamlebyen, og den er supersjarmerende! Jeg kunne gjerne tenke meg å dra tilbake dit på ferie en gang.

Om du kunne reist hvor som helst i morgen, hvor ville du reist? 

– Kanskje Maldivene? Jeg har hørt at det skal være så ufattelig vakkert! Og så er jeg veldig glad i Sør-Amerika, så jeg kunne gjerne tenke meg å dra på rundreise der.   

Hva er ditt beste tips til en vellykket ferie? 

– Å ha en god reisepartner. Det er mulig å kose seg på tur nesten hvor som helst om selskapet er godt. Jeg liker også å gjøre litt research i forkant, så jeg vet litt hvilke alternativer det er for å finne på ting i området.

Hvor går neste reise? 

– Med unntak av en konkurranse i Dresden og Altenberg i Tyskland i starten av januar gleder jeg meg veldig til høydesamling med rolandslaget i Livigno, Italia i tre uker i januar/februar. Så har vi en konkurranse igjen i Bayern i februar, før vi skal være omtrent hele mars i Portugal. Første konkurranse i roing går i Varese i Italia i april.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN