Hvert kvartal kommer Verdens Turismeorganisasjon med statistikk over hvilke destinasjoner som øker og minker, sett mot fjorårets tall og også mot tall fra før pandemien. Dette er en av de morsomste statistikkene å lese, for egentlig er det en liste over hvilke destinasjoner som er på vei opp – og som du kanskje burde vurdere å besøke før alle andre gjør det.

Her er Topp 5 i Europa så langt i år:

5. Nord-Makedonia

Ohrid-sjøen sør i Nord-Makedonia er en billigere versjon av Lake Como. Foto: Torild Moland

«Nykommeren» Makedonia har gjort det skarpt i år, selv uten kystlinje. En storby på steroider er kanskje landets mest fremtredende destinasjon, men litt lenger sør venter sydenstemning i sola.

Les mer om badeferie i Nord-Makedonia her.

LES OGSÅ: JULEREISER SNART UTSOLGT

4. Tyrkia

En klar favoritt: Butterfly vVlley på Lykia-halvøya. Foto: Ronny Frimann

En undervurdert og underkommunisert destinasjon, med såååå mye mer å tilby enn charterstripa mellom Antalya og Alanya. Noen av verdens vakreste vinmarker, bortgjemte bukter, historiske skatter og vakre fotturer er det ikke rart at besøk til Tyrkia økte med 76 prosent i fjor.

Les mer om en av skattene her.

3. Romania

Møter med lokale er det som setter spor på en reise. Romania gir garantert minner for livet. Foto: Runar Larsen

En sjelden perle med sjeldent autentiske opplevelser. Her kan du gå lange fotturer, feste med studenter i Brasov eller Bucuresti, eller dovne ved Donaus bredder. Men det er de ekte opplevelsene som gjør mest inntrykk. Opp 76 prosent.

Les mer om Romania her.

LES OGSÅ: NY FERIEFAVORITT I MIDDELHAVET

2. Montenegro

Kort, men fin kyst. Foto: Ida Anett Danielsen

Med en kort kystlinje klemt mellom Kroatia og Albania har Montenegro opplevd en eventyrlig vekst i år – opp hele 77 prosent vs i fjor. Vi kalte Montenegro «Den nye sommerfavoritten allerede i 2018, og har åpenbart fått rett.

Les mer om Montenegro her.

1. Albania

Ksamil helt syd i Albania er også kjent som «Albanias Maldivene». Foto: Mari Bareksten

Her har du en kjempelang kystlinje, fantastiske fotturer i fjellet, interessante historiske steder og en fargerik hovedstad. Øker mest i hele Europa, opp 82 prosent vs 2022.

Les mer om den nye feriefavoritten her.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN