Det er konklusjonen fra en fersk reiseundersøkelse gjennomført av Kantar Media på oppdrag for reisearrangøren TUI. For selv om drømmereisen for mange fortsatt handler om vakre paradisøyer omringer av asurblått hav under fjerne himmelstrøk, er vi blitt langt mindre kravstore når det gjelder valg av feriested.

STRANDFAVORITT: Sørkysten på Gran Canaria er et yndet reisemål for norske trekkfugler.. Her er det også relativt solsikkert om vinteren. Foto: Istock

Heia Kanariøyene

I vinter er det realisme som gjelder, og storbyferier til for eksempel London, Roma og Paris står øverst på listen til nesten halvparten av alle nordmenn som svarte på reiseundersøkelsen. For trekkfugler på jakt etter sol og sommer i vintersesongen er det også velkjente reisemål som frister mest. Kanariøyene er som vanlig det mest populære reisemålet hva gjelder bestillinger, men det er likevel litt overraskende at de spanske ferieøyene også kommer så høyt på listen over drømmereiser.

HER ER DE HOTTESTE REISEMÅLENE FOR 2024

Kanariøyene er som vanlig det mest populære reisemålet

DRØMMER: Vi drømmer fortsatt om eksotisk strandferie til fjerne himmelstrøk. Foto: Paul Hughson

Steder som Karibia, Maldivene og Thailand kommer nemlig etter Kanariøyene i undersøkelsen til TUI. Drømmen om eksotiske reisemål er altså ikke helt skrinlagt, men i en tid hvor økonomiske utfordringer står i kø er det mye som tyder på at folk flest er blitt mer realistiske.

LES OGSÅ: FEIR JULA PÅ HOTELL

Vi prioriterer reise

Samtidig er reise noe vi åpenbart prioriterer. I en annen undersøkelse gjort av reisearrangøren Apollo, svarer 40 prosent at de til tross for økonomiske nedgangstider kommer til å reise like mye som før. 
– I en hektisk hverdag strekker tiden sjeldent til. Grunnen til at vi prioriterer reiser så høyt, også i nedgangstider, bunner derfor først og fremst i et fundamentalt behov for tid og rom til å dyrke kvalitetstid med våre nærmeste, oppleve spennende ting og ikke minst bare kunne være, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo. 
Reise har nærmest blitt en helseprioritering.

Man setter den store reisedrømmen litt på pause

STORBY: Kortreiste storbyferier er den mest realistiske drømmereisen for mange i vinter. London er alltid spennende. Foto: Torild Moland

– Allikevel kan jo antagelig valget av de litt kortere storbyferiene og klassiske pakketurer til Gran Canaria tyde på at man setter den store reisedrømmen litt på pause. Dette er jo reisemål med kortere flytid og priser som kan tilpasses de flestes lommebøker, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen. 

LES OGSÅ: VAN GOGH TIL LILLESTRØM


Nordmenns drømmereisemål i høst og vinter:

1. Storbyferie, for eksempel London, Paris, Roma

2. Kanariøyene

3. Karibia, USA, Maldivene

4. Thailand, Vietnam

5. Bali

6. Mauritius, Seychellene

7. Zanzibar, Kapp Verde

8. Mexico

9. Andre reisemål

Kilde: TUI